Ειδήσεις

Συνέχεια αύριο για την πολύκροτη δίκη Ρίχτερ

Στις 12 αύριο το μεσημέρι η συνέχεια εντός των δικαστικών αιθουσών στην πολύκροτη υπόθεση Ρίχτερ, που σήκωσε θύελλες στην Κρήτη... Υπόθεση που κεντρίζει το ενδιαφέρον σε πανελλαδικό επίπεδο, αφού πρόκειται για την πρώτη δίκη με βάση τον πολυσυζητημένο αντιρατσιστικό νόμο σε ό,τι αφορά όχι στο κομμάτι των εγκληματικών πράξεων, όπως ισχύει στην περίπτωση της δίκης της Χρυσής Αυγής, αλλά στο σκέλος του νόμου που αφορά σε πνευματικό έργο.

Εν προκειμένω στο επίμαχο βιβλίο του Γερμανού ακαδημαϊκού, βάσει του οποίου ο ίδιος έχει οδηγηθεί στο εδώλιο για το αδίκημα της «άρνησης εγκλημάτων πολέμου του ναζισμού, τα οποία στρέφονται κατά του κρητικού λαού».

Δεδομένου ότι το αποτέλεσμα της δίκης Ρίχτερ, όποιο κι αν είναι αυτό, θα αποτελέσει το πρώτο δεδικασμένο βάσει του νέου αντιρατσιστικού νόμου, η δικαστική υπόθεση, που έχει φυσικά βαθιές ιστορικές, κοινωνικές και ανθρώπινες προεκτάσεις, συγκεντρώνει ευρύτερο, πανελλαδικό και όχι μόνο βεβαίως, ενδιαφέρον...

Η εξ αναβολής, από τις 2 Σεπτεμβρίου, δίκη του Γερμανού καθηγητή Χάιντς Ρίχτερ, ο οποίος προκάλεσε έντονες αντιδράσεις για το βιβλίο του αναφορικά με τη Μάχη της Κρήτης, με φόντο μάλιστα και την ανακήρυξή του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης, ξεκίνησε χθες στο Ρέθυμνο, λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι.

Το "παρών" στο Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου έδωσαν, πέραν των δικηγόρων και των μαρτύρων, και Κρητικοί, οι οικογένειες των οποίων θρηνούν θύματα από τη γερμανική Κατοχή.

Αντιθέτως, δεν παρευρέθηκε, όπως αναμενόταν άλλωστε, ο ίδιος ο κατηγορούμενος - άλλωστε αυτό φαίνεται ότι του έχει συστήσει τόσο η γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα όσο και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Τον κατηγορούμενο εκπροσώπησε ο συνήγορός του κ. Αναγνωστόπουλος.

Ο ίδιος βρέθηκε μάλιστα πρωταγωνιστής σε μια στιγμιαία ένταση. Όταν και έγινε αποδέκτης αποδοκιμασιών και γιουχαϊσμάτων τη στιγμή που έκανε αναφορά στα περί πνευματικών ελευθεριών... Η ένταση ήταν πάντως πρόσκαιρη και δεν άργησε να επέλθει η ηρεμία.

Νωρίτερα, στην έναρξη της δίκης υπήρξε μια αντιπαράθεση ως προς την παράσταση πολιτικής αγωγής. Διά των δικηγόρων τους ζήτησαν παράσταση πολιτικής αγωγής το Σωματείο Πληγέντων κατά τη Ναζιστική Κατοχή, ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μανούσος Παραγιουδάκης, ο Δήμος Αγίου Βασιλείου και ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης. Άπαντες ζήτησαν παράσταση λόγω ηθικής βλάβης.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου υπέβαλε ένσταση επί της δήλωσης παράστασης και ζήτησε αποβολή της Πολιτικής Αγωγής, υποστηρίζοντας ότι οι παραπάνω δεν έχουν έννομο συμφέρον σε σχέση με την υπόθεση.

Επί των παραπάνω, ο εισαγγελέας της Έδρας Ιωακείμ Κασσωτάκης πρότεινε παράσταση Πολιτικής Αγωγής μόνο για το Δήμο Αγίου Βασιλείου και για τρία άτομα, απογόνους θυμάτων της ναζιστικής περιόδου.

Το δικαστήριο, ωστόσο, αποφάσισε να επιτραπεί η παράσταση Πολιτικής Αγωγής για όλους όσοι προτάθηκαν, διατηρώντας όμως επιφύλαξη κατά την πρόοδο της δίκης.

Κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία εξετάστηκε ο βουλευτής κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος έκανε λόγο για «παραχάραξη, προσβολή και διαστρέβλωση της Ιστορίας από πλευράς του Χάιντς Ρίχτερ».

Από την πλευρά της υπεράσπισης, ο κ. Αναγνωστόπουλος δήλωσε ότι ο Χάιντς Ρίχτερ είναι καθηγητής Πανεπιστημίου, γνωστός νεοελληνιστής, ο οποίος έχει συγγράψει 200 μελέτες και βιβλία για την ιστορία της Ελλάδας και της Κύπρου, και ο οποίος - όπως σημείωσε - δεν αρνείται τα εγκλήματα των Γερμανών.

Οι διώξεις του εισαγγελέα

Υπενθυμίζεται πως ο εισαγγελέας Ρεθύμνου κ. Πατεράκης, μετά την παραγγελία προκαταρκτικής έρευνας και την προανάκριση που ακολούθησε, παρέπεμψε σε δίκη την υπόθεση αρχικά στις 2 Σεπτεμβρίου, με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου για το ρατσισμό και την ξενοφοβία, που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2014.

Ο εισαγγελέας Ρεθύμνου άσκησε δίωξη, σε πρώτη φάση, αποκλειστικά για συγκεκριμένες αναφορές στο βιβλίο του "Η Μάχη της Κρήτης", στο πρωτότυπο γερμανικό "Η Κατάκτηση της Κρήτης", με το σκεπτικό ότι οι αναφορές αυτές στο βιβλίο του συνιστούν «άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού σε βάρος του κρητικού λαού, με εξυβριστικό περιεχόμενο» και αφορά την περίοδο που κυκλοφορεί το βιβλίο μετά την ισχύ του τελευταίου «αντιρατσιστικού νόμου».

Σχόλια