Ειδήσεις

Διαμαρτύρονται για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Κάλεσμα σε όλους απευθύνει την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι στη ΔΥΠΕ και την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου στις 10 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας Πρόνοιας του ΠΑΜΕ, η οποία συμμετάσχει στην απεργιακή κινητοποίηση που αποφάσισαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας απέναντι στο νέο μνημόνιο, που περιλαμβάνει επαχθείς ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και θα έρθει προς ψήφιση μέσα στο Δεκέμβριο.  

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας Πρόνοιας του ΠΑΜΕ αναφέρει:

«Συνάδελφοι και συναδέλφισσες

Οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία και στην πρόνοια, ξεπερνώντας δυσκολίες και εμπόδια, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, δώσαμε μαχητική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τη συμμετοχή μας στην απεργία στις 12 Νοέμβρη, με τη συμμετοχή μας στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε 70 πόλεις της Ελλάδας.      

Δε σταματάμε τον αγώνα μας! Δεν επιτρέπουμε στην κυβέρνηση και στα αρπακτικά, τους μεγαλοεπιχειρηματίες, να κάνουν πάρτι με τον ιδρώτα μας και εμείς και οι οικογένειες μας να πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο! Για τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ που θα ξεκοκαλίσουν τα μεγαλοσυμφέροντα, η κυβέρνηση βγάζει στο σφυρί τα σπίτια των εργαζομένων που χρωστάνε στις τράπεζες. Μειώνονται οι επικουρικές και οι πρόωρες συντάξεις. Αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις για την διευκόλυνση όσων έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία. Καταργούν τον ειδικό φόρο στο πετρέλαιο, που χρησιμοποιούν οι αγρότες. Την ίδια στιγμή χάρισαν δις ευρώ φόρους, χρέη και πρόστιμα σε εφοπλιστές και άλλους επιχειρηματικούς ομίλους.                                                                  

Αυτά είναι τα προαπαιτούμενα που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση με την στήριξη και των άλλων κομμάτων της πλουτοκρατίας. Τα προαπαιτούμενα για τα κέρδη, είναι η φτώχεια η δική μας! Είναι η μείωση των μισθών, η κατάργηση των ΒΑΕ, το κλείσιμο κλινικών, οι πληρωμές των ασθενών, οι συντάξεις πείνας, οι απλήρωτες υπερωρίες-εφημερίες, οι προσλήψεις μονίμων με το σταγονόμετρο, η αύξηση των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικοί, εργαζόμενοι με δελτία παροχής υπηρεσιών), τα κλειστά κρεβάτια στις ΜΕΘ, οι μισθοί πείνας.

Η επίθεση δεν σταματά. Το ξέρουμε πια ότι η μία θυσία προετοιμάζει την επόμενη! Μπορούμε να σπάσουμε την αυταπάτη ότι στα πλαίσια της αντιλαικής πολιτικής θα φτιάξουν κάποια στιγμή τα πράγματα. Εμείς σκοτωνόμαστε στη δουλειά και τα παιδιά μας κοιτάνε τη δουλειά με το κιάλι. Γι' αυτό και πρέπει να ενωθούμε, να δράσουμε σαν μια γροθιά, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τους ασθενείς, τους συγγενείς, με τα φτωχά λαϊκά στρώματα, με τα παιδιά της εργατιάς, με τους γυναικείους συλλόγους, τις λαϊκές επιτροπές, τους συλλόγους των φοιτητών και σπουδαστών.            

Μπορούμε να αποκρούσουμε την αντιλαϊκή πολιτική, μπορούμε να μπλοκάρουμε τα σχέδια της κυβέρνησης. Όλοι μαζί να παλέψουμε, για να έχει ο λαός αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία-πρόνοια. Για να ανατρέψουμε τους αντιασφαλιστικούς νόμους. Να υπερασπιστούμε συντονισμένα οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων το θεσμό των ΒΑΕ και τη διεύρυνσή του. Να ενταχθούμε στα ΒΑΕ με σύγχρονους όρους και δικαιώματα. Να παλέψουμε να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να μονιμοποιηθούν όλοι όσοι εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Να φύγουν οι εργολάβοι και το προσωπικό που απασχολούν να μονιμοποιηθεί. Να καλυφτούν οι απώλειες που είχαμε τα τελευταία χρόνια με τα μνημόνια. Γι' αυτό και πρέπει η 48ωρη απεργία να γίνει η αφετηρία της δικής μας αντεπίθεσης. Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος!                                    

