default-image

Κατά δεκάδες πέφτουν νεκρά τα αμνοερίφια στον Ψηλορείτη (video)

Ηράκλειο
Κατά δεκάδες πέφτουν νεκρά τα αμνοερίφια στον Ψηλορείτη (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Το μυστήριο της ορεινής Κρήτης"... Έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το φαινόμενο των μαζικών θανάτων μικρών αμνοεριφίων, αφού τελικά ούτε οι αρμόδιοι κτηνίατροι και τα εξειδικευμένα εργαστήρια της χώρας μας κατάφεραν, παρά τις αναλυτικές τους έρευνες και εξετάσεις, να βρουν τα αίτια του θανάτου.

Έτσι, οι Ανωγειανοί κτηνοτρόφοι, που από την πρώτη στιγμή, όταν η "Ν.Κ." έφερνε στο φως την υπόθεση αυτή, υποστήριζαν πως δεν ευθύνεται ο τρόπος διατροφής των ζώων τους, αλλά υπάρχει κάτι που σχετίζεται με το γενικότερο περιβάλλον στο οποίο ζουν!

Τουλάχιστον αυτό το συμπέρασμα φαίνεται να προκύπτει, καθώς. αν επρόκειτο για ελλιπή σίτιση των ζώων, κατά πάσα πιθανότητα, θα είχε φανεί από τις εργαστηριακές αναλύσεις των δειγμάτων που πήραν από τα Ανώγεια προ ημερών ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Κρήτης Ζαχαρίας Σωμαράς και ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, κτηνίατρος-ερευνητής Αλέκος Στεφανάκης.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_ythx6zzt/

Η αποκάλυψη της "Ν.Κ."

Όπως αποκάλυψε η "Ν.Κ." στις αρχές Νοεμβρίου, οι κτηνοτρόφοι του ορεινού όγκου της Κρήτης έχουν αντικρίσει το τελευταίο διάστημα χιλιάδες νεκρά αρνάκια που μόλις γεννιούνται και την στιγμή που αρχίζουν να πίνουν γάλα ψοφάνε, κάτι που δεν παρατηρείται στα χειμαδιά, αλλά μόνο στις ορεινές περιοχές. Μάλιστα, ο αντιδήμαρχος Ανωγείων και αγροτοκτηνοτρόφος συνδικαλιστής Βασίλης Σμπώκος, που ξεκίνησε τις προσπάθειες για τη λήψη δειγμάτων από τις κτηνιατρικές Αρχές, δήλωνε από την αρχή βέβαιος ότι κάτι συμβαίνει με τον ορεινό όγκο της Κρήτης, από περιβαλλοντικής άποψης, ως προς τις εδαφοκλιματικές συνθήκες.

Χθες, ο Ζαχαρίας Σωμαράς μάς δήλωσε ότι τα αποτελέσματα από τα μέρη των ζώων που είχαν ληφθεί και είχαν σταλεί στα ειδικά εργαστήρια στη Θεσσαλονίκη δεν έδειξαν τα αίτια των θανάτων. «Βρέθηκαν κάποια μικρόβια συνηθισμένα στα ζώα τα οποία δεν προκαλούν τέτοιου είδους βλάβες», μας είπε χαρακτηριστικά. «Άρα λοιπόν δεν μπορούμε να πούμε ότι η αιτιολογία του προβλήματος που υπάρχει είναι αυτή».

Για μυστήριο μάς μίλησε στη συνέχεια ο Αλέκος Στεφανάκης. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «είναι μυστήριο. Και θα σας πω και το εξής. Κάθε φορά που επηρεάζουμε τη λειτουργία ενός συστήματος, κάθε φορά που μας ξεφεύγει κάτι και είναι έξω από τα πράγματα και εμφανίζεται ένα καινούργιο μικρόβιο, ή εμφανίζεται ένα μικρότερο που είναι περισσότερο παθογόνο, ή δεν το πιάνουνε τα φάρμακα, πάντα είναι ένα μυστήριο γι' αυτούς που το ζουν και το πληρώνουν. Αλλά και για μας αποτελεί μυστήριο και μικρόβιο παράλληλα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ανωγείων Στέφανος Χαιρέτης μας είχε πει τότε ότι «πεθαίνουν τα ζώα μας και δε βρίσκεται κανείς υπεύθυνος να μας πει "αυτό είναι το πρόβλημα και αυτό πρέπει να κάνετε"».

Και πέρυσι

Στο μεταξύ, όλοι θυμούνται ότι πάλι πέρυσι τέτοια περίοδο υπήρξαν μαζικοί θάνατοι ζώων πάλι στον Ψηλορείτη. Αλλά από τις τότε έρευνες είχε διαπιστωθεί ότι είχαν ευθύνες οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι, αφού δεν τα τάιζαν σωστά. Όμως, φέτος το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με αυτούς, όπως λένε οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι, κάτι που πιστεύουν ότι μπορεί να αποδειχτεί μέσα από τις αναλύσεις που γίνονται στα ειδικά δικαστήρια. Άλλωστε, φέτος - κατά ομολογία και του κτηνίατρου Αλέκου Στεφανάκη - οι μαζικές απώλειες των μικρών αμνοεριφίων είναι φαινόμενο όλων των ορεινών περιοχών της Κρήτης.

Σε ό,τι αφορά τον Ψηλορείτη, αυτές παρατηρούνται στο βόρειο τμήμα του, δηλαδή από τα Ανώγεια μέχρι και τους πρόποδές του, στον Κρουσώνα.  

«Στον ορεινό όγκο της βόρειας πλευράς του Ψηλορείτη έχουμε απώλειες μέχρι και 90%», τονίζει ο Βασίλης Σμπώκος, που από την πρώτη στιγμή ζήτησε αναλυτικότατο έλεγχο του προβλήματος. Υπάρχει ιός; Υπάρχει πρόβλημα καθημερινό; Υπάρχει κάτι στον αέρα; Τελικά, με βάση τα πρώτα αποτελέσματα, απαντήσεις δεν βρέθηκαν. Και τώρα οι αρμόδιοι κτηνίατροι ετοιμάζονται να προχωρήσουν και σε δεύτερη αυτοψία, για να ξαναπάρουν δείγματα από νεκρά ζώα, να τα ξαναστείλουν στη Θεσσαλονίκη και να περιμένουν ξανά νέα αποτελέσματα, μήπως την επόμενη φορά δοθεί η πολυπόθητη απάντηση για να ληφθούν και όλα τα απαιτούμενα μέτρα.

Ρεπορτάζ:

Γεωργία Μακάκη, Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News