default-image

"Ουδέτερο" στο νέο sell off της Εθνικής το Χ.Α.

Οικονομία
"Ουδέτερο" στο νέο sell off της Εθνικής το Χ.Α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα ίδια με τα χθεσινά επίπεδα έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών, ολοκληρώνοντας μια συνεδρίαση συνεχών εναλλαγών προσήμου, ιδιαίτερης μεταβλητότητας και εκδήλωσης αντίρροπων δυνάμεων.

Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά -0,01% στις 642.77 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 645,65 μονάδες και η χαμηλότερη στις 640.48. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 24,45% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 24,57 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 1,1 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,15%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,18%.

Η συνεδρίαση σήμερα δεν έδωσε κάποια σαφή δείγματα για τις προθέσεις των επενδυτών, κλείνοντας τελικά στα ίδια με τα χθεσινά επίπεδα, τα οποία δείχνουν να αποτελούν σημαντική στήριξη εωσότου ξεκαθαρίσουν τα ανοιχτά μέτωπα που έχουν εγκλωβίσει την αγορά. Ήδη έχει αρχίσει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του εννεαμήνου από αρκετές μετοχές, με τους επενδυτές να αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τις τις προοπτικές που δείχνουν τα μεγέθη της κάθε εταιρείας.

Σήμερα ήταν και η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των τραπεζικών μετοχών της Alpha Bank, ΑΛΦΑ-9,62% της Eurobank και της Πειραιώς, καθώς και των warrants τους πριν την αναστολή για την υλοποίηση των reverse split, με τους traders να διενεργούν τις τελευταίες αναπροσαρμογές χαρτοφυλακίων. Η έναρξη διαπραγμάτευσης του συνόλου των νέων μετοχών των τραπεζών είναι η Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015, με τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης του κλάδου να μπαίνει στην τελική ευθεία.

Στο μεταξύ, οι συναλλαγές στο υπόλοιπο ταμπλό ήταν σημαντικά περιορισμένες, στοιχείο που δείχνει ότι η αγορά τηρεί στάση αναμονής μπροστά στο νέο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων που έχει ξεκινήσει αναφορικά με το δεύτερο πακέτο των προαπαιτουμένων. Στο σημερινό EuroWorking Group θα κατατεθεί η δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα, τα οποία εφόσον υλοποιηθούν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, οι θεσμοί θα επανέλθουν στην Αθήνα τον Ιανουάριο για τη διενέργεια του πρώτου ελέγχου επί του νέου προγράμματος. Το πακέτο περιλαμβάνει το ασφαλιστικό, κάποιες τροποποιήσεις στο φορολογικό και τη ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια».

Στο ταμπλό, η μετοχή της Εθνικής βρέθηκε για ακόμη μία ημέρα σε κλοιό πιέσεων, απόρροια όχι μόνο των όρων βάσει των οποίων έγινε η ανακεφαλαιοποίησή της, αλλά και του γεγονότος ότι αφαιρείται από τον δείκτη Stoxx 600, από την 21η Δεκεμβρίου. Η μετοχή έκλεισε με απώλειες 25,38%. Οι μετοχές της Εθνικής θα είναι διαπραγματεύσιμες, μέχρι και αύριο και, από τη Δευτέρα 30/11, αναστέλλεται η διαπραγμάτευσή τους.

Τα πρόσημα, ωστόσο, σήμερα ήταν μοιρασμένα, καθώς άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Grivalia Properties (+6,30%), της Aegean Airlines ΑΡΑΙΓ+1,80% (+1,80%), του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ+1,43% (+1,43%), της Folli Follie (+0,92%), της Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ+0,72% (+0,72%) και της Τιτάν (+0,56%).

Αντιθέτως, πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Alpha Bank (-9,62%), της Πειραιώς (-9,09%), της ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ-4,44% (-4,44%), της Viohalco (-3,85%), της ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ-2,64% (-2,64%), των ΕΛΠΕ (-1,61%) και της ΔΕΗ ΔΕΗ-1,39% (-1,39%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος Τραπεζών (-13,67%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος Ακίνητης Περιουσίας (+4,11%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 46 κινήθηκαν ανοδικά, 60 καθοδικά, ενώ η τιμή 23 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News