default-image

Κουτσουρεμένες οι επιδοτήσεις των αγροτών

Κρήτη
Κουτσουρεμένες οι επιδοτήσεις των αγροτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυσάρεστες εκπλήξεις περιμένουν τους αγρότες της Κρήτης, καθώς τα ποσά που αναμένουν να λάβουν ως επιδότηση στο τέλος της εβδομάδας δε θα έχουν καμία σχέση με αυτά που ήξεραν... Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συντονιστικού Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, άνθρωποι που πέρυσι είχαν λάβει ως ενίσχυση 5.000 ευρώ, φέτος θα λάβουν κάτι παραπάνω από 2.000. Και αυτό γιατί έχει αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των ενισχύσεων. Σύμφωνα με τον κ. Ιερωνυμάκη, ο νέος τρόπος υπολογισμού ευνοεί μονοετείς και άλλες καλλιέργειες εις βάρος της ελιάς, που αποτελεί μονοκαλλιέργεια στην Κρήτη.

«Ο παραγωγός θα τρίβει τα μάτια του», αναφέρει ο κ. Ιερωνυμάκης, «θα βλέπει τα λεφτά στο βιβλιάριό του και δε θα το πιστεύει. Και αυτό γιατί, όπως έχουμε υπολογίσει με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, τον ΟΠΕΚΕΠΕ και αλλού, το 90% της επιδότησης που λένε πως θα πληρώσουν την Παρασκευή, χωρίς το "πρασίνισμα", θα ισοδυναμεί με το 40% της επιδότησης που είχε πάρει ο παραγωγός πέρυσι. Αν δηλαδή ένας αγρότης πήρε πέρυσι 5.000 ευρώ, φέτος θα πάρει κάτι παραπάνω από 2.000».

Σύμφωνα με τον κ. Ιερωνυμάκη, η Κρήτη είναι η μεγάλη χαμένη στο μοίρασμα της πίτας των φετινών ενισχύσεων. Συνολικά στο νησί θα πέσουν λιγότερα χρήματα από πέρυσι κατά 25%, αφού, όπως συμπληρώνει ο πρόεδρος του Συντονιστικού, «άλλα μας έλεγαν και άλλα έκαναν».

Δυσάρεστες εκπλήξεις, όμως, περιμένουν και τους κτηνοτρόφους, αφού εξαιτίας του πλαφόν που μπαίνει στην παραγωγή γάλακτος θα μείνουν πολλοί χωρίς επιδότηση. Οι πρώτοι που την πληρώνουν είναι όσοι δεν μπορούν να αποδείξουν την παραγωγή τους, δηλαδή όσοι τυροκομούσαν μόνοι τους ή έδιναν μέρος του γάλακτος χωρίς παραστατικά.

Η πληρωμή

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων έχει δεσμευτεί ρητά για καταβολή του 90% των επιδοτήσεων την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου. Υπάρχουν αγρότες οι οποίοι κρατούν μικρό καλάθι, υπενθυμίζοντας με νόημα πως ούτε η προηγούμενη δέσμευση για καταβολή των επιδοτήσεων είχε τηρηθεί. Ο κ. Ιερωνυμάκης την ημερομηνία δεν την αμφισβητεί. Θεωρεί ότι είναι έτοιμοι να πληρώσουν, αλλά πως αυτά που θα δώσουν είναι πολύ λίγα σε σχέση με τα περυσινά. «Δε θα φτάνουν οι κουτσουρεμένες επιδοτήσεις ούτε για να πληρωθούν οι εισφορές του ΟΓΑ, που θέλουν να τριπλασιάσουν κατά τα άλλα».

Ζόρικα τα πράγματα...

«Θα μας βρουν μπροστά τους» λένε με μια φωνή οι αγρότες του νησιού, που αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Οι κουτσουρεμένες επιδοτήσεις έρχονται να προστεθούν ως η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το πικρό ποτήρι του φορολογικού και του ασφαλιστικού. Γι' αυτό και οι αγρότες παραμένουν σε ετοιμότητα. Την Πέμπτη εκπρόσωποι αγροτών απ' όλη την Ελλάδα θα συναντηθούν στην Αθήνα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News