Ειδήσεις

ΚΕΦΕ: Στόχος οι εκλογές 13 Δεκεμβρίου

Πολεμική είναι η ατμόσφαιρα στο εσωτερική της Νέας Δημοκρατίας μετά το πρωτόγνωρο φιάσκο της αναβολής της εκλογής προέδρου λόγω... τεχνικών προβλημάτων.

Οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι καθώς και διάφορα υψηλόβαθμα στελέχη έχουν επιδοθεί σε ένα "παιχνίδι μετάθεσης ευθύνης", την ώρα που μετά την ανάληψη της... τεχνικής ευθύνης από την εταιρεία που είχε αναλάβει την διαδικασία, λείπει ακόμη εκείνο το πρόσωπο που θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη για το φιάσκο. Μια ευθύνη τεράστια, διότι η παράταξη της ΝΔ πληγώθηκε ανεπανόρθωτα από αυτή την τραγελαφική κατάσταση και τα όσα ακολούθησαν.

Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες εξεύρεσης νέας εταιρείας η οποία θα αναλάβει το έργο με στόχο, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τη διεξαγωγή των εκλογών στις 13 Δεκεμβρίου, αποφάσισε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας (ΚΕΦΕ), η οποία προχώρησε σε μία πρώτη αποτίμηση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στη διαδικασία εκλογής προέδρου.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, τα μέλη της ΚΕΦΕ εκφράζουν τη συγνώμη τους στα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους της Ν.Δ. για τα προβλήματα που ανέκυψαν και οδήγησαν στην αναβολή των εκλογών.

Ωστόσο, στις 6 Δεκεμβρίου είναι η επέτειος από το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου και επειδή υπάρχουν φόβοι ότι το κλίμα θα είναι ηλεκτρισμένο στην Αθήνα αλλά και στην επαρχία, η ημερομηνία αυτή δεν ενδείκνυται, εκτιμούν κύκλοι της Συγγρού.

Με το κλίμα διάσπασης που υπάρχει πλέον στη ΝΔ, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως η ΚΕΦΕ ίσως και να είναι η τελική ευκαιρία για να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να μην οδηγηθεί το κόμμα σε διάσπαση.

Μέσα στο ήδη φορτισμένο κλίμα ήρθε να προστεθεί και η παραίτηση της βουλευτού Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου από την ΚΕΦΕ στην οποία εκπροσωπούσε τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Από το στρατόπεδο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη πιστεύουν ότι οι ευθύνες βαρύνουν την ΚΕΦΕ και τον πρόεδρό της Ανδρέα Παπαμιμίκο, αποκλειστικά. Ωστόσο, οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Απόστολος Τζιτζικώστας συμφωνούν ανοιχτά πως ο κ. Μεϊμαράκης πρέπει να αποχωρήσει γιατί ήταν ο υπεύθυνος πρόεδρος της ΝΔ που έπρεπε να εγγυηθεί τη διενέργεια εκλογής. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε να αναλάβει την αρχηγία η Μαριέττα Γιαννάκου και να ορίσει εκείνη νέο πρόεδρο της ΚΕΦΕ. Από την πλευρά του, ο Αδωνις Γεωργιάδης, αν και μίλησε για φιάσκο, είδε ευθύνες κυρίως στον πρόεδρο της ΚΕΦΕ κ. Παπαμιμίκο.

Τι λένε οι υποψήφιοι

Μετά το απόλυτο φιάσκο με τις κάλπες που στήθηκαν στη ΝΔ και τις εκλογές να μην γίνονται ποτέ, οι τέσσερις πλευρές των υποψηφίων αρχηγών παραμένουν σταθερές στις απόψεις τους, χωρίς να φαίνεται κάποιο παράθυρο σύγκλισης. Μάλιστα, ο κάθενας εξέφραζε τη δική του γνώμη για το τι θα πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ζητά να τηρηθεί το Καταστατικό και να συνεδριάσει εκ νέου άμεσα η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) για να καθορίσει νέα ημερομηνία εκλογών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μέσω συνεργατών του, αντιπρότεινε να ευρεθεί άλλη σοβαρή εταιρεία λογισμικού και να πραγματοποιηθεί η εκλογή προέδρου «σε 2-3 εβδομάδες».

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει ουσιαστικά την παραίτηση του κ. Μεϊμαράκη και έχει προτείνει τη Μαριέττα Γιαννάκου για να αναλάβει τα διαδικαστικά μέχρι τις εκλογές. Το πρωί έκανε λόγο για μαύρη σελίδα στην ιστορία της ΝΔ, ζήτησε, εκτός της αντικατάστασης Μεϊμαράκη, και την αντικατάσταση του προέδρου της ΚΕΦΕ και τη διεξαγωγή εκλογών το συντομότερο.

Την παραίτηση του κ. Μεϊμαράκη έχει ζητήσει και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος πρότεινε να υπάρξει μια συνάντηση των τεσσάρων ακόμα και σήμερα, κάτι που δεν έγινε πάντως αποδεκτό. Παράλληλα, ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε την παραίτηση και του Ανδρέα Παπαμιμίκου και όλων των μελών της ΚΕΦΕ. Ακόμη, ζήτησε οι εκλογές να γίνουν την προσεχή Κυριακή, 29 Νοεμβρίου.

Τέλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης ζητά να κλείσουν άμεσα οι διαδικασίες για εκλογή του νέου προέδρου, αφήνοντας αιχμές για τη σημερινή κατάσταση. Μιλώντας στο Mega το βράδυ της Κυριακής, ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε από τον κ. Μεϊμαράκη να πάρει πρωτοβουλία  και να συγκαλέσει ακόμα και τη Δευτέρα το πρωί την Κ.Ο. του κόμματος. Εστρεψε, μάλιστα, τα βέλη του κατά του προέδρου του κόμματος, τον οποίο κάλεσε, όπως είπε, «να πάρει επιτέλους μια πρωτοβουλία» και να συγκαλέσει τα όργανα.

Τι θα κάνει ο Ανδρέας Παπαμιμίκος

Ενδεικτική είναι η στάση του προέδρου της ΚΕΦΕ, Ανδρέα Παπαμιμίκου, την παραίτηση του οποίου ζήτησαν όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ. Μέχρι αργά τη νύχτα της Κυριακής δεν είχει κάνει καμία δήλωση και ήταν εξαφανισμένος, παρότι ήταν ο καταρχήν υπεύθυνος για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Πληροφορίες, νωρίς το βράδυ της Κυριακής, ανέφεραν ότι θα έβγαζε κάποια ανακοίνωση αργότερα, αλλά μέχρι τώρα κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.

Επίσης, νωρίτερα πληροφορίες ανέφεραν ότι θα υπέβαλε την παραίτησή του ο διευθυντής της ΝΔ κ. Τσιμάρας, στον οποίο επίσης καταλογίζουν ευθύνες για το εκλογικό φιάσκο.

Σχόλια