Ειδήσεις

Μετά το μνημόσυνο,φουντώνουν και πάλι τα σενάρια διαδοχής

Για τον ιεράρχη που φεύγοντας από τη ζωή σκόρπισε θλίψη όχι μόνο στους συνεργάτες του, τους δικούς του, το ποίμνιό του αλλά και ολόκληρη την Κρήτη και τον εκκλησιαστικό κόσμο τον μακαριστό Νεκτάριο τελέστηκε σήμερα 40 ήμερο αρχιερατικό μνημόσυνο στον Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας στην Νεάπολη. Πλήθος πιστών όπως και στην κηδεία του, έσπευσαν να τιμήσουν τη μνήμη του μιλώντας για τον ακέραιο χαρακτήρα του αλλά και τη μαχητικότητά του.

Ο μακαριστός Νεκτάριος που εκοιμήθη στις 15 Οκτωβρίου από τη ζωή παλεύοντας επί μήνες με την επάρατο νόσο με την απουσία του μόνο θλίψη έχει σκορπίσει στους πιστούς που μιλούν με βαθιά αγάπη και σεβασμό, για τον ποιμενάρχη που στάθηκε δίπλα στην εκκλησία αλλά και τον άνθρωπο.

Με την τέλεση του  40ήμερου  μνημόσυνου  για τον μακαριστό μητροπολίτη Νεκτάριο όπως όλα δείχνουν θα ξεκινήσουν και επίσημα οι διαδικασίες για την Σύνοδο που θα εκλέξει το νέο δεσπότη στην Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου. Οι συνοδικοί σύμφωνα με πληροφορίες αναζητούν κοινό τόπο ώστε ο νέος μητροπολίτης να εξασφαλίζει την μέγιστη δυνατή συναίνεση στην εκλογή, και αν είναι δυνατόν να υπάρχει ομοφωνία σε ένα πρόσωπο. Όλα δείχνουν ότι οι ιεράρχες  έχουν στραμμένα τα βλέμματα στο επόμενο χρονικό διάστημα και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, με το παρασκήνιο πάντως να εμφανίζει στοιχεία αναβρασμού με άξονα σε πρώτη φάση τη διαμόρφωση του τριπρόσωπου. Σύμφωνα με πληροφορίες ενώ όλοι συμφωνούν ότι θα μπορούσε να βρεθεί εκείνο το πρόσωπο στο οποίο θα ομονοούν και οι 8 εκλέκτορες ιεράρχες, εν τούτοις αρκετοί εκ των ιεραρχών υποστηρίζουν ότι αν δεν πληρείται αυτός ο όρος η διαδικασία δεν μπορεί να τραβάει σε εύρος χρόνου στο όνομα της μίας ομόφωνης  υποψηφιότητας αφήνοντας κενή για μεγάλο χρονικό διάστημα την μητρόπολη Πέτρας. Αυτό γιατί αν η διαδικασία τραβήξει σε χρόνο θα επιφέρει το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα αφού θα αποδεικνύει  ότι δεν υπάρχει ομοφωνία σε ένα πρόσωπο.

Πάντως σε σχέση με τα σενάρια διαδοχής τίποτα δεν έχει αλλάξει  από τα αρχικά ονόματα που φέρονται να διεκδικούν με περισσότερες πιθανότητες την χηρεύουσα μητρόπολη Πέτρας. Πρόκειται για τον πρωτοσύγκελο της μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλο Διαμαντάκη που είναι και αρχιγραμματέας της Συνόδου, ο  πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής ΚρήτηςΜεθόδιου Βερνιδάκης, και ο  πρωτοσύγκελος της μητρόπολης Πέτρας και Χερονήσου Τίτος Ταμπακάκης πνευματικό παιδί του μακαριστού Μητροπολίτη Νεκτάριου τον οποίο στηρίζει ένα μεγάλο μέρος του ποιμνίου. Κάποιοι ωστόσο υποστηρίζουν ότι ανάμεσα στους τρεις έχει ήδη ξεχωρίσει το πρόσωπο που στους συσχετισμούς συγκεντρώνει τις περισσότερες προτιμήσεις και οι υποστηρικτές εκείνων που συγκεντρώνουν λιγότερες πιθανότητες πιέζουν στη λογική του εντοπισμού προσώπου εκτός του συγκεκριμένου τριπροσώπου.

Οι διαδικασίες πάντως φαίνεται ότι γίνονται πολύπλοκες με βάση και τις προσωπικές επιλογές των μητροπολιτών που πέρα από την εκλογή νέου ποιμενάρχη στην Μητρόπολη Πέτρας και Χερονήσου, μέσα από αυτή την εκλογή αντλούν τη δυνατότητα διαμόρφωσης συσχετισμών και για το μέλλον.

Της Ράνιας Μωραίτη

Σχόλια