default-image

Συνταγή καταστροφής το ασφαλιστικό, λέει η Κρήτη

Κρήτη
Συνταγή καταστροφής το ασφαλιστικό, λέει η Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έτοιμοι για τους δρόμους και για δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μπας και στην κυβέρνηση πάρουν πίσω το σχεδιασμό- "βόμβα" για συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό, δηλώνουν οι συνδικαλιστικοί φορείς της Κρήτης.

Μπορεί ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος παρουσίασε χθες το βασικό περίγραμμα του σχεδιασμού, να θεωρεί πως πρόκειται για μια δίκαιη, βιώσιμη λύση, οι συνδικαλιστές όμως κάθε άλλο παρά συμμερίζονται την άποψη. Αντιθέτως, όπως ξεσπούν με αγωνία και οργή στη "Ν.Κ.", το αποτέλεσμα από το σχέδιο Κατρούγκαλου είναι προδιαγεγραμμένο και άκρως καταστροφικό! Όχι μόνο, όπως επισημαίνουν με νόημα, δε θα δοθεί ανάσα στα άδεια, "ναυαγημένα" ασφαλιστικά ταμεία, που θα αδειάσουν ακόμα περισσότερο, αλλά την ίδια στιγμή θα δημιουργηθεί ένας νέος κύκλος ύφεσης.

Όπως εξηγούν, ο καταστροφικός συνδυασμός μείωσης των συντάξεων, επικουρικών αλλά ακόμα και κύριων, και της αύξησης των ασφαλιστικών αλλά και εργοδοτικών εισφορών θα δώσει ένα ακόμα χτύπημα στις άδειες τσέπες του κόσμου. Θα οδηγήσει σε πτώση της αγοραστικής δύναμης και της κατανάλωσης. Σε καθίζηση της ζήτησης, της εμπορικής κίνησης και των συναλλαγών. Και σε τελική ανάλυση σε απολύσεις, ανεργία και απώλεια εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία και το κράτος.

Το βαρύ κλίμα δεν περιορίζεται σε τοπικό επίπεδο. Ο αναβρασμός, με φόντο τις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό, που θα πρέπει να θεσπιστούν μέσα στον επόμενο μήνα βάσει της συνεννόησης κυβέρνησης-δανειστών, είναι πανελλαδικός. Ήδη μάλιστα προγραμματίστηκε και η πρώτη ηχηρή αγωνιστική απάντηση, με την 24ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξαν για την επόμενη Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου η ΓΣΕΕ και το ΠΑΜΕ.

Η απεργία προκηρύχθηκε, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, ως απάντηση στο προωθούμενο γκρέμισμα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και συνολικά βεβαίως απέναντι στο νέο μνημόνιο.

Οι περικοπές

Γιατί όμως η αγανάκτηση και ο αναβρασμός αυτός με έναυσμα τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό, που η κυβέρνηση καλείται από τους δανειστές να προωθήσει προς ψήφιση στη Βουλή ως τα μέσα Δεκεμβρίου;

Το σχέδιο Κατρούγκαλου επιφυλάσσει ανατροπές, περικοπές στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Στον ένα ή άλλο βαθμό θα επηρεαστούν περί τα 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι, ανάλογα βεβαίως με το μισθό, τα έτη ασφάλισης και την ηλικία που είχαν όταν αποχώρησαν από την εργασία.

Ποια είναι τα βασικά σημεία των παρεμβάσεων;

- Κορμός του σχεδίου θα είναι η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ για όλους τους συνταξιούχους (νυν και μελλοντικούς) και από την 1η/1/2016 όλες οι καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις θα επανυπολογιστούν για το τμήμα άνω των 384 ευρώ με συντελεστές που θα καθορίζουν το λεγόμενο αναλογικό τμήμα σύνταξης, αυτό δηλαδή που θα αντιστοιχεί σε μισθό, έτη ασφάλισης και ηλικία αποχώρησης από την εργασία.

Πρακτικά, λοιπόν, έρχονται μειώσεις κύριων συντάξεων από τα 384 ευρώ και πάνω. Οι μειώσεις που φέρνει το μοντέλο του επανυπολογισμού κυμαίνονται από 5% έως και 20%. Τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν όσοι αποχώρησαν λόγω ειδικού συνταξιοδοτικού καθεστώτος από τα 45 τους (σώματα ασφαλείας), ενώ ακολουθούν όσοι και όσες έφυγαν από τα 50 είτε με κανονική συνταξιοδότηση λόγω ευνοϊκών διατάξεων (γυναίκες με ανήλικο τέκνο στο Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες), είτε με κίνητρα εθελούσιας αποχώρησης, πάλι από ΔΕΚΟ και τράπεζες.

Το "κλειδί" στις περικοπές είναι το ποσοστό του μισθού (ποσοστό αναπλήρωσης) της σύνταξης. Τη στιγμή αυτή συνεχίζεται η διαπραγμάτευση ανάμεσα στο 55% που επιθυμούν οι δανειστές για τα 40 έτη εργασίας και στο 62% που αντιπροτάσσει το υπουργείο Εργασίας.