Προειδοποιούμε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2016 ενσωματώνει και τα αντιλαϊκά μέτρα που δεν έχουν ακόμα ψηφιστεί (νέες μειώσεις μισθών, διάλυση κοινωνικής ασφάλισης), μειώνει τις συνολικές δαπάνες για Υπουργείο Υγείας κατά 19 εκατομμύρια ευρώ, αντί να τις αυξάνει για να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν. Μειώνει κι άλλο την κρατική χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων κατά 1,8 δις €. Εάν περάσει ο προϋπολογισμός αυτός, θα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο οι όροι διαβίωσης, οι όροι ιατρικής, νοσηλευτικής και φαρμακευτικής περίθαλψης του λαού, θα κλείσουν κι άλλες κλινικές και υγειονομικές μονάδες. Θα συνεχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που στερούνται τα φάρμακά τους, που στερούνται το γιατρό.

Η κυβέρνηση προωθεί άμεσα νέο ασφαλιστικό, που θα επιφέρει νέες μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Η επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση δεν εξαιρεί κανέναν!      

Παράλληλα, με το 3ο μνημόνιο προβλέπεται η περαιτέρω εκχώρηση υπηρεσιών της δημόσιας υγείας στους ιδιώτες, ενώ τα σπασμένα από τα πλαφόν στη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων θα πληρώσουν και πάλι οι ασθενείς. Είναι τουλάχιστον προκλητικές οι δηλώσεις του υπουργού υγείας ότι η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης θα προέλθει από την αντιμετώπιση της διαφθοράς την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση με το Πολυνομοσχέδιο διέγραψε πρόστιμα μεγάλων επιχειρήσεων για φοροδιαφυγή και ετοιμάζεται να δώσει φορολογική αμνηστία σε μεγαλοεπιχειρηματίες για αδήλωτα κεφάλαια, με ένα συμβολικό αντίτιμο. Το κυριότερο βέβαια είναι ότι η μήτρα που γεννάει τις μίζες και τη διαφθορά, είναι το ίδιο το σύστημα που βασίζεται στο κέρδος και η επιχειρηματική δράση σε υγεία - πρόνοια - φάρμακο, την οποία η κυβέρνηση πασχίζει να ενισχύσει π.χ. με τις συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα.   

Σε καλούμε να οργανώσουμε μαζί τον αγώνα

Χρειάζεται να παραμερίσουμε όσους υπονομεύουν τον αγώνα μας, όπως είναι η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) που καλλιεργούν ψεύτικες αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή ανάπτυξη στον καπιταλισμό και να γλιτώσουμε από τα Μνημόνια, χωρίς να συγκρουστούμε με την πηγή τους, που είναι η εξουσία του κεφαλαίου και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην ίδια λογική της υπονόμευσης κινείται και το ΜΕΤΑ. Η πλειοψηφία της ΟΕΝΓΕ (παράταξη ΣΥΡΙΖΑ) που προεκλογικά έλεγε ότι η αλλαγή κυβέρνησης θα έλυνε τα προβλήματα μας και σήμερα καλλιεργούν την αυταπάτη ότι μέσα στα πλαίσια της αντιλαϊκής πολιτικής της συγκυβέρνησης μπορούν να «εξαιρεθούν» και να σωθούν όσα δικαιώματα μας έχουν απομείνει καθώς και συνολικά ο τομέας της υγείας.                  

Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας, πρέπει να στρέφεται ενάντια στον πραγματικό μας εχθρό, που είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, το κράτος τους, κάθε κυβέρνηση που προωθεί την πολιτική που έχουν ανάγκη για τα κέρδη τους και η Ευρωπαϊκή Ένωση που τους στηρίζει.

Παλεύουμε για

uΝα μην περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Αναπλήρωση απωλειών στους μισθούς.

u Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και των εργαζομένων στα εργολαβικά συνεργεία.

Σταθερό 5ήμερο με 6ωρο - 30ωρο. Μία εφημερία την εβδομάδα.

u Αποκλειστικά δημόσια, καθολική ασφάλιση. Σύνταξη στα 60 και τα 55 αντίστοιχα για άντρες και γυναίκες. Επέκταση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

u Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.

u Να φορολογηθούν με συντελεστή 45% τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

u Άμεση λήψη μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου και την προστασία της υγείας και ασφάλειας σε όλους τους χώρους».

Σχόλια