Ειδήσεις

Δύο μεγάλα αναπτυξιακά έργα για την Κρήτη με το νέο ΕΣΠΑ

Έξι μεγάλα έργα υποδομών ύψους 845 εκατομμυρίων ευρώ αποτελούν έργα-γέφυρα στο νέο ΕΣΠΑ, μεταξύ αυτών δύο αναπτυξιακά έργα στην Κρήτη, με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου να προχωρά στην έκδοση των έξι προσκλήσεων στον τομέα των υποδομών.

Πέρα από τα μεγάλα έργα Πάτρα-Πύργος και Άκτιο-Ιόνια Οδός, δύο αναπτυξιακά έργα της Κρήτης περιλαμβάνονται στις πρώτες έξι προσκλήσεις έργων στο νέο ΕΣΠΑ. Πρόκειται για το έργο Γούρνες Χερσόνησος, το οποίο έχει απορροφήσει 15 εκατομμύρια ευρώ σε σύνολο 77 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ και για το οποίο απομένουν μεγάλα έργα, όπως δύο κοιλαδογέφυρες. Όπως εκτιμάται, το έργο θα ολοκληρωθεί σε 2,5 χρόνια.

Δεύτερο έργο γέφυρα στο νέο ΕΣΠΑ, το τμήμα του ΒΟΑΚ Πάνορμος-Εξάντης, προϋπολογισμού 74.500.000 ευρώ, έργο το οποίο δεν έχει ξεκινήσει λόγω δικαστικής εμπλοκής με τον εργολάβο. Το έργο είναι μήκους 10 χιλιομέτρων ενώ ο χρόνος υλοποίησης του υπολογίζεται σε 4 χρόνια.

Τις επόμενες μέρες η Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης θα υποβάλλει τα τεχνικά δελτία για τα δύο αναπτυξιακά έργα του νησιού, προκειμένου να ενταχθούν στο νέο ΕΠΣΑ ώστε να ξεκινήσουν και οι απορροφήσεις κονδυλίων.

Σε επόμενη φάση, η αρμόδια διεύθυνση θα υποβάλλει τεχνικά δελτία και για το έργο της κατασκευής σύνδεσης του κόμβου Μουρνιών με την πόλη των Χανίων.

Την ίδια ώρα, περισσότερα από 500 έργα σε όλη την χώρα έχουν βαλτώσει καθώς δεν έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια για την ολοκλήρωσή τους.

Και ο δρόμος της Μεσσαράς μένει εκτός ΕΣΠΑ.

Γεωργία Μακάκη

Σχόλια