default-image

Αυξήσεις φωτιά βάζει στα δημοτικά τέλη ο δήμος Ιεράπετρας

Κρήτη
Αυξήσεις φωτιά βάζει στα δημοτικά τέλη ο δήμος Ιεράπετρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε οριζόντιες αυξήσεις τελών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και κοιμητηρίων προχωρά ο Δήμος Ιεράπετρας μετά και τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά πλειοψηφία στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας.

Για αναγκαίες ενέργειες λόγω των χρόνιων προβλημάτων όλων των προηγούμενων ετών κάνει λόγο ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Μανώλης Φραγκούλης.

«Η λήψη της απόφασης αναπροσαρμογής των τελών ήταν αναγκαστική και ήταν αποτέλεσμα προβλημάτων παρελθόντων ετών που σήμερα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Πρόκειται για ενέργειες που αναγκαζόμαστε να κάνουμε, καθώς με δεδομένη την υπάρχουσα κατάσταση ήταν πλέον ορατός ο κίνδυνος δυσλειτουργιών των παραπάνω υπηρεσιών. Είναι γεγονός ότι αναπροσαρμογές των τελών στις ανταποδοτικές υπηρεσίες έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια, αφού οι ανάγκες ήταν πολλές και τα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν μεγάλα.

»Στην προκειμένη περίπτωση πρώτιστος στόχος του Δήμου είναι σε κάθε περίπτωση η καλή λειτουργία των ανταποδοτικών υπηρεσιών προκειμένου να καλύπτονται επαρκώς οι καθημερινές ανάγκες σε βασικούς τομείς, όπως για παράδειγμα η καθαριότητα», δηλώνει μεταξύ άλλων ο κ. Μανόλης Φραγκούλης.

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι με τις αποφάσεις που πήρε η παράταξη του δημάρχου κ Καλαντζάκη στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς αυτές οι υπερβολικές αυξήσεις που αποφασίστηκαν σε περίοδο οικονομικής κρίσης, όπου οι δημότες βομβαρδίζονται καθημερινά από νέους φόρους και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, πιστεύουμε ότι θα γονατίσουν περισσότερο τον κόσμο και το αποτέλεσμα θα είναι στα ταμεία του