- Έρχονται ενοποιήσεις-εξπρές στα ταμεία κύριας σύνταξης, ώστε όλα να ενταχθούν σε ένα φορέα. Πυλώνας θα είναι το ΙΚΑ και κάτω από αυτό θα ενοποιηθούν το Δημόσιο, το ΝΑΤ, ο ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ και ο ΟΓΑ. Το 2016 θα είναι έτος κατάργησης των διαφορετικών καθεστώτων ασφάλισης και παροχών και αρχές του 2017 όλοι θα εξισωθούν προς τα κάτω με συντάξεις και εισφορές ΙΚΑ.

- Με το σχεδιασμό προδιαγράφεται "μαχαίρι" 8%-12% στις επικουρικές για τα ελλείμματα του 2015 και του 2016. Προβλέπεται μόνιμη ρήτρα αυτόματων περικοπών για να σβήνουν τα ελλείμματα.

- Κακά μαντάτα με νέες περικοπές επιφυλάσσει το σχέδιο ειδικά για τους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ, που λαμβάνουν σήμερα έξτρα μπόνους ύψους 220 ευρώ, καθώς το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεών τους φτάνει το 140%.

- Αν και παραμένει υπό διαπραγμάτευση με τους δανειστές, οι οποίοι φέρνουν αντιρρήσεις στην επιμέρους πρόταση, το σχέδιο Κατρούγκαλου προβλέπει αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Στέλιος Βοργιάς: "Για γέλια και για κλάματα"

Ενόψει της απεργιακής κινητοποίησης της 3ης Δεκεμβρίου, αλλά και του "καυτού" Δεκεμβρίου λόγω ασφαλιστικού, οι εκπρόσωποι των τοπικών συνδικαλιστών φορέων δίνουν ένα στίγμα αγωνιστικής αποφασιστικότητας.

«Μετά από ένα ακόμα μνημόνιο, σκληρά προαπαιτούμενα, βλέπουμε τώρα να επιχειρείται και μια καταστροφική, οδυνηρή παρέμβαση στο ασφαλιστικό. Δεν πάει άλλο. Πρέπει να αντιδράσουμε. Ήδη προκηρύχτηκε μια πρώτη απεργία για τις 3 Δεκεμβρίου. Ως Εργατικό Κέντρο θα συμμετέχουμε δυναμικά και απευθύνουμε κάλεσμα συμμετοχής σε όλο τον ηρακλειώτικο και κρητικό κόσμο», ανέφερε στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, ο οποίος εμφανίστηκε καταπέλτης ως προς το σχεδιασμό για τις συντάξεις και το ασφαλιστικό που προωθεί ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Αυτά που βλέπουμε είναι για γέλια και για κλάματα. Ούτε ο ίδιος ο υπουργός, ο κ. Κατρούγκαλος, δεν ξέρει τι θέλει. Κάθε 2-3 μέρες βγαίνει και λέει διαφορετικά πράγματα.

Το θέμα είναι απλό. Δε χρειάζεται επιστημοσύνη. Όσο δεν αντιμετωπίζεται η ανεργία, όσο δε δίνεται ώθηση στην οικονομία και στην απασχόληση, τα ασφαλιστικά ταμεία θα παραμένουν υπό κατάρρευση... Και βέβαια η λογική του να πηγαίνουμε τον κόσμο να δουλεύει μέχρι τα 70 χρόνια είναι αστεία», σχολίασε καυστικά ο πρόεδρος του ΕΚΗ και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, με αυτά που σχεδιάζουν για τις συντάξεις, το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό. Θα πάμε σε ένα νέο κύμα ανεργίας, σε νέο οικονομικό αδιέξοδο για μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, σε νέα καθίζηση της αγοράς. Ουσιαστικά θα οδηγηθούμε, εν μέσω χρόνιας κρίσης, σε νέο κύκλο ύφεσης»...

Χ. Λεκάκης: "Νέο ισχυρό πλήγμα"

Κόλαφος ως προς τις συνέπειες από το προωθούμενο σχεδιασμό για τις συντάξεις και το ασφαλιστικό εμφανίστηκε στις εκτιμήσεις του και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών-Εμπόρων Ν. Ηρακλείου Χαράλαμπος Λεκάκης.

«Πραγματικά είναι να σηκώνεις τα χέρια ψηλά! Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα θα δεχτεί ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα. Όπως μαθαίνουμε, θα έχουμε νέες μειώσεις στις συντάξεις του πρώην ΤΕΒΕ. Μα, είναι δυνατόν! Ήδη οι συντάξεις του πρώην ΤΕΒΕ έχουν υποστεί μείωση της τάξης του 45%. Σημειωτέον, έχοντας καταβάλει πολύ υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, όπως είχε το ΤΕΒΕ.

Το πλήγμα βεβαίως στην τσέπη των μικρομεσαίων θα είναι γενικό. Όταν μειωθούν οι συντάξεις, όταν πέσει "μαχαίρι", αυτομάτως θα έχουμε νέα υφεσιακή κατάσταση. Θα μειωθεί η αγοραστική δύναμη, η κατανάλωση. Νέες απώλειες στα πενιχρά έσοδά μας. Δε θα έχουμε να πληρώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές. Τα χρέη προς τα ασφαλιστικά μας ταμεία θα διογκωθούν ακόμα περισσότερο. Όταν ήδη η κατάσταση είναι δραματική! Αρκεί να αναφέρω μόνο πως από τις 660.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας έχουν χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία οι 400.000!», ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News