Ειδήσεις

Σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ζήτησε ο Τσίπρας

Τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ζήτησε από τον Προκόπη Παυλόπουλο ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και του ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Ρώμη.

Να σημειωθεί ότι, η εξέλιξη αυτή έρχεται, ενώ είναι σε εξέλιξη το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που εμφανίστηκαν στα αθηναϊκά μήντια, η αιτία για τη συνάντηση είναι η πρόθεση του πρωθπουργού να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για το προσφυγικό και το ασφαλιστικό, με το δεύτερο να είναι πρώτο στην ατζέντα. Ο κ. Τσίπρας θα επισημάνει πως στο ασφαλιστικό χρειάζεται μία μεταρρύθμιση μακράς πνοής και γι' αυτό θέλει να ακούσει και τις θέσεις των υπολοίπων κομμάτων.

Σύμφωνα με τις ίδιες αυτές πληροφορίες (που ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί ούτε ανεπίσημα από πηγές του Μαξίμου) βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συναίνεση στη μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό προκειμένου να αποτελέσει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στις συζητήσεις με τους δανειστές στην προσπάθεια για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα οι δανειστές ζήτησαν από την κυβέρνηση να υπάρξει συμφωνία όλων των κομμάτων για τις επώδυνες αλλαγές που θα γίνουν στο ασφαλιστικό και πλήττουν τους περισσότερους Ελληνες πολίτες.

Η πληροφορία περί πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού να καλέσει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης σε εθνική συνεννόηση για το θέμα του ασφαλιστικού ακούγεται εδώ και μέρες στο Μαξίμου. Ωστόσο, ανασταλτικός παράγοντας είναι το γεγονός ότι η ΝΔ, επί της ουσίας, είναι «ακέφαλη», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στο "Εθνος", αποκάλυπτε ότι η κυβέρνηση θα δρομολογήσει εθνικό διάλογο στα μεγάλα ανοιχτά θέματα, αλλά και στα ζητήματα καθοριστικής σημασίας για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, κάνοντας αναφορά στο ασφαλιστικό, στην Παιδεία και στη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι οι ριζικές μεταρρυθμίσεις απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις. «Θέλω να πιστεύω ότι οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις είναι ώριμες για μια τέτοια συζήτηση».

Η ΝΔ θα πάει στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

Θετική θα είναι η απάντηση της Ν.Δ. στην πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, στο οποίο θα πάει ο μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος Γιάννης Πλακιωτάκης.

Στη Ν.Δ. πάντως κρατούν στάση αναμονής και περιμένουν από το Μαξίμου να τους ενημερώσει για την πλήρη ατζέντα του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Αν αυτό συμβεί, τότε θα συγκληθεί η Κ.Ο. Σε διαφορετική περίπτωση, ο κ. Πλακιωτάκης θα πάει στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να ακούσει τις θέσεις του πρωθυπουργού.

Μόλις έγινε γνωστό πως ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών από τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο Απόστολος Τζιτζικώστας υποστήριξε πως θα πρέπει να επισπευσθεί η συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων αρχηγών της Ν.Δ.

Η απάντηση ήρθε από την πλευρά Μεϊμαράκη, που ξεκαθάρισε πως η πρόταση Τζιτζικώστα δεν έχει κανένα νόημα, αφού οι "4" δεν αποτελούν όργανο του κόμματος και πρόσθεσε πως μόνο η ΚΟ είναι το όργανο της Ν.Δ.

Σχόλια