default-image

Αυξάνεται σταθερά η ζήτηση του εξωτικού λωτού

Αυξάνεται σταθερά η ζήτηση του εξωτικού λωτού

Τον τελευταίο καιρό πολλοί λειτουργούν συμβουλευτικά για καλλιεργητές και αγρότες και επισημαίνουν ότι στη χώρα μας μια καλλιέργεια που θα μπορούσε να αποδώσει είναι εκείνη του λωτού.

Το κλίμα και η γη της Κρήτης φαίνεται ότι μπορεί ακόμη και αυτό να παράγει σε βιώσιμες ποσότητες και να δώσει ένα αξιοπρεπέστατο εισόδημα. Στην περιοχή του Ορεινού Ιεράπετρας, καθώς και σε άλλα διαμερίσματα με μεγάλο υψόμετρο, ή ακόμα και σε παραλιακά χωριά, υπάρχουν μεμονωμένα διάσπαρτα δέντρα λωτού για ιδιωτική χρήση.

Η Ελλάδα έχει, σύμφωνα με στοιχεία του ειδικού συμβούλου της Incofruit Hellas κ. Γιώργου Πολυχρονάκη, 2.190 στρέμματα με καλλιέργειες λωτού, που αποδίδουν παραγωγή 9.161 τόνους το χρόνο. Οι περισσότεροι λωτοί διακινούνται στην εσωτερική αγορά, όμως οι οιωνοί είναι πάρα πολύ καλοί και για την εξαγωγή τους, εάν αποκτήσει η χώρα μας μεγαλύτερο όγκο παραγωγής.

Οι αγορές της Ευρώπης και της Ρωσίας καταναλώνουν πάρα πολύ λωτό και θεωρείται ένα πεδίο δόξης για τους Έλληνες καλλιεργητές, όμως χρειάζεται κάποιος που θα διασφαλίσει ένα συμβόλαιο για την παραγωγή.

Η καλλιέργεια του λωτού δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική, αλλά το φυτό πρέπει να προστατεύεται από μέσες καλοκαιρινές θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου. Σε ό,τι αφορά το κλίμα, βρίσκει ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης τόσο στις νότιες και νησιωτικές περιοχές, όσο και στις κεντρικές και βόρειες.

Η εξαγωγή του λωτού είναι σχεδόν κανόνας, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει κάπως και η εγχώρια αγορά. Ο λωτός στην ελληνική μυθολογία ήταν ένα φυτό που το έτρωγες για να ξεχάσεις, ενώ έχει το σχήμα ντομάτας και μπορεί να φαγωθεί ωμός με ένα κουτάλι αν αφαιρέσεις το "καπάκι" του.

Ο λωτός θεωρείται φρούτο αφροδισιακό, περιέχει βιταμίνη C, όπως και πολλά άλλα στοιχεία, όπως κάλιο, ενώ φτάνοντας στην πλήρη ωρίμανσή του γίνεται ένας καρπός που αποδίδει μεγάλα ποσοστά ενέργειας, δεδομένου του υψηλού περιεχομένου σε θερμίδες που περιέχει και της μεγάλης ποσότητας σακχάρων.

Οι προαντοκυανιδίνες που περιέχονται στο λωτό μπορούν να ελαττώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών, περιορίζοντας την αρτηριακή πίεση, τον κίνδυνο θρομβώσεων, καθώς και το ποσοστό της κακής χοληστερόλης LDL και των τριγλυκεριδίων.

Η πρόσληψη του λωτού φαίνεται να έχει και μια σημαντική αντιδιαβητική και αντικαρκινική δράση, εκτός από μια σημαντική ικανότητα να μειώνει το ποσοστό της τοξικότητας του αλκοόλ στο αίμα.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News