default-image

Μια παιδική χαρά... από χρυσάφι: 250.000 για "ανακατασκευή"

Κρήτη
Μια παιδική χαρά... από χρυσάφι: 250.000 για "ανακατασκευή"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο αντιδήμαρχος επί των Οικονομικών Γιώργος Καραντινός είναι ο άνθρωπος που εμφανίζεται περίπου ως ο "απόλυτος σφιχτοχέρης" στο Δήμο Ηρακλείου, που δεν αφήνει ούτε σεντς να πέσει κάτω, σε μία δύσκολη - η αλήθεια είναι - περίοδο ειδικά για την Αυτοδιοίκηση.

Αυτή τη δυστοκία, άλλωστε, επικαλείται μαζί με τα σφιχτά περιθώρια του νόμου για μία σειρά αναπροσαρμογών, όπως στους συντελεστές δημοτικών τελών και φόρων για το 2016, θέμα που ήδη προκαλεί θύελλα αντιδράσεων από τους εγκατεστημένους στη ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου, μέχρι το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο, με αποτέλεσμα οι αποφάσεις της συνεδρίασης στις 16 Νοεμβρίου για το σχετικό θέμα να αναβληθούν για μία νέα συνεδρίαση.

Όμως, στην ίδια ακριβώς συνεδρίαση, που οι λόγοι οικονομικής στενότητας και η νομοθεσία που επικαλείται ο αντιδήμαρχος των οικονομικών επιβάλλουν μία αύξηση τελών από 10% έως τον τριπλασιασμό τους σε άλλες περιπτώσεις, όλως τυχαίως δε φαίνεται να υπάρχει καμία συστολή στο να εγκριθεί κατά πλειοψηφία εισήγηση για την ανακατασκευή παιδικής χαράς στον Κατσαμπά, προϋπολογισμού διόλου ευκαταφρόνητου, ύψους 250 χιλιάδων ευρώ.

Είναι προφανές ότι για εμάς δεν ισχύει ο κοινωνικός αυτοματισμός, αφού και η παιδική χαρά θα πρέπει να γίνει, αλλά και τα δημοτικά τέλη σε περίοδο βαθιάς οικονομικής δυσπραγίας δε θα έπρεπε να μπουν σε καμία λογική αύξησης για τους δημότες. Όμως, ηθικά, όταν για τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη επικαλείσαι την οικονομική δυσπραγία στα ταμεία του Δήμου, καλό θα ήταν να τη θυμάσαι και όταν πρόκειται για 250 χιλιάδες ευρώ για μία παιδική χαρά, όταν μάλιστα τα χρήματα αυτά αφορούν ίδιους πόρους του Δήμου για έργο που θα γίνει με αυτεπιστασία.

Αν μάλιστα υπολογίσουμε ότι η εκτίμηση του Δήμου είναι πως από την αύξηση των δημοτικών τελών αναμένει επιπλέον έσοδα ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, κοντά στο 1 εκατομμύριο 100 χιλιάδες ευρώ για το 2016, τότε οι 250 χιλιάδες αναλογούν περίπου στο 22,72% των αναμενομένων επιπλέον εσόδων. Οπότε, αν ιεραρχούσαμε κατά προτεραιότητα τις ανάγκες ειδικά αναξιοπαθούντων συνδημοτών μας, μήπως θα ήταν ορθότερο αυτό το 22,72% να πάει για μηδενική αύξηση τελών σε τέτοιες κατηγορίες δημοτών; 250 χιλιάδες ευρώ δεν τα λες και μηδαμινό ποσό.

Μη σπεύσει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος επί των Οικονομικών να μας πει πως άλλο τα ανταποδοτικά τέλη και άλλο οι ίδιοι πόροι για την εκτέλεση έργων, γιατί τότε ισχύει αυτό και για "το άλλο τα ανταποδοτικά και άλλο τα ταμειακά διαθέσιμα". Αυτό σημαίνει ότι οι συντελεστές για φωτισμό, καθαριότητα κ.λπ. θα έπρεπε να βγαίνουν με βάση την κάλυψη αυτών των υπηρεσιών και όχι με βάση το τι προσδοκώ σε εισπράξεις, άρα έτσι θα μπορούσαν και κατηγορίες να εξαιρεθούν και η κάλυψη της ανταπόδοσης να υφίσταται. Το ερώτημα λοιπόν προς τον κ. Καραντινό είναι σαφές: "κέρβερος αλά καρτ" ή "κέρβερος επί παντός του επιστητού";

Γιώργος Σαχίνης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News