default-image

Ρίχτερ και Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης καλούνται στη δίκη

Κρήτη
Ρίχτερ και Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης καλούνται στη δίκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με δύο ειδήσεις μεγάλου διαμετρήματος που ενδεχομένως αλλάζουν και την πορεία της δίκης γύρω από το επίμαχο βιβλίο του Γερμανού ιστορικού Χάινς Ρίχτερ, διακόπηκε σήμερα η δεύτερη συνεδρίαση του δικαστηρίου που εξετάζει την υπόθεση με κατηγορούμενο τον Χάινς Ρίχτερ.   

Η δίκη θα συνεχιστεί τη ερχόμενη Δευτέρα και από δω και στο εξής για όσο διάστημα διαρκέσει η ακροαματική διαδικασία, θα γίνεται μόνο κάθε Δευτέρα.

Το δικαστήριο σήμερα έκανε δεκτό το αίτημα της πολιτικής αγωγής να κληθούν ως μάρτυρες στην υπόθεση όλοι οι καθηγητές του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου και γι' αυτό το λόγο αποστέλλονται προσωπικές κλήσεις στους καθηγητές, πέραν των τριών (Κοτρόγιαννος, Παπαδάκης, Λάβδας), δηλαδή συνολικά και οι δεκαοκτώ καθηγητές του Τμήματος με πρώτο και καλύτερο τον κ. Ανδρέα Στεργίου, ο οποίος και είχε εισηγηθεί στο Τμήμα την αναγόρευση του Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος και του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σημειώνεται ότι ο κ. Στεργίου λίγο μετά τα όσα διαδραματίστηκαν με την περιβόητη τελετή αναγόρευσης του Ρίχτερ εν κρυπτώ, ενώ το Πανεπιστήμιο τελούσε υπό κατάληψη και με σφοδρές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας αποχώρησε από το Πανεπιστήμιο και πλέον διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ο επόμενος μάρτυρας που θα κληθεί να καταθέσει είναι η δεύτερη εισηγήτρια στο Τμήμα για την αναγόρευση του Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα. Παράλληλα, όμως, κι αυτή είναι η δεύτερη σημαντική είδηση της σημερινής διαδικασίας, το δικαστήριο διά του προέδρου του εξέφρασε την επιθυμία στη δίκη να κληθεί να καταθέσει και ο κατηγορούμενος Χάινς Ρίχτερ, παρότι ο ίδιος ο καθηγητής και με προτροπή της γερμανικής κυβέρνησης απέφυγε να παραστεί, εκπροσωπείται μόνο από τον συνήγορο υπεράσπισης.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου εξέφρασε επιθυμία για την παρουσία του Γερμανού καθηγητή και δε ζήτησε την υποχρεωτική του κλήση, όπως επιθυμούσαν κάποιοι από τους φορείς που έχουν παράσταση πολιτικής αγωγής.

Στη σημερινή ακροαματική διαδικασία κατέθεσε αρχικά ο καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστήμιου Κρήτης κ. Δημήτρης Κοτρόγιαννος, ο οποίος επιχείρησε να αποδομήσει όλους τους επιστημονικούς ισχυρισμούς του καθηγητή Ρίχτερ, που περιέχονται στο βιβλίο του για τη στάση των Κρητών αγωνιστών έναντι των Γερμανών Ναζί εισβολέων και κατακτητών.

Ο κ. Κοτρόγιαννος, δήλωσε με έμφαση ότι συμπαρίσταται στη βούληση της κοινωνίας της Κρήτης να ανακληθεί από το Πανεπιστήμιο η αναγόρευση του Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα. Στη συνέχεια άρχισε να καταθέτει ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μανούσος Παραγιουδάκης, ο οποίος αναφέρθηκε με στοιχεία στη σωρεία ιστορικών ανακριβειών, που περιέχει το βιβλίο του Ρίχτερ για την παλαϊκή αντίσταση των Κρητικών, έναντι των Γερμανικών φασιστικών ορδών.

Ο κ. Παραγιουδάκης επεσήμανε ότι σε πολλά σημεία του βιβλίου ο Χάινς Ρίχτερ σκόπιμα επιχειρεί να εξισώσει τον Κρητικό λαό, που ήταν το θύμα, με τις φασιστικές ορδές των Γερμανών, που ήταν οι θύτες. Σε μία προσπάθεια αναθεώρησης της ιστορίας με ενδεχόμενες συνέπειες και στο ελληνικό αίτημα για τις γερμανικές οφειλές.

Η κατάθεση του κ. Παραγιουδάκη δεν ολοκληρώθηκε και θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Από τις σημερινές εξελίξεις είναι προφανές ότι πλέον στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης μπαίνει η διαδικασία που ακολούθησε το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης για να αναγορεύσει τον Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα, καθώς και η αμφιλεγόμενη τελετή αναγόρευσής του, σε συνθήκες κατάληψης του Πανεπιστημίου τον Νοέμβριο του 2014.

Υπό αυτή την έννοια το σημερινό άρθρο-παρέμβαση της "Ν.Κ.", το οποίο επεσήμανε την εκτίμηση ότι το μείζον δεν είναι το βιβλίο και το δικαίωμα ακαδημαϊκά, του κ. Ρίχτερ να διατυπώνει  τις όποιες απόψεις του με τις οποίες διαφωνούμε κάθετα ως παραχάραξη της ιστορίας της παλαϊκής αντίστασης των Κρητών, αλλά αυτή καθ' αυτή η πράξη της αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο Κρήτης για το συνολικό του έργο και την προσφορά στην ελληνική ιστορία όταν ένα σημαντικό τμήμα αυτή του έργου που αφορά την Κρήτη, είναι γεμάτο ανακρίβειες, παραποίηση και διαστρέβλωση ιστορικών γεγονότων.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο-παρέμβαση σήμερα στη "Ν.Κ."

Γιώργος Σαχίνης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News