default-image

O άγγελος-φύλακας των αδεσπότων της Ιεράπετρας

Κρήτη
O άγγελος-φύλακας των αδεσπότων της Ιεράπετρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον τελευταίο καιρό έχουν πληθύνει τα δημοσιεύματα που δείχνουν ότι η βία κατά ανυπεράσπιστων αδέσποτων ζώων έχει αυξηθεί. Ο Τάκης Προεστάκης είναι κάτοικος της Ιεράπετρας και η έμπρακτη αγάπη του για τα ζώα παρουσιάζεται σ' ένα καταφύγιο που έχει φτιάξει μόνος του λίγο έξω από την πόλη της Ιεράπετρας.

Πριν από 4 χρόνια περνώντας από τη χωματερή στην Ιεράπετρα βρήκε δύο σκυλιά παρατημένα εκεί και μάλιστα σε άθλια κατάσταση - σχεδόν τεμαχισμένα. Δεν μπόρεσε να τα εγκαταλείψει αλλά άρχισε αμέσως να τα φροντίζει. Τα πήγε στον κτηνίατρο και τα επισκεπτόταν καθημερινά στη χωματερή για να τα ταΐσει και να τα φροντίσει. Όταν τα σκυλιά ανάρρωσαν ο Τάκης πλημμύρισε χαρά αλλά και πήρε δύναμη προκειμένου να ξεκινήσει μόνος του μια εθελοντική προσπάθεια για όσα σκυλιά βρίσκονταν εγκαταλειμμένα, ταλαιπωρημένα και κινδύνευαν.

Οι εικόνες που αντίκρισε με τον καιρό ήταν σκληρές και αποκρουστικές. Σκυλιά πυροβολημένα, χτυπημένα, με σπασμένα πόδια, γδαρμένα, δεμένα για 17 χρόνια σε ένα συγκεκριμένο σημείο αλλά και γέρικα που δεν τα είχαν ανάγκη πια, παρατημένα στο έλεός τους. Όλα αυτά που αντίκρισε του σπάραζαν την ψυχ

ή γι' αυτό και άρχισε να ονειρεύεται ένα καταφύγιο, ένα σπίτι δηλαδή για όλα τα αδέσποτα της περιοχής της Ιεράπετρας. Ήθελε όλα τα ζώα που έχουν ταλαιπωρηθεί να ζουν σε ένα χώρο ελεύθερα και χαρούμενα και αυτό τελικά το κατάφερε. Ο Τάκης Προεστάκης μόνος του έφτιαξε ένα καταφύγιο λίγο έξω από την περιοχή της Ιεράπετρας και εκεί φιλοξενεί σήμερα 150 με 160 σκυλιά.

Δωρεές από το εξωτερικό

Τα έξοδα και οι τροφές τον ανάγκασαν να χάσει το αυτοκίνητό του, την περιουσία του, όμως μετά τη δημιουργία σελίδας στο facebook και παρουσιάζοντας τις εικόνες των ανυπεράσπιστων αδέσποτων της περιοχής πολλοί ευαισθητοποιήθηκαν και θέλησαν να τον βοηθήσουν. Η βοήθεια βέβαια που του προσέφεραν ήταν κυρίως από το εξωτερικό, προσάπτοντας έτσι και ένα παράπονό του για τους κατοίκους στο νησί.

Δίνοντας του λοιπόν ένα οικονομικό κίνητρο, ο Τάκης συνέχισε το έργο του. Είχε τη δυνατότητα να επισκέπτεται τον κτηνίατρο και να δίνει ζωή σε σκυλιά που ο χρόνος ζωής τους τελείωνε. Χάρη στις δωρεές ο μικρός παράδεισος που έφτιαξε για τα ταλαιπωρημένα αδέσποτα ζώα πήρε ζωή και έτσι 150 σκυλιά ζουν στο καταφύγιο ευτυχισμένα και διασκεδάζουν. Ο Τάκης Προεστάκης, χάρη στις δωρεές, καταφέρνει να αφιερώνει όλο του το χρόνο χρόνο σ' αυτά τα σκυλιά. Καθημερινά από το πρωί μέχρι αργά βρίσκεται στο καταφύγιο και με πολλή φροντίδα και αγάπη τα κάνει να εμπιστεύονται ξανά τους ανθρώπους.

Βούλα Νεονάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News