default-image

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με Νταβούτογλου για προσφυγικό

Κόσμος
Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με Νταβούτογλου για προσφυγικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επόμενη πράξη στο αέναο προσφυγικό δράμα, που απειλεί ακόμη και την συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα παιχτεί σήμερα στις Βρυξέλλες, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα υποδεχτούν τον Αχμέτ Νταβούτογλου στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Ελπίδα των Ευρωπαίων ηγετών,  μία συμφωνία με στόχο να ανακοπεί το κύμα των μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στη «γηραιά» ήπειρο.

Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής το απόγευμα, την πρώτη ανάμεσα στους 28 της ΕΕ και την Τουρκία, θα προσφερθούν οικονομικά και πολιτικά ανταλλάγματα στον Νταβούτογλου. Κατά τη διάρκειά της, αναμένεται να επιβεβαιωθεί η χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 3 δισ. ευρώ στις τουρκικές αρχές ως συμβολή για την υποδοχή των Σύρων προσφύγων (2,2 εκατ. Σύροι βρίσκονται στην τουρκική επικράτεια).

Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να αρχίσει στις 5 το απόγευμ και να διαρκέσει για περίπου τρεις ώρες.

Λαμβάνοντας υπόψη του την απόγνωση της Ευρώπης για την εξεύρεση λύσης, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνησή του διεξήγαγαν μια σκληρή διαπραγμάτευση και διπλωμάτες σημείωσαν ότι καταβάλλονταν εντατικές προσπάθειες ως και χθες για να υπάρξει οριστική συμφωνία.

Η ΕΕ θέλει να λάβει από την Άγκυρα τη δέσμευση ότι τα σύνορά της θα γίνουν πιο αδιαπέραστα για τους οικονομικούς μετανάστες. Πάνω από 700.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει από την αρχή της χρονιάς στην Ευρώπη, κινούμενοι κυρίως προς την Ελλάδα από τις τουρκικές ακτές.

Η τουρκική κυβέρνηση μοιάζει αποφασισμένη να αποσπάσει όσο περισσότερα πολιτικά ανταλλάγματα μπορεί για το «σχέδιο δράσης» που διαπραγματεύθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις τελευταίες εβδομάδες.

Υπάρχει πάντως ακόμη μια αίσθηση νευρικότητας ως έναν βαθμό, για το ενδεχόμενο η τουρκική κυβέρνηση να μην υπογράψει τη συμφωνία αλλά να πιέσει κι άλλο—νευρικότητα που αυξήθηκε εξαιτίας της απόφασης του Ταγίπ Ερντογάν να μην ταξιδέψει ο ίδιος στις Βρυξέλλες, αλλά να στείλει τον πρωθυπουργό του.

«Οι Τούρκοι πάντοτε διαπραγματεύονται ως το τελευταίο δευτερόλεπτο», σχολίασε Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Γιατί θα έπρεπε να είναι διαφορετική η κατάσταση αυτή τη φορά;»

Η Άγκυρα πίεζε ιδίως να της δοθεί μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια. Η αρχική προσφορά της ΕΕ για 3 δισεκατομμύρια τα επόμενα δύο χρόνια δεν αναμένεται να έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αφού η τουρκική κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει ένα μεγαλύτερο ποσό.

Ανάμεσα στα άλλα οφέλη που προσδοκά να αποσπάσει η Τουρκία είναι μια δέσμευση περί του ότι θα δοθεί ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αν και αυτό προϋποθέτει να πειστούν οι χώρες που δεν θέλουν η Τουρκία να μπει στην ΕΕ, αλλά και η Κύπρος. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, επιφυλάξεις έχουν εκφραστεί επίσης από την κυβέρνηση της Ελλάδας.

Τα ζητήματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν αναμένεται να συζητηθούν και πολύ στη σύνοδο, επισήμαναν διπλωμάτες, παρά τις εκκλήσεις σε όλη την Ευρώπη αλλά και από την Τουρκία να ασκηθεί πίεση στην τουρκική κυβέρνηση για θέματα όπως η ελευθερία του Τύπου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News