Ειδήσεις

Καταργούν τις σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ

Τα όνειρά τους να χάνονται βλέπουν οι μαθητές του συστήματος Μαθητείας του ΟΑΕΔ στην Κρήτη και στην Ελλάδα. Διά νόμου επιχειρείται η κατάργηση του επί 60 χρόνια επιτυχημένου συστήματος Μαθητείας που υλοποιεί ο Οργανισμός. Παρά τις οχλήσεις των ενδιαφερομένων, το υπουργείο Παιδείας δε δίνει σαφή και ξεκάθαρη απάντηση για το τι μέλλει γενέσθαι.

Έτσι, οι μαθητές που φοιτούν τώρα στις κατά τόπους σχολές του ΟΑΕΔ δεν ξέρουν αν αύριο τα πτυχία τους θα έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Οι εκπαιδευτικοί από την πλευρά τους, βάσει των σεναρίων που θέλουν να μη γίνονται άλλες εγγραφές από την επόμενη χρονιά, προβληματίζονται. Η όλη κατάσταση τους οδηγεί, όπως λένε, στην έσχατη λύση, αυτή των κινητοποιήσεων, προκειμένου να εμποδίσουν το ενδεχόμενο κατάργησης του συστήματος.

Απευθύνεται σε φτωχά παιδιά

Το μέλλον της Μαθητείας του ΟΑΕΔ κρίνεται κατά πάσα πιθανότητα το Δεκέμβριο, οπότε και θα ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο για την παιδεία. Ωστόσο, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε επαγρύπνηση, αναμένοντας τις εξελίξεις. Με δεδομένο το ότι αυτή η εκπαιδευτική δράση του ΟΑΕΔ απευθύνεται κυρίως σε νέους φτωχών οικογενειών, που αναγκάζονται να δουλεύουν για να συντηρούν την οικογένειά τους, και οι οποίοι, απευθυνόμενοι σε αυτήν, γνωρίζουν ότι παρέχει άριστη τεχνική εκπαίδευση, αμειβόμενη και ασφαλιζόμενη βιωματική εκπαίδευση στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, για όσους δε διαθέτουν οικογενειακό εισόδημα ή που το εισόδημά τους είναι πενιχρό, παρέχεται επίδομα σίτισης και στέγασης.

Εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι η ζήτηση είναι μεγάλη, έχοντας ως αποτέλεσμα χιλιάδες νέοι να προσέρχονται κάθε χρόνο για εγγραφή, με τις υπάρχουσες δομές κατά συνέπεια να αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το σύνολο των προσερχομένων. Ενδεικτικό στην περίπτωση αυτή είναι το ότι μόνο στην ΕΠΑ.Σ. ΟΑΕΔ Ηρακλείου, που λειτουργεί στο κτήριο του ΟΑΕΔ στη Χριστομιχάλη Ξυλούρη στο Ηράκλειο, πέρυσι φοίτησαν 400 παιδιά και φέτος 400, με το κτήριο του ΟΕΑΔ στο Ηράκλειο να φιλοξενεί συνολικά 700 παιδιά (200 παιδιά στο ΙΕΚ, 100 παιδιά στο ΠΣΕΚ και 400 στην ΕΠΑ.Σ.).

Πυλώνας της εκπαίδευσης

Και αν το σύστημα Μαθητείας, όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Λειτουργών του ΟΑΕΔ, έχει αξιολογηθεί πολλαπλώς από φορείς, αλλά κυρίως από την κοινωνία, και έχει αναδειχθεί ως το πληρέστερο σύστημα παροχής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη χώρα, αλλά και ο πιο σταθερός πυλώνας της, παρ' όλα αυτά η τύχη του από 'δω και στο εξής κρίνεται αβέβαιη... Έτσι, ο φόβος όλων που ζητούν να μην καταργηθεί, ώστε να μη στερηθούν τα παιδιά το δικαίωμα στην παιδεία και στην εξειδίκευση, είναι για το μέλλον.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η εκπαίδευση-μαθητεία του ΟΑΕΔ, ειδικά στις μέρες μας, που η κρίση μαστίζει τα λαϊκά στρώματα, αποτελεί για την ελληνική οικογένεια λύση και ελπίδα στα οικονομικά αδιέξοδα που βιώνει, προσπαθώντας να επιβιώσει και να σπουδάσει τα παιδιά της, καθιστώντας τα άξιους αυριανούς πολίτες.

