Ειδήσεις

Νετανιάχου-Τσίπρας: Μεγάλες προκλήσεις και κοινά συμφέροντα

«Οι προκλήσεις είναι πολλές, αλλά έχουμε πολλά κοινά συμφέροντα», δήλωσε κατά την συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου.

«Αυτό είναι μεγάλο εστιακό σημείο των συζητήσεών μας» σημείωσε ο κ. Νετανιάχουν ο οποίος τόνισε την ανάγκη συνεργασίας σε έρευνα, ενέργεια, πολιτισμό... Υπάρχει μεγάλος όγκος τουριστών που φτάνουν στην Αθήνα. Υπάρχει μεγάλο περιθώριο εξέλιξης σε αυτόν τον τομέα» είπε και υπογράμμισε τη «σύμπνοια πνεύματος των δύο χωρών στον πολιτισμό».

Ο κ. Νετανιάχου, σύμφωνα με το vima.gr, αναγνώρισε τις προσπάθειες των Ελληνων για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. «Προχωράτε με συνέπεια και θεωρούμε ότι θα πετύχετε τον στόχο. Εμείς στηρίζουμε τις επενδύσεις, οι οποίες θα είναι προς κέρδος της Ελλάδας και του Ισραήλ» ανέφερε.

«Τα τελευταια χρόνια υπάρχει ουσιαστική ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών» δήλωσε από την πλευρά του ο ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Υπάρχουν τομείς που μπορούμε να εστιάσουμε για να ενισχύσουμε την φιλία και τη συνεργασία κυρίως στον τουρισμό, τον πολιτισμό αλλά να ανοίξουμε τη συνεργασία στην οικονομία και την ενέργεια».

Και πρόσθεσε: «Στο πλασιο αυτό διαπιστώσαμε ότι εκτός από τον υψηλό αριθμό τουριστών θα κάνουμε πιο ουσιαστικά βήματα στον χώρο των επενδύσεων. Να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας...»

«Είχαμε την ευκαιρία να επικεντρώσουμε στην ανάγκη ενίσχυσης συνεργασίας σε διάφορες μορφές ενέργειας, στις αγροτοκαλλιέργιες, στις θαλάσσιες μεταφορές αλλά και τον τουρισμό» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Από τα κεντρικά ζητήματα για το οποίο συνομιλήσαμε ήταν και οι ευκαιρίες στην ενεργειακή συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο καθώς και στην έρευνα και εξόρυξη και μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη».

«Με σκοπό την ανάπτυξη συνεργασιών αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την σειρά των κυβερνητικών συναντήσεων τον Γενάρη του 2016 πιθανότατα στην Ιερουσαλήμ και την επόμνη ημέρα να προχωρήσουμε στην τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ προκειμένου να δούμε επί τάπητος που μπορούν να γίνουν συγκεκριμένα βήματα και να μην μείνουν σε συζητήσεις επί χάρτου» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Παράλληλα» σημείωσε ο ελληνας πρωθυπουργός «συζητήσαμε για την ανάγκη να διαφυλάξουμε την σταθερότητα να σταματήσουμε τους τζιχαντιστές και να βρούμε λύση στο συριακό..Είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε για το παλαιστινιακό και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Εκφράσαμε την ανησυχία μας για την κλιμάκωση της βίας. Τονίσαμε την κάθετη αντίθεσή μας σε κάθε τρομοκρατική ενέργεια από την μία πλευρά αλλά και την βία κατά αμάχων από την άλλη πλευρά.

«Ως χώρα εταίρος του Ισραήλ, αλλά και παραδοσιακά φίλη του παλαιστινιακού λαού, θέλουμε να παίξουμε εποικοδομητικό ρόλο, ώστε να ανοίξουν παράθυρα διαλόγου» συνέχισε.

«Βρίσκομαι σε έναν ιστορικό τόπο όπου συναντάται η ιστορία και ο πολιτισμός διαφορετικών θρησκειών και εθνών, σε ένα τόπο που ήταν πάντα χώρος συμβίωσης διαφορετικών πολιτισμών. Πρέπει να διαφυλλάξουμε την πολυπολιτισμικότητα στη Μέση Ανατολή. Πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και η ειρήνη, απέναντι στο μίσος και την εχθρότητα στο διαφορετικό» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος ο Τσίπρας

Μετά την ξενάγησή του στο μουσείου του Ολοκαυτώματος, και μια δήλωση με την οποία εκφράζει τον σεβασμό του στη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδείας, σύμφωνα με το vima.gr, άρχισε την επίσκεψή του στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε στην είσοδο του μουσείου ο διευθυντής του Αβνέρ Σαλέβ και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στο μουσείο όπου αποτυπώνεται το Ολοκαύτωμα των Εβραίων.

