Ειδήσεις

Οι φόροι αφανίζουν τους αγρότες

Με τα δυσβάστακτα έξοδα και τους νέους φόρους που καλούνται να πληρώσουν παλιοί και νέοι αγρότες, αλλά και επαγγελματίες ή μη σκέφτονται σοβαρά να εγκαταλείψουν επ' αόριστον την ελαιοκαλλιέργεια.   

Σε αγροτικές περιοχές του νομού Ηρακλείου μόλις μετά βίας τα νοικοκυριά μαζεύουν για το σπίτι τους το λάδι της χρονιάς, ενώ και οι επαγγελματίες αγρότες δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν ακόμα και ένα μεροκάματο.

Όπως λένε, το κόστος παραγωγής ανεβαίνει διαρκώς και οι φόροι που αυξάνονται τα τελευταία χρόνια αναμένεται να οδηγήσει μακροπρόθεσμα στην εγκατάλειψη ελαιώνων από τους παλαιότερους, αλλά και από τους νεότερους, εάν η πολιτεία δε λάβει άμεσα μέτρα για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα.

Χωρίς κίνητρα μάλιστα, όπως λένε, και επιπλέον χρηματοδοτικά εργαλεία προς στους νέους, που θέλουν να μπουν στην παραγωγική διαδικασία ενδέχεται να ελαχιστοποιηθεί η αυτάρκεια που έχει η Κρήτη σε ελαιόλαδο.

Η επιβολή οριζόντιας φορολόγησης των αγροτών από το πρώτο ευρώ έχει φέρει ήδη "τσουνάμι" αντιδράσεων με την ενασχόληση με την αγροτική παραγωγή, είτε ως κύρια είτε ως δευτερεύουσα σύμφωνα με τους αγρότες να εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι, καθώς αναμένουν μέσω της τις τιμής του ελαιολάδου που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί και φέτος από 3 έως 3,5 ευρώ το λίτρο, να καλύψουν τα έξοδά τους και να καταφέρουν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην ενόψει του 2016.

Μάνος Τριγώνης

Σχόλια