default-image

Εργαζόμενοι κοινωφελούς: "να σταματήσει ο εμπαιγμός"

Κρήτη
Εργαζόμενοι κοινωφελούς: "να σταματήσει ο εμπαιγμός"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εργαζομένων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας (5μηνα), από την υπηρεσία πρασίνου και την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου, τους εργαζόμενους στην εφορία αρχαιοτήτων Ηρακλείου και εργαζόμενους στο Δήμο Βιάννου.

Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αγανάκτιση τους για τις τεράστιες καθυστερήσεις στην πληρωμή τους και αποφάσισαν να διεκδικήσουν τα δίκια τους.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση: «Οι συμμετέχοντες  καταλήξαμε στη διεύρυνση της υπάρχουσας Επιτροπής Αγώνα των εργαζομένων, με εργαζόμενους από τις παραπάνω υπηρεσίες και δήμους για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν: η αναγκαιότητα παράτασης του προγράμματος για τα 5μηνα, η καθυστέρηση των πληρωμών μας, η μη συμμόρφωση φορέων-εργοδοτών μας, με εγκύκλιο του υπουργείου με την οποία κατοχυρώνονται τα εργασιακά μας δικαιώματα. Επίσης τονίστηκε η ανάγκη για την οικονομική κάλυψη της μετακίνησης των εργαζομένων από και προς τις δουλειές τους.

Κωλυσιεργούν για ακόμα ένα μήνα την καταβολή των μισθών μας, μιας και έχουμε φτάσει στις 25/11 και οι περίπου 400 εργαζόμενοι στο Δήμο Ηρακλείου, ακόμα δεν έχουμε πληρωθεί για τον μήνα Οκτώβρη, ενώ από τον Δήμο και τον ΟΑΕΔ οι ευθύνες έχουν γίνει μπαλάκι! Η πλειονότητα των εργαζομένων αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα διαβίωσης, ειδικά οι πρώην μακροχρόνια άνεργοι. Τις τελευταίες μέρες πολλοί συνάδελφοι παίρνουν άδεια, μιας και δεν έχουν χρήματα για να πάνε στην εργασία τους. Δεν είναι ευθύνη μας και δεν μας αφορούν οι δικαιολογίες για την καθυστέρηση στην πληρωμή μας. Εφόσον εργαζόμαστε πρέπει να πληρωνόμαστε άμεσα χωρίς καθυστερήσεις.

Στα πλαίσια των πρωτοβουλιών που αποφασίσαμε να πάρουμε,  η επιτροπή είχε συνάντηση με τον κο Πάγκαλο, διευθυντή του ΚΠΑ ΟΑΕΔ και τον περιφερειακό διοικητή του ΟΑΕΔ κο Παπαδάκη στις 24/11. Οι παραπάνω αρμόδιοι από τον ΟΑΕΔ μας ενημέρωσαν ότι την ευθύνη για την καθυστέρηση των πληρωμών μας, την έχει αποκλειστικά η υπηρεσία του Δήμου που απέστειλλε τις καταστάσεις την Παρασκευή 13/11. Από κει και πέρα κατέβαλλαν κάθε προσπάθεια ώστε να προχωρήσουν τη διαδικασία και στις 16/11 να δοθεί η έγκριση πληρωμής. Και φτάνουμε στις 24/11 όπου κατ' εξαίρεση από τα κεντρικά του ΟΑΕΔ δόθηκε το πράσινο φως ώστε να πιστωθούν οι λογαριασμοί μας το απόγευμα της Τετάρτης 25/11, ενώ υπάρχει ένα ενδεχόμενο να "στραβώσει κάτι" και να πληρωθούμε  τελικά την Παρασκευή. Σε κανονικές συνθήκες θα πληρωνόμασταν στις 15 του Δεκέμβρη για το μήνα Οκτώβρη αφού πέρασε η κανονική ημερομηνία.

Καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και τη Δημοτική αρχή να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταματήσει πια αυτός ο εμπαιγμός σε βάρος μας για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Να λάβουν όλα τα μέτρα που χρειάζονται ώστε έγκαιρα να μαζεύονται τα παρουσιολόγια από όλες τις υπηρεσίες που απασχολούν πενταμηνίτες έως την τελευταία εργάσιμη μέρα κάθε μήνα και μέσα στο πρώτο πενθήμερο να αποστέλλονται στον ΟΑΕΔ, ώστε να πληρωνόμαστε έγκαιρα.

Στην κινητοποίηση που κήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ στις 19 Νοεμβρίου στην Αττική, με  3ωρη στάση εργασίας και  συγκέντρωση στο υπουργείο εργασίας, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής,  εκπρόσωπος των εργαζομένων στα πεντάμηνα και της Ομοσπονδίας συναντήθηκαν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η οποία ισχυρίστηκε ότι εξετάζεται παράταση του προγράμματος για τα 5μηνα. Ο ένας δήμος μετά τον άλλον δημοσιεύουν ψηφίσματα δημοτικών συμβουλίων με τα οποία ζητούν την παράταση των πενταμήνων, αφού με τη λήξη τους θα απογυμνωθούν βασικές δομές και υπηρεσίες του δήμου.Το θέμα ωστόσο δεν είναι απλά η παράταση ενός προγράμματος, αλλά η εξασφάλιση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους τους εργαζόμενους, αφού καλύπτουν διαρκείς και πάγιες ανάγκες των δήμων. Τα πεντάμηνα είναι προγράμματα που ανακυκλώνουν την ανεργία και τη δική μας εξαθλίωση.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας και καλούμε τους συναδέλφους εργαζόμενους στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας (5μηνίτες), από όλες τις υπηρεσίες να έρθουν σε επαφή με την επιτροπή ώστε από κοινού να παλέψουμε τα δίκαια αιτήματά μας. Να ορθώσουμε το ανάστημά μας ώστε ενιαία να οργανώσουμε τη μάχη. Τίποτα δεν κατακτήθηκε χωρίς αγώνες.

Καλούμε σωματεία και φορείς να σταθούν αλληλέγγυα στον αγώνα μας.

Απαιτούμε:

-άμεση καταβολή των δεδουλευμένων.

-σταθερή και μόνιμη εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

-καταβολή επιδόματος ανεργίας μετά το τέλος του προγράμματος.

-άμεσα μέτρα προστασίας σε αυτούς που δουλεύουν σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες.

-δωρεάν μετακίνηση από και προς την εργασία μας.

-ασφάλιση από την πρώτη μέρα.

-εφαρμογή της εγκυκλίου του υπουργείου εργασιας με αρ. πρωτ. 414/9-9-2015 και για τους εργαζόμενους στην εφορία αρχαιοτήτων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News