default-image

Γρίπη ή κρυολόγημα: Πώς τα διαχωρίζουμε

Υγεία
Γρίπη ή κρυολόγημα: Πώς τα διαχωρίζουμε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βουλωμένη μύτη, συνάχι, βήχας, εξάντληση είναι μερικά από τα συμπτώματα που αισθάνεστε και που σας καταπονούν. Τι έχετε, όμως; Γρίπη ή κρυολόγημα; Ένας απλός κανόνας για τον διαχωρισμό τους είναι ότι η γρίπη χαρακτηρίζεται από τα συμπτώματα του πόνου, της αδιαθεσίας και του πυρετού, όμως μπορεί να εμφανιστούν και με ένα δυνατό κρυολόγημα.

Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από 200 διαφορετικούς ιούς, οι οποίοι μεταλλάσσονται ελαφρώς κάθε χρόνο. Οι ιοί αυτοί μεταδίδονται με τα μολυσμένα, μικροσκοπικά σταγονίδια υγρού που παράγονται όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε. Τα σταγονίδια αυτά μπορεί να εισπνευσθούν από οποιονδήποτε βρίσκεται σε «ακτίνα βολής» ή να μολύνουν τα χέρια ή τα προσωπικά αντικείμενα του πάσχοντος - και από εκεί να «περάσουν» σε άλλα άτομα μέσω των χεριών.

Τα δάχτυλα μπορούν να μολυνθούν εύκολα με ιούς, αγγίζοντας πόμολα ή κάνοντας χειραψίες. Αν μετά αγγίξετε τη μύτη και τα μάτια σας, θα μολυνθείτε. Το πλύσιμο των χεριών περιορίζει τους κινδύνους εξάπλωσης του κρυολογήματος στην οικογένεια. Η πίεση της καθημερινότητας μπορεί να μας κάνει πιο ευάλωτους.

Το στρες μπορεί να είναι ένας από τους παράγοντες πίσω από την υψηλή συχνότητα των κρουσμάτων του κοινού κρυολογήματος. Ακόμη και αν μόλις έχουμε συνέλθει από ένα κρυολόγημα, μπορούμε να πάθουμε και άλλο, από διαφορετικό ιό. Τα αντισώματα που αναπτύξαμε κατά του πρώτου θα μας προστατεύσουν μόνο για τον συγκεκριμένο ιό.

Υπάρχουν δύο κύριοι ιοί που προκαλούν γρίπη: ο ιός της γρίπης Α και ο Β. Ο ιός της γρίπης Α προκαλεί πιο σοβαρή μορφή της νόσου, ενώ ο Β προκαλεί ηπιότερη μορφή της νόσου. Η γρίπη είναι μια λοίμωξη της μύτης, του λάρυγγα, των βρόγχων και των πνευμόνων. Και αυτή μεταδίδεται με τα μολυσμένα σταγονίδια που παράγει ο βήχας και το φτέρνισμα.

Ο πυρετός, τα ρίγη, ο πονοκέφαλος και η έντονη κόπωση εμφανίζονται απότομα και σχεδόν ταυτοχρόνως. Ο πυρετός συχνά είναι υψηλός - πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου - και συνήθως διαρκεί έως τρεις ημέρες. Είναι επίσης πολύ πιθανό να αισθάνεστε πόνους στους μυς, κυρίως της πλάτης, των χεριών και των ποδιών, καθώς και να αισθάνεστε εξαντλημένοι, με συνέπεια να μην μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News