Ειδήσεις

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τη σύνοδο

Αν και οι προετοιμασίες ήθελαν τις εργασίες της Συνόδου για το Κλίμα στο Παρίσι να λαμβάνουν πανηγυρικό χαρακτήρα, τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην "πόλη του φωτός" αλλάζουν τα δεδομένα.

Και έτσι οι  εργασίες της Συνόδου - που ξεκινά από αύριο Δευτέρα -  θα γίνουν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με δεδομένο το μέγεθός της. Και οι αριθμοί που αποκαλύπτει το Politico, σκιαγραφούν το πόσο δύσκολο θα είναι αυτό το έργο.

40.000 άνθρωποι

Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι θα μετάσχουν 40.000 άτομα σε αυτή που αναμένεται ότι θα είναι η μεγαλύτερη Διάσκεψη των Μερών, όπως ονομάζεται. Συνήθως μετέχουν περίπου 10.000 άτομα στην ετήσια σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα. Η προηγούμενη μεγαλύτερη ήταν εκείνη του 2009, στην Κοπεγχάγη, με περίπου 27.000 συμμετέχοντες. Η αυξημένη παρουσία φέτος αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι έχει ενταθεί η ανησυχία για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

150 ηγέτες

Μέχρι τώρα, 150 πρόεδροι χωρών, πρωθυπουργοί, όπως και βασιλείς ή πρίγκιπες, θα δώσουν το παρών και θα κάνουν τρίλεπτες τοποθετήσεις τη Δευτέρα. Μόλις αυτοί αποχωρήσουν, θα αναλάβουν οι γραφειοκράτες και διπλωμάτες, που τις επόμενες εβδομάδες θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία, έως τις 11 Δεκεμβρίου.

79,5 εκατ. ευρώ για τις δωρεάν μεταφορές

Προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσουν το ενεργειακό αποτύπωμα της Συνόδου, οι διοργανωτές ζητούν από τους μετέχοντες να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, παρέχοντας δωρεάν μετακινήσεις. Αυτό έχει συνολικό κόστος 79,5 εκατ. ευρώ.

120.000 αστυνομικοί και στρατιώτες

Επειτα από το αιματοκύλισμα του Παρισιού, η γαλλική κυβέρνηση υιοθέτησε τα πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας για τη Σύνοδο, φοβούμενη ότι μπορεί να γίνει στόχος τρομοκρατών.

Η Γαλλία θα επιστρατεύσει 2.800 αστυνομικούς, έξω από τους χώρους στους οποίους θα γίνουν οι εργασίες της Συνόδου. Επιπλέον, 8.000 άτομα θα ενισχύσουν τα εξωτερικά σύνορα της Γαλλίας κατά τη διάρκειά της. Συνολικά, θα χρησιμοποιηθούν 120.000 αστυνομικοί, χωροφύλακες και στρατιώτες, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας. Επιπλέον, όπως και σε κάθε Διάσκεψη των Μερών, οι δυνάμεις ασφαλείας του ΟΗΕ θα αναλάβουν τη φύλαξη της «Μπλε ζώνης», του χώρου διαπραγματεύσεων στον οποίο έχουν πρόσβαση μόνο όσοι διαθέτουν την ειδική διαπίστευση των Ηνωμένων Εθνών.

2.000 διαμαρτυρίες σε 150 χώρες

Στα μέτρα που υιοθετήθηκαν μετά από τις επιθέσεις στο Παρίσι, η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει τη διεξαγωγή των πορειών για το κλίμα, που είχαν προγραμματιστεί αυτό το σαββατοκύριακο, αλλά και στις 12 Δεκεμβρίου. Οι ακτιβιστές όμως προγραμματίζουν να μην υπακούσουν, αναζητώντας εναλλακτικούς τρόπους διαμαρτυρίας. Για παράδειγμα, μία συμμαχία 130 οργανισμών σκοπεύει να καλύψει την Πλατεία Δημοκρατίας στο Παρίσι με παπούτσια, συμβολίζοντας όσους ήθελαν να μετάσχουν στις πορείες.

Εκτός Γαλλίας όμως, οι διαμαρτυρίες θα πραγματοποιηθούν κανονικά, με περισσότερες από 2.000 να είχαν προγραμματιστεί σε πάνω από 150 χώρες, μόνο αυτό το σαββατοκύριακο.

Συνολικό κόστος 187 εκατ. ευρώ

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό Συνόδου για το Κλίμα. Η Κοπεγχάγη, που είχε ξοδέψει τα περισσότερα έως τώρα, είχε δαπανήσει 142 εκατ. ευρώ. Από αυτά, σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση, τα 20,5 εκατ. ευρώ αφορούν τις προετοιμασίες, τα 151 εκατ. ευρώ τη διοργάνωση και τα 7,5 εκατ. ευρώ την υποδοχή των ξένων αποστολών.

Σχόλια