Σε δήλωσή του αμέσως μετά την έξοδο από το Μουσείο ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Βρισκόμαστε σε έναν τόπο με ιδιαίτερο ιστορικό συμβολισμό. Στην πρώτη μου επίσκεψη ως πρωθυπουργός στην Ιερουσαλήμ ζήτησα να επισκεφθώ το μουσείο του Ολοκαυτώματος που είναι ορόσημο στην σύγχρονη ιστορία και γιατί καθήκον όλων μας αυτό το ορόσημο του Ολοκαυτώματος, την μαύρη κηλίδα της ιστορίας να μην τη ξεχνάμε, για να μην επιτρέψουμε σε κανέναν που θα ήθελε να την επαναλάβει. Να αντισταθούμε στην ιδεολογία του μίσους, στον ρατσισμό και να μετατρέψουμε αυτή την πόλη από πόλη βίας και εχθροπραξιών σε πόλη ειρήνης και ειρηνικής συμβίωσης».

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών «δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τα πρόσωπα εκατομμυρίων ανθρώπων ανδρών, γυναικών, και παιδιών που δολοφονήθηκαν με βαρβαρότητα, γιατί όταν οι άνθρωποι υποφέρουν οπουδήποτε μας αφορά όλους, παντού. Καθήκον μας είναι να μην ξεχάσουμε και να αντισταθούμε σε όποιον θέλει να επαναλάβει αυτή τη βαρβαρότητα».

Νωρίτερα, είχε καταθέσει στεφάνι στην αίθουσα μνήμης του μουσείου του Ολοκαυτώματος.

Αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας αναχώρησε για τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Συναντήσεις με Νετανιάχου και Αμπάς

Συνομιλίες υψηλού επιπέδου σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη Μέση Ανατολή, τις διμερείς σχέσεις και τον ρόλο της χώρας μας στην περιοχή, θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την Τετάρτη και την Πέμπτη στο Ισραήλ.

Τον κ. Τσίπρα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Δικτύων Χρίστος Σπίρτζης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επίσκεψη στο Ισραήλ έχει ως επιδίωξη τη διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας (μεταφορά φυσικού αερίου, διαχείριση υδάτινων πόρων) του τουρισμού και της τεχνολογίας.

Θα προωθηθεί, επίσης, η σύγκληση τριμερούς Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, στα πρότυπα της αντίστοιχης με την Αίγυπτο. Είναι αυτονόητο ότι οι συνομιλίες θα συμπεριλάβουν και την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή. Ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον πρόεδρο του Ισραήλ Ρεουβέν Ριβλίν και άλλους αξιωματούχους.

Την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Μαχμούτ Αμπάς. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πρόκειται για μια επίσκεψη που θα επιβεβαιώσει τις παραδοσιακά θερμές σχέσεις του ελληνικού με τον παλαιστινιακό λαό, ενώ παράλληλα, θα συμβάλει στην αναβάθμιση των σχέσεων της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο.

Ο ηγέτης των Παλαιστινίων αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα, το διήμερο 21-22 Δεκεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Την Τετάρτη το πρωί μετά από σύντομη ξενάγησή του στο Μνημείο Ολοκαυτώματος όπου και θα καταθέσει στεφάνι, ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίο θα πραγματοποιήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο. Εν συνεχεία, θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του.

Στις 16:00 θα έχει συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Εργατικό Κόμμα), Y.Herzog, και κατόπιν συνάντηση με τη Νεολαία του Εργατικού Κόμματος. Στις 18:00 θα υπάρξει συνάντηση με ΜΚΟ. Στις 20:00 ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον υπουργό Ενέργειας κ.Steinitz.

Την Πέμπτη, στις 10:00 ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ρεουβέν Ριβλίν. Μετά τη συνάντηση ο κ. Τσίπρας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στον χώρο της ελληνικής Κοινότητας Ιεροσολύμων και κατόπιν, στις 12:10, θα αναχωρήσει για την Παλαιστίνη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 12:50 ο κ. Τσίπρας θα καταθέσει στεφάνι στο Μαυσωλείο Γιάσερ Αραφάτ. Στις 13:00 θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών παρουσία του πρόεδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, κ. Μαχμουντ Αμπάς και του πρωθυπουργού κ. Hamdallah. Θα ακολουθήσει κατ' ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Αμπάς και κοινές δηλώσεις στα ελληνικά και παλαιστινιακά ΜΜΕ. Εν συνεχεία θα παρατεθεί γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο, προς τιμήν του πρωθυπουργού.

Ο κ. Τσίπρας θα αναχωρήσει για την Ιερουσαλήμ και θα έχει το απόγευμα στις 16:15 συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, ενώ μετέπειτα θα μεταβεί στον Ι.Ν. Αναστάσεως. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα το βράδυ της Πέμπτης.

Σχόλια