default-image

Σφίγγει ο κλοιός για τις ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων

Κρήτη
Σφίγγει ο κλοιός για τις ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τον εντοπισμό και τη δέσμευση 21 τόνων ατυποποίητης και άνευ σημάνσεων, εισαγόμενης Αλβανικής ντομάτας σε εμπορική επιχείρηση της Λαχαναγοράς του Ρέντη, έπειτα από σχετικές καταγγελίες, που υποχρέωσαν τις αρμόδιες Αρχές της Περιφέρειας Πειραιά, να διενεργήσουν στοχευμένους ελέγχους, ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Φυτικής Παραγωγής Ιεράπετρας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κρητών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Αττικής «η Μεγαλόνησος», συνέχισαν να πιέζουν με έγγραφες αναφορές, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να ενταθούν οι έλεγχοι και να σφίξει ο κλοιός γύρω από τα κυκλώματα που "βαφτίζουν" ως Ελληνικά, τα εισαγόμενα από τρίτες χώρες, αμφιβόλου ποιότητας και ιχνηλασιμότητας αγροτικά προϊόντα.

«Μετά από καταγγελία που λάβαμε στις 28 Οκτώβρη 2015, από το Σύλλογο Κρητών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Αττικής, για εισαγωγές και ελληνοποιήσεις Αλβανικών και Σκοπιανών ντοματών, προωθήσαμε το αίτημα των συναδέλφων μας προς το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αφού καταχωρήθηκε και προωθήθηκε στους αρμόδιους, η τοπική υπηρεσία της Π.Ε. Λασιθίου έλαβε εντολή, να έρθει σε επαφή μαζί μας για ενημέρωση για τα σημεία πώλησης των παραπάνω ,ώστε να προβούν σε έλεγχο και δειγματοληψία.

Το ΔΣ του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, μερίμνησε και έφερε σε επαφή τις δύο πλευρές τόσο, το αρμόδιο τμήμα του ΥΠΑΑΤ στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, όσο και το ΔΣ των Κρητών Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Αττικής, και ξεκίνησαν μια πολύ σημαντική συνεργασία για την, από κοινού, επίλυση αυτού του τόσο σοβαρού προβλήματος», μας λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μιχάλης  Μαλλιωτάκης.

«Σε συνέχεια της προσπάθειας μας, να μπει ένα τέλος στις ελληνοποιήσεις, που  ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος μας, σήμερα ήρθαμε σε συνεννόηση με το γραφείο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ Μάρκου Μπόλαρη, και συμφωνήσαμε να συναντηθούμε στην Αθήνα, παρουσία και του Συλλόγου Κρητών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Αττικής, προκειμένου να συζητήσουμε αυτό το θέμα, για να σταματήσουν επιτέλους οι επιτήδειοι να κλέβουν τον ιδρώτα μας», προσθέτει ο κ Μιχάλης Μαλλιωτάκης.

Πρωτοβουλία για μπλόκο στα Τυνήσια λάδια

«Άποψη μου είναι ότι, στη συνάντηση αυτή θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία να ζητήσουμε από το ΥΠΑΑΤ να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε, στην επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να τεθεί αίτημα αναστολής της απόφασης που επιτρέπει στην Τυνησία να εξάγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιπλέον 35.000 τόνους  αδασμολόγητου ελαιολάδου, από τη στιγμή που οι ίδιοι ανακοινώνουν ότι φέτος η παραγωγή λαδιού στην Ευρώπη θα είναι κατά 30% αυξημένη σε σχέση με πέρυσι», καταλήγει ο κ. Μιχάλης Μαλλιωτάκης.

Ανησυχούν οι αγρότες της Ιεράπετρας για τις εμπορικές παρεμβάσεις που απορρέουν από τη διένεξη Ρωσίας-Τουρκίας

Τις εμπορικές παρενέργειες που είναι πολύ πιθανό να προκύψουν, έπειτα από την κατάρριψη του Ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τους Τούρκους, φοβούνται οι παραγωγοί της Ιεράπετρας, καθώς ήδη πολλά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η Ρωσία θα κλείσει τις πύλες της στην εισαγωγή Τουρκικών αγροτικών προϊόντων και θα αποτρέψει τους Ρώσους πολίτες να περνούν τις διακοπές τους σε μια χώρα που συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο.

«Φοβούμαστε ότι, τα τουρκικά κηπευτικά που μέχρι σήμερα διακινούνταν κατά βάση στις ρωσικές αγορές - και ιδιαίτερα μετά το ρωσικό εμπάργκο στα ευρωπαϊκά προϊόντα -, αν αποκλειστούν από τους Ρώσους, οι Τούρκοι θα στραφούν ξανά στις ευρωπαϊκές αγορές και στην ελληνική αγορά, θα δημιουργηθεί ένας μεγάλος όγκος προϊόντων που θα προφέρονται αναγκαστικά σε χαμηλές τιμές, τη στιγμή που θα υπάρχει μικρή ζήτηση, με αποτέλεσμα τον εξευτελισμό των τιμών παραγωγού, που θα οδηγήσει στη φτώχια και τη μιζέρια τους Έλληνες αγρότες, οι οποίοι θα αδυνατούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής», μας εξηγεί ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μιχάλης Μαλλιωτάκης.

Χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να παρουσιαστεί μια σχετική υπερπροσφορά προϊόντων στην αρχή, ο ειδικός σύμβουλος της Incofruit Hellas κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, εκτιμά ότι, οι επιπτώσεις σε μια τέτοια άσχημη εξέλιξη, θα είναι αντιμετωπίσιμες.

«Μετά την υποτίμηση του Ρωσικού νομίσματος πολλές από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Τουρκίας, του Ισραήλ και άλλων Αφρικανικών μεσογειακών χωρών εκτός της Ε.Ε. που έστελναν προϊόντα σε Ρώσους εισαγωγείς, βρέθηκαν απλήρωτοι από τα κανόνια  που λόγω υποκατανάλωσης έσκασαν στη Ρωσική αγορά, με αποτέλεσμα να βάλουν λουκέτο και πάρα πολλές να πτωχεύσουν. Αυτή είναι και η αιτία, που τους τελευταίους μήνες αυτές οι χώρες, μεταξύ αυτών και η Τουρκία, είχαν μειώσει τις αποστολές  αγροτικών προϊόντων προς τη Ρωσία. Συνεπώς δεν θα είναι τόσο μεγάλος ο όγκος των προϊόντων της Τουρκίας που θα αναζητήσουν νέες αγορές. Έτσι και αλλιώς όμως η χώρα μας, για να προστατέψει τους παραγωγούς της, θα πρέπει να εντείνει στα σύνορα τους ελέγχους ιχνηλασιμότητας σε κάθε Τουρκικό φορτίο αγροτικών προϊόντων, και στη συνέχεια να πατάξει τα κυκλώματα εκείνα που κερδοσκοπούν με τις ελληνοποιήσεις  τέτοιας ποιότητας προϊόντων», τονίζει ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης..

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News