default-image

Σάββατο μεσημέρι το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Ελλάδα
Σάββατο μεσημέρι το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οριστικά, αύριο στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε και σχετικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους αρχηγούς.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορεί να έχουν ψηφίσει το μνημόνιο 3 - στο οποίο υπήρχαν και οι στόχοι της "μεταρρύθμισης" του ασφαλιστικού - ωστόσο σήμερα... αντιδρούν και θεωρούν "ατυχή" την περίληψη του θέματος στην ατζέντα της συνάντησης, αφού δεν επιθυμούν να το ψηφίσουν στην Βουλή. Μάλιστα η Φώφη Γεννηματά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το Συμβούλιο αν ανοίξει το θέμα του ασφαλιστικού.

Ενδεικτικό είναι πως από την πέμπτη που έγινε γνωστό ότι ο κ.Τσιπρας ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατία να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών οι αντιδράσεις των κομμάτων ήταν εντονότατες. Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του προσπάθησε να ρίξει γέφυρες συνεννόησης με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης ενόψει της επώδυνης μεταρρύθμισης για το ασφαλιστικό, που φέρνει σημαντικές περικοπές στις συντάξεις. Τα κόμματα όμως από χθες ξεκαθάριζαν πως δεν θα γίνουν η σανίδα σωτηρίας της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Η ατζέντα του Συμβουλίου

Το προσφυγικό και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, το ασφαλιστικό και η συνταγματική αναθεώρηση, αποτελούν την ατζέντα του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, όπως ενημέρωσε ο Αλέξης Τσίπρας τους αρχηγούς.

Το τηλεφώνημα Τσίπρα σε Πλακιωτάκη

Η συμμετοχή της ΝΔ στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως στήριξη στους τακτικισμούς και τα τερτίπια του κ. Τσίπρα, τόνισε σε δήλωσή του ο υπηρεσιακός Πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης. Ο κ. Πλακιωτάκης ο οποίος δέχτηκε σήμερα το πρωί σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα την πρόσκληση για το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών επεσήμανε πως « ο κ. Τσίπρας με την κίνησή του αυτή, παρά τη νωπή λαϊκή εντολή, δηλώνει αδυναμία να κυβερνήσει και να υλοποιήσει τις ψεύτικες προεκλογικές του υποσχέσεις» ενώ ξεκαθάρισε πως η ΝΔ ως σοβαρή και υπεύθυνη, όπως είπε , πολιτική δύναμη θα ανταποκριθεί στον θεσμικό της ρόλο και θα παρεβρεθεί στο αυριανό Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Εντονος διάλογος με Φώφη

Ο πρωθυπουργός συνομίλησε και με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε στον πρωθυπουργό πως «το ασφαλιστικό δεν είναι εθνικό θέμα θα έπρεπε να έχει λυθεί με άλλο τρόπο». Ο κ.Τσίπρας της απάντησε ότι «το ασφαλιστικό είναι εθνικό θέμα» και να προσθέτει ότι συγκαλεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών μιας και τα προβλήματα του ασφαλιστικού  είναι διαχρονικά και έχουν ευθύνες οι πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν στο παρελθόν.

 Επίσης ο πρωθυπουργός της ανέφερε ότι το Ασφαλιστικό είναι θέμα που αφορά τις μέλλουσες γενιές, για να του απαντήσει η κυρία Γεννηματά ότι και η Παιδεία είναι εθνικό θέμα αλλά έσπευσε να κάνει αλλαγές με τον... Μπαλτά και χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε στον πρωθυπουργό ότι θα πάει στην σύσκεψη αλλά μόνο για να συζητήσει για το προσφυγικό και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή που αφορούν την ασφάλεια και τα εθνικά μας θέματα και θα απαντήσει εντός της ημέρες για το αν θα καθίσει στη συζήτηση για το Ασφαλιστικό. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα συναίνεση στα κυβερνητικά θέματα (ασφαλιστικό) και τόνισε στον πρωθυπουργό πως θα έπρεπε να έχει ενημερώσει από καιρό για το ασφαλιστικό και πως έχει ακόμα χρόνο να το κάνει και σήμερα στη Βουλή μέσω του αρμόδιου υπουργού.

Ανταπορκρίθηκε στην πρόσκληση ο Λεβέντης

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, είχε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά με την πρωτοβουλία του για τη σύγκληση των πολιτικών αρχηγών.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Λεβέντης ανταποκρίνεται θετικά για τη συμμετοχή του.

Οχι από τον Κουτσούμπα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κουτσούμπας απαντά αρνητικά για τη συμμετοχή του στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι στη διάθεσή του να τον ενημερώσει όποτε ο γγ του ΚΚΕ το κρίνει σκόπιμο.

Εν αναμονή της επικοινωνίας με τον Θεοδωράκη

Με τον επικεφαλής του Ποταμιού δεν έχει επικοινωνήσει ακόμα ο πρωθυπουργός. Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναμένεται να απαντήσει θετικά στην πρόσκληση. Οπως δήλωσε όμως και χθες το Ποτάμι δεν θα δώσει συναίνεση στην κυβέρνηση, αφού όπως ξεκαθάρισε «τέλος τα δανεικά».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News