default-image

Θανατηφόρος η μοναξιά για τους ηλικιωμένους

Υγεία
Θανατηφόρος η μοναξιά για τους ηλικιωμένους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τους ηλικιωμένους, η κοινωνική απομόνωση είναι σοβαρός παράγοντας κινδύνου για την υγεία, ο οποίος μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου κατά 14%.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μοναξιά οδηγεί σε στρες και συμπεριφορά μάχης -αποφυγής που μπορεί τελικά να επηρεάσει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων.

Ερευνητές του University of Chicago και του University of California-Los Angeles ανακάλυψαν ότι οι μοναχικοί άνθρωποι είχαν λιγότερο αποτελεσματική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και περισσότερες φλεγμονές σε σχέση με ανθρώπους που δεν ήταν μοναχικοί.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τη γονιδιακή έκφραση σε λευκοκύτταρα-κύτταρα του ανοσοποιητικού που εμπλέκονται στην προστασία του οργανισμού από βακτήρια και ιούς.

Όπως αναμενόταν, τα λευκοκύτταρα των μοναχικών ανθρώπων- και των μακάκων- έδειξαν αυξημένη έκφραση γονιδίων που εμπλέκονται σε φλεγμονή και μειωμένη έκφραση γονιδίων που εμπλέκονται σε αντιικές αντιδράσεις.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η γονιδιακή έκφραση λευκοκυττάρων και η μοναξιά φαίνονται να έχουν αμοιβαία σχέση υποδεικνύοντας ότι καθεμία μπορεί να βοηθήσει στη μετάδοση της άλλης με το πέρασμα του χρόνου.

Τα αποτελέσματα ήταν συγκεκριμένα για τη μοναξιά και δεν μπορούσαν να εξηγηθούν από την κατάθλιψη, το στρες ή την κοινωνική στήριξη.

Τα σινιάλα κινδύνου που ενεργοποιούνται στον εγκέφαλο από τη μοναξιά, τελικά επηρεάζουν την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων. Η μετατόπιση που προκύπτει στην παραγωγή μονοκυττάρων μπορεί ενδεχομένως να ενισχύσει τη μοναξιά και να συμβάλλει στους σχετικούς κινδύνους για την υγεία, δήλωσαν οι ερευνητές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News