Κινητοποιήσεις

Διαμαρτυρόμενα λοιπόν, τα μέλη της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Λειτουργών ΟΑΕΔ για τη διάλυση της Μαθητείας και επειδή το ζητούμενο είναι η πολύπλευρη μόρφωση των νέων και όχι ο φραγμός της, σε περίπτωση μη θετικών εξελίξεων ως προς το θέμα, μαζί με τους μαθητές, δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε νέο κύκλο κινητοποιήσεων κάθε μορφής, ώστε να ενημερώσουν την ελληνική κοινωνία για το τι διακυβεύεται. Στέλνουν μάλιστα μήνυμα στους αρμόδιους να δουν το θέμα με μεγαλύτερη προσοχή και να σταματήσουν τους πειραματισμούς την παιδεία, ενώ ζητούν, μεταξύ άλλων, την υπεράσπιση του εκπαιδευτικού συστήματος Μαθητείας του ΟΑΕΔ και φυσικά την κατάργηση του νόμου που έρχεται να το διαλύσει.

«Τα παιδιά αγχώνονται»...

«Τα σχολεία μας έχουν προσφέρει πολλά και αυτό το γνωρίζει ο ηρακλειώτικος λαός. Αυτή τη στιγμή είμαστε γύρω στους 500 μόνιμους καθηγητές και περίπου 2.500 ωρομίσθιο προσωπικό σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχει ανησυχία σε όλους μας. Το τοπίο όσον αφορά στη συνέχιση του δικού μας σχολείου ως Επαγγελματικό, με το ειδικό σύστημα της Μαθητείας, είναι ομιχλώδες. Έχουμε πάρει παράταση από τη Βουλή και έτσι έγιναν εγγραφές πρωτοετών μαθητών φέτος. Κανείς όμως δεν ξέρει τις προθέσεις του υπουργείου και έτσι δεν είναι σίγουρο αν θα γίνουν άλλες εγγραφές του χρόνου. Τα παιδιά όμως αγχώνονται. Δυστυχώς, γίνονται πειράματα σε βάρος της ελληνικής παιδείας», είπε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών και υποδιευθυντής της ΕΠΑ.Σ. ΟΑΕΔ Ηρακλείου Κώστας Παπαδάκης, περιγράφοντας την κατάσταση που ζουν εκπαιδευτικοί και μαθητές.

«Μαθαίνουμε ότι σταματούν οι εγγραφές»

«Η Ομοσπονδία κάνει σοβαρές κινήσεις μέσω του κ. Κατρούγκαλου. Η υφυπουργός κ. Ράνια Αντωνοπούλου είναι σύμφωνη στο να παραμείνει η Μαθητεία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, γιατί στόχος μας είναι να μην αλλάξουμε δομή. Ζητάμε, δηλαδή, να παραμείνουμε ως Επαγγελματικές Σχολές Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Εκπαίδευσης. Τα παιδιά που φοιτούν αυτή τη στιγμή θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Όμως, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, από του χρόνου το Σεπτέμβρη δε θα γίνουν άλλες εγγραφές.

Αυτό που διεκδικούμε είναι να ξαναέχουμε εγγραφές και να συνεχίσουμε να λειτουργούμε κανονικά. Αν η τροπή δεν είναι αυτή που επιθυμούμε, εμείς και όλη η κοινωνία του τόπου μας, τότε δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι τα σχολεία δεν τους τα παραδίδουμε. Θα ακολουθήσουμε κάθε μορφή κινητοποίησης προκειμένου να το πετύχουμε αυτό», ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πελαγία Σοφιολάκη.

Σχόλια