default-image

Για την Παρασκευή διακόπηκε η δίκη του Ρίχτερ στο Ρέθυμνο

Κρήτη
Για την Παρασκευή διακόπηκε η δίκη του Ρίχτερ στο Ρέθυμνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την Παρασκευή διακόπηκε η εξ αναβολής δίκη του Γερμανού καθηγητή Χάινς Ρίχτερ, ο οποίος προκάλεσε έντονες αντιδράσεις για το βιβλίο του αναφορικά με τη Μάχη της Κρήτης και με αφορμή την ανακήρυξή του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η δίκη, η οποία αρχικά είχε αναβληθεί στις 2 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησε την Τετάρτη, με τις πρώτες καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας. Κατά του Γερμανού ακαδημαϊκού, ο οποίος θυμίζουμε κάθεται στο εδώλιο με βάση το νέο αντιρατσιστικό νόμο, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ την Παρασκευή θα καταθέσουν οι πανεπιστημιακοί κύριοι Λάβδας, Κοτρόγιαννος και Παπαδάκης Νίκος, ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου κ. Λουλούδης και ο Ευτύχης Τομαντάκης από τα Χανιά.

Όπως αναμενόταν, ο Γερμανός ακαδημαϊκός και συγγραφέας δεν εμφανίστηκε - άλλωστε αυτό φαίνεται ότι του έχει συστήσει τόσο η γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα όσο και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.  

Ωστόσο, ο δικηγόρος του κ. Αναγνωστόπουλος φαίνεται ότι θα χρησιμοποιήσει ως μάρτυρες ενδεχομένως καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, που τον αναγόρευσαν σε επίτιμο διδάκτορα, ενώ είναι άγνωστο αν υπέρ του κ. Ρίχτερ θα έρθει για να καταθέσει ο καθηγητής Ανδρέας Στεργίου, που πρότεινε στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών στο Ρέθυμνο την αναγόρευση, αλλά σήμερα έχει αλλάξει ίδρυμα και είναι στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σωματείο "Ρεθύμνιων Πληγέντων κατά τη Ναζιστική Κατοχή 1941-44" έχει ζητήσει παράσταση πολιτικής αγωγής διά του συνηγόρου τους Νίκου Κοτζαμπασάκη, με πρόθεση να καταθέσουν ως μάρτυρες και τρεις από τους τελευταίους επιζώντες της ναζιστικής θηριωδίας στην παραλία των Μισιρίων.

Η προκαταρκτική

Υπενθυμίζεται πως ο εισαγγελέας Ρεθύμνου κ. Πατεράκης, μετά την παραγγελία προκαταρκτικής έρευνας και την προανάκριση που ακολούθησε, παρέπεμψε σε δίκη την υπόθεση, αρχικά στις 2 Σεπτεμβρίου, με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου για το ρατσισμό και την ξενοφοβία, που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2014.

Ο εισαγγελέας Ρεθύμνου άσκησε δίωξη, σε πρώτη φάση, αποκλειστικά για συγκεκριμένες αναφορές στο βιβλίο του "Η Μάχη της Κρήτης", στο πρωτότυπο γερμανικό "Η Κατάκτηση της Κρήτης", με το σκεπτικό ότι οι αναφορές αυτές στο βιβλίο του συνιστούν «άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού σε βάρος του κρητικού λαού, με εξυβριστικό περιεχόμενο» και αφορά την περίοδο που κυκλοφορεί το βιβλίο μετά την ισχύ του τελευταίου «αντιρατσιστικού νόμου».

Το σκεπτικό της παραπομπής

Στο σκεπτικό της παραπομπής σε δίκη υπάρχει το ότι οι αναφορές αυτές στο βιβλίο του συνιστούν «άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού σε βάρος του κρητικού λαού με εξυβριστικό περιεχόμενο» και αφορά την περίοδο που κυκλοφορεί το βιβλίο μετά την ισχύ του τελευταίου «αντιρατσιστικού νόμου», που ψηφίστηκε στις 28 Αυγούστου.

Προφανώς και προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο εισαγγελέας Ρεθύμνου επιλέγει ένα πεδίο (συγγραφικό έργο - βιβλίο) επιστημονικής υφής περισσότερο για να ασκήσει δίωξη και να οδηγήσει σε δίκη το Γερμανό ακαδημαϊκό, αποφεύγοντας αρχικά την υπόθεση των διαδικασιών αναγόρευσής του στο Πανεπιστήμιο Κρήτης σε επίτιμο διδάκτορα και των όσων διαδραματίστηκαν από τους οργανωτές της απονομής του τίτλου «εν κρυπτώ και παραβύστω» στις 20 Νοεμβρίου του 2014, και μάλιστα σε χώρους του Πανεπιστημίου, που τελούσαν και υπό κατάληψη την περίοδο εκείνη.

Όμως, ως φαίνεται, ο εισαγγελέας, μετά την περαίωση της ανάκρισης, θεμελίωσε την άποψη πως αρχικά συγκεκριμένα αποσπάσματα του βιβλίου του κ. Ρίχτερ εμπίπτουν πλέον στο νέο αυστηρότερο πλαίσιο του νέου αντιρατσιστικού νόμου που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2014. Ο κ. Ρίχτερ φαίνεται να διώκεται βάσει του άρθρου ΙΙ του Νόμου 4285/2014 για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου (Ι. 328), σύμφωνα με το οποίο «όποιος με πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή διά του Τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, επιδοκιμάζει, ευτελίζει ή κακόβουλα αρνείται την ύπαρξη ή τη σοβαρότητα εγκλημάτων γενοκτονιών, εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, του ολοκαυτώματος και των εγκλημάτων του ναζισμού, που έχουν αποφασιστεί με βάση τις αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων ή της Βουλής των Ελλήνων... τιμωρείται με φυλάκιση τριών μηνών έως τριών ετών και με χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων ευρώ».

Η προδικασία έφτασε μέχρι τη Γερμανία

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας Ρεθύμνου, μετά την έρευνα που έκανε με αφορμή τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν το Νοέμβριο του 2014 στο Ρέθυμνο, κίνησε την προβλεπόμενη δικαστική διαδικασία, η οποία προχώρησε με το έργο της κύριας ανάκρισης από την ανακρίτρια, που επίσης έχει το επώνυμο Πατεράκη, του Ρεθύμνου.

Σε αυτή κλήθηκαν και κατέθεσαν μια σειρά προσώπων, ανάμεσά τους ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μανούσος Παραγιουδάκης, ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Ανδρέας Στεργίου (ο οποίος ήταν βασικός εισηγητής της αναγόρευσης του κ. Ρίχτερ), αλλά μέσω των προξενικών Αρχών της Κρήτης και από εκεί στη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα στο Μάινχαϊμ της Γερμανίας και ο ίδιος ο κ. Ρίχτερ.

Μάλιστα, αρχικώς υπήρξε ένα "μούδιασμα" της διπλωματικής αντιπροσωπίας της Γερμανίας στην Ελλάδα, όμως τελικώς διαβιβάστηκε συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο των δικαστικών Αρχών του Ρεθύμνου και η κλήση για κατάθεση του κ. Ρίχτερ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ρίχτερ, μέσω δικηγόρων του, απάντησε με υπόμνημα στην ανακρίτρια Ρεθύμνου, υπερασπιζόμενος τις συγκεκριμένες αναφορές του επίμαχου βιβλίου του, υποστηρίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού.

Με το πέρας της ανάκρισης, ωστόσο, στο Ρέθυμνο, ο εισαγγελέας έκρινε ότι οι αιτιάσεις του κ. Ρίχτερ δεν τον πείθουν και έτσι, με το συγκεκριμένο κατηγορητήριο, οδηγεί την υπόθεση σε δίκη στις 2 Σεπτεμβρίου αρχικά και για σήμερα μετά την αναβολή, με κατηγορούμενο τον κ. Ρίχτερ. Ωστόσο, από την Εισαγγελία Ρεθύμνου έχει διαφανεί ότι προφανώς και ελέγχονται περαιτέρω νομικά και όσοι, σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 2 του ίδιου νέου αντιρατσιστικού νόμου, διευκόλυναν ή δεν είχαν σωστή εποπτεία του δημόσιου φορέα (Πανεπιστήμιο), στην περίπτωση της αναγόρευσης του κ. Ρίχτερ.

Προφανώς, κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, είναι άλλο πράγμα η ακαδημαϊκή ελευθερία του λόγου, της σκέψης και της γραφής, όπως και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών, και άλλο, όπως έκρινε, η προτροπή μέσω αποσπασμάτων του βιβλίου του κ. Ρίχτερ σε «άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού κατά του κρητικού λαού». Προφανώς και η δίκη θα κρίνει και το ορθό ή όχι της σχετικής παραπομπής με αυτό το κατηγορητήριο.

Η εξέλιξη της υπόθεσης δικαστικά ούτε ευχάριστη είναι και κυρίως αποτυπώνει ότι είναι ουσιαστικά και η μόνη επί της υπόθεσης αναγόρευσης του Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης, αφού οι πρυτανικές Αρχές εδώ και μήνες, παρά τις δηλώσεις τους περί έρευνας και ΕΔΕ, έχουν ουσιαστικά "παγώσει" μέχρι αποσιωπήσεως το όλο θέμα, παρά τη θύελλα που προκάλεσε εντός του Πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά κυρίως στην κοινωνία και εκτός Κρήτης.

Γιώργος Σαχίνης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News