Ειδήσεις

"Γη και ύδωρ" δίνει η ΕΕ στην Τουρκία για προσφυγικό

H Ευρώπη ...τα δίνει όλα στην Τουρκία, προκειμένου η τελευταία να "Συνεργαστεί" στο θέμα των προσφυγικών ροών και να πάψει να κάνει τα "στραβά μάτια" στο πέρασμα αμέτρητων προσφύγων στις χώρες της ΕΕ.

Το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής, καθώς φαίνεται από όλες τις ενδείξεις, θα είναι να δωθούν ιδιαίτερα σοβαρά ανταλλάγματα στην Τουρκία, προκειμένου να «στεγανοποιήσει» τα σύνορά της στη ροή προσφύγων.

Ολοι οι θεσμικοί παράγοντες της Ε.Ε. προσερχόμενοι στην Σύνοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη, διαμήνυσαν προς την Αγκυρα ότι θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της, αρκεί να «βάλει πλάτη» στην προσφυγική κρίση. Μεταξύ των ανταλλαγμάτων, είναι και η αναθέρμανση των διαδικασιών ένταξη στην Ε.Ε. των 28.

Ακόμη και ο Ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ανυπόμονος να συμβάλει στην ενίσχυση της ενταξιακής προοπτικής της Αγκυρας. Ο Τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου, προσήλθε εμφανώς ικανοποιημένος, κάνοντας λόγο για «ιστορική ημέρα» και πως η Ευρώπη είναι «το κοινό μας σπίτι». Ενώ η Ανγκελα Μέρκελ τόνισε πως πρέπει να υπάρξει στενότερη συνεργασία με την Αγκυρα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, οδεύοντας προς την οικογενειακή φωτογραφία, συνομιλούσε διαρκώς με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Τα ανταλλάγματα

Οικονομικά

Τα οικονομικά ανταλλάγματα, είναι να πάρει 3 δισ. ευρώ για δύο χρόνια, προκειμένου να διαχειριστεί εντός των συνόρων της τους πρόσφυγες. Το ποσό αυτό θα αναπροσαρμοστεί, αναλόγως των αναγκών, όπως αναφέρει το προσχέδιο της συνόδου.

Τα γεωπολιτικά

Η ΕΕ θα ανοίξει τον Δεκέμβριο το νέο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, για τις ενταξιακές στην ΕΕ συνομιλίες, που εκκρεμούν από το 2005 και θα προετοιμάσει περαιτέρω κεφάλαια συζήτησης για τους τρεις πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς.

Τα διπλωματικά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα άρει τους περιορισμούς στην διακίνηση Τούρκων υπηκόων που ταξιδεύουν στην ΕΕ, καταργώντας την βίζα. Αυτό θα γίνει από τον Οκτώβριο του 2016, αν η Άγκυρα εκπληρώσει συγκεκριμένα κριτήρια, που διευκρινίζονται σε έναν συμφωνημένο οδικό χάρτη, ο οποίος μπορεί να τροποποιηθεί μετά την έναρξη των συζητήσεων στις Βρυξέλλες.

Πανηγυρίζει ο Νταβούτογλου

Εμφανώς ικανοποιημένος προσήλθε στη Σύνοδο ο Αχμέτ Νταβούτογλου στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι είναι μια «νέα αρχή» για το «κοινό μας σπίτι την Ευρώπη».

«Είναι μια ιστορική μέρα για την ενταξιακή μας διαδικασία στην ΕΕ», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. «29 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συναντώνται σήμερα σε αυτή τη Σύνοδο ΕΕ- Τουρκίας», πρόσθεσε ο Αχμέντ Νταβούτογλου και συνέχισε λέγοντας ότι πρόκειται για μια ιστορική μέρα γιατί θα επανεργοποιηθεί η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας και θα συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις εντός και εκτός Ευρώπης.

O Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ότι «μαζί με τους Ευρωπαίους ηγέτες θα μοιραστούμε απόψεις για το μέλλον της ηπείρου μας», τις διεθνείς προκλήσεις, την οικονομική κρίση, τις γεωπολιτικές προκλήσεις και το ζήτημα του μεταναστευτικού.

«Ευχαριστώ όλους τους ηγέτες της ΕΕ γι' αυτό το νέο ξεκίνημα που δεν είναι μόνο το ξεκίνημα μιας συνάντησης, αλλά και η εκκίνηση μιας διαδικασίας που είναι πολύ σημαντική για το κοινό μας σπίτι στην Ευρώπη», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο κ. Νταβούτογλου, συναντήθηκε με τον Ντόνανλντ Τουσκ σε μια διμερή συνάντηση μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε.

Μέρκελ: Πρέπει να δράσουμε από κοινού με την Τουρκία

Την ανάγκη για κοινή δράση ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό ζήτημα επεσήμανε στις δηλώσεις της η Ανγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής.

«Το σχέδιο αυτό θα καταστήσει σαφές πως πρέπει να εργαστούμε από κοινού πιο στενά με την Τουρκία για έναν αριθμό λόγων - σκεφτείτε απλώς τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους ή την παράνομη μετανάστευση», υπογράμμισε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως θα εξεταστούν οι τρόποι με τους οποίους θα αντικατασταθεί η παράνομη μετανάστευση με μόνιμη.

«Ένα κύριο τμήμα αυτού του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας θα είναι πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε την παράνομη μετανάστευση με νόμιμη μετανάστευση, πως μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση των προσφύγων μέσα στην Τουρκία», επεσήμανε και συνέχισε:

«Η Σύνοδος Κορυφής είναι σχετικά με τη διαπραγμάτευση μιας ευρύτερης ατζέντας με την Τουρκία και προφανώς σχετικά με θέματα της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ, το άνοιγμα νέων κεφαλαίων. Είναι μια ανοικτή ενταξιακή διαδικασία, δεν μιλάμε για το αποτέλεσμα, αλλά για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων».

«Σχεδιάζουμε να έχουμε τακτικές συναντήσεις για να συζητάμε για την πρόοδο στην εφαρμογή αυτής της ατζέντας», κατέληξε.

Τσίπρας: Ανυπομονούμε για την ένταξη της Τουρκίας

Την αισιόδοξη εκτίμηση ότι θα βρεθούν οι λύσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού κύματος εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ενωσης- Τουρκίας, στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα μπορούν να γίνουν βήματα ως προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά επεσήμανε ότι ταυτόχρονα θα πρέπει οι τουρκικές αρχές να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές, διότι κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τόσο τεράστιο ρεύμα.

Ακόμη, αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Τουρκία, έκανε λόγο για εξαιρετικά εποικοδομητικό διάλογο με τον Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη Σύνοδο ως ένα σημαντικό βήμα επίλυσης της προσφυγικής κρίσης, η οποία -όπως είπε- βρίσκεται σε δραματική κορύφωση και ως τούτο επείγει η ΕΕ και η Τουρκία να περάσουν σε «γρήγορες δράσεις».

Σχόλια