Ειδήσεις

Στη φυλακή γιατί ξεσκέπασαν το σχέδιο Ερντογάν-ΜΙΤ

Το τουρκικό καθεστώς συνεχίζει να είναι ένα από τα χειρότερα στον "ανεπτυγμένο κόσμο" όσον αφορά στην ελευθερία του Τύπου και στα ανθρώπινα δικαιώματα, κάτι που γίνεται ολοφάνερο και από την σύλληψη δυο γνωστών δημοσιογράφων στην Τουρκία, που κατηγορούνται για "προδοσία" διότι αποκάλυψαν τη μυστική αποστολή όπλων σε τζιχαντιστέ από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες!  

Πρόκειται για τους δημοσιογράφους της Cumhuriyet, τον αρχισυντάκτη Can Dundar  και τον Erdem Gu.  Υπενθυμίζεται πως η Cumhuriyet είχε αποκαλύψει πως κρατικές μυστικές υπηρεσίες της χώρας έστελναν όπλα στη Συρία.

Οι δυο δημοσιογράφοι μετά την σύλληψη τους κατηγορήθηκαν για συνέργεια σε τρομοκρατία, ενώ κατηγορήθηκαν επίσης και για το αδίκημα της δημοσίευσης εμπιστευτικών κρατικών πληροφοριών.

«Μας κατηγορούν για κατασκοπία. Ο πρόεδρος είπε πως οι πράξεις μας είναι «προδοσία». Εμείς δεν είμαστε ούτε προδότες, ούτε κατάσκοποι, ούτε ήρωες, είμαστε δημοσιογράφοι. Αυτό που κάναμε ήταν η απλώς η δουλειά μας, μία δημοσιογραφική έρευνα» είπε ο Dundar πριν παρουσιαστεί ενώπιον των εισαγγελέων την Πέμπτη. Μάλιστα οι Dundar and Gul κατηγορούνται πως είναι μέλη της ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης FETO.

Υπενθυμίζεται πως το επίμαχο βίντεο που δημοσιεύθηκε στις 29 Μαΐου από την Cumhuriyet έδειχνε Τούρκους αστυνομικούς να ανοίγουν φορτηγά γεμάτα κιβώτια που είχαν όπλα και πυρομαχικά, τα οποία αποστέλλονται στη Συρία από τις Μυστικές Υπηρεσίες τον Ιανουαρίου 2014.

Κατηγορίες Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τους δημοσιογράφους πως το ρεπορτάζ τους ήταν κατασκευασμένο προκειμένου να περάσει στην κοινή γνώμη πως η Τουρκία βοηθάει τρομοκρατικές οργανώσεις. Μάλιστα είπε πως όποιος κατασκεύασε την ιστορία θα το πληρώσει πολύ ακριβά. Η πλευρά του Τούρκου προέδρου κατηγόρησε τους δύο δημοσιογράφους για προσπάθεια χειραγώγησης ακόμα και της Δικαιοσύνης.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε την περασμένη Τρίτη πως είτε τα φορτηγά μετέφεραν όπλα είτε όχι, η δημοσιοποίηση της ιστορίας είναι μία κίνηση προδοσίας.«Τι διαφορά έχει αν τα φορτηγά μετέφεραν όπλα ή όχι, το δημοσίευμα είναι ''προδοσία''», τόνισε.

Στη συνέχεια ο Ερντογάν υποστήριξε πως τα φορτηγά μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στους Τουρκμένους και πως οι δημοσιογράφοι ήταν συνεργοί σε ένα σαμποτάζ που είχε σκοπό να βλάψει τον ίδιο, την κυβέρνηση και το κόμμα του.

Βεβαίως το βίντεο που αποκάλυψαν οι δημοσιογράφοι, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας - όντως η ΜΙΤ έστειλε όπλα στους τζιχαντιστές!

Σχόλια