default-image

Οι Τούρκοι κατέρριψαν ρωσικό μαχητικό Su-24

Κρήτη
Οι Τούρκοι κατέρριψαν ρωσικό μαχητικό Su-24

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένταση μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας έχει προκαλέσει η κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους τύπου SU-24 από τους Τούρκους στα σύνορα με τη Συρία, έπειτα - όπως υποστηρίζουν - από παραβίαση του εναέριου χώρου της χώρας.  Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, συγκαλείται απόψε έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ.

Επίσημα, ο τουρκικός στρατός ανέφερε πως προέβη στην κατάρριψη του αεροσκάφους από τουρκικά F-16 μετά από πολλαπλές προειδοποιήσεις και συγκεκριμένα πάνω από 10 σε διάστημα 5 λεπτών, αφού το μαχητικό SU-24 είχε παραβίασει το FIR της χώρας.

Οι Ρώσοι, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι η κατάρριψη έγινε από το έδαφος και ότι το αεροσκάφος δεν είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας. Ο υπουργός Aμυνας της χώρας μάλιστα, Σεργκέι Σοΐγκου, ανέφερε στις πρώτες δηλώσεις ότι μπορεί να αποδείξει αυτό που υποστηρίζουν οι Ρώσοι.

Το αεροπλάνο έπεσε σε ορεινή περιοχή στα βόρεια της επαρχίας Λατακιέ, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας πολεμούν εναντίον της αντιπολίτευσης και όπου ήδη έχουν γίνει βομβαρδισμοί.

Το CNN αποκάλυψε πρώτο πως το αεροσκάφος ήταν ρωσικής κατασκευής, ενώ στην επίσημη ανακοίνωση των Τούρκων δεν διευκρινίζεται αν το αεροσκάφος χρησιμοποιούνταν από το συριακό στρατό.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πιλότοι έπεσαν στα χέρια των ανταρτών της Συρίας που μάχονται κατά του Ασαντ.

Οπως μετέδωσε πριν λίγο το CNN Turk, το οποίο επικαλείται μαρτυρίες από τον συριακό Τύπο, ο ένας Ρώσος πιλότος είναι νεκρός και αναζητείται ο δεύτερος, ενώ ήρθε στο φως της δημοσιότητας και ένα βίντεο το οποίο δείχνει έναν πιλότο (πιθανότατα Ρώσο) βαριά τραυματισμένο και ίσως νεκρό, περικυκλωμένο από αντάρτες.  

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε χαρακτηριστικά πως «πρόκειται για ένα πολύ  σοβαρό γεγονός», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ ακύρωσε το προγραμματισμένο για αύριο ταξίδι του στην Τουρκία, όπου θα είχε συναντήσεις για το θέμα του ISIS.

Συγκεκριμένα, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, επανέλαβε ότι το ρωσικό μαχητικό βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο πριν από τη συντριβή του, όπως είχε ανακοινώσει προηγουμένως το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, και ζήτησε υπομονή μέχρι την εξακρίβωση του αίτιου της συντριβής.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει κάτι για το αίτιο της συντριβής του μαχητικού μας αεροσκάφους από το υπουργείο Αμυνας. Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι το αεροσκάφος βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο, επάνω από συριακό έδαφος», δήλωσε ο Πεσκόφ, τονίζοντας ότι η πρώτη ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας βασίζεται σε προκαταρκτικές πληροφορίες.

«Θα ήταν σφάλμα να κάνουμε αυτή τη στιγμή εκτιμήσεις, να κάνουμε δηλώσεις, χωρίς να έχουμε την ολοκληρωμένη εικόνα», είπε.

«Είναι πιθανόν ότι ο Πρόεδρος (της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν) θα θίξει το θέμα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον βασιλιά (της Ιορδανίας Αμπντάλα) και ότι θα υπάρξει κάποια αντίδραση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Δούμα: Φύγετε από την Τουρκία!

Παράλληλα, πριν από λίγο ο αντιπρόεδρος της Δούμας (της ρωσικής Κάτω Βουλής) Νικολάι Λέβιτσεφ κάλεσε τους Ρώσους τουρίστες να φύγουν εσπευσμένα από την Τουρκία. Μάλιστα, υποστήριξε ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει όλες τις πτήσεις της προς την Τουρκία. Και όχι μόνο αυτό: συνέκρινε την κατάρριψη του SU-24 με την τρομοκρατική επίθεση στο ρωσικό Airbus τον προηγούμενο μήνα, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 224 άνθρωποι...   

Την ίδια ώρα, «προειδοποίηση» με πολλαπλούς αποδέκτες έστειλε ο πρέσβης της Τουρκίας στις ΗΠΑ. «Πρέπει να καταλάβετε ότι αυτά που λέει η Τουρκία και οι προειδοποιήσεις που κάνει πρέπει να γίνονται σεβαστά. Μην παίζετε με την υπομονή της Τουρκίας, προσπαθήστε να κερδίσετε τη φιλία της», είπε χαρακτηριστικά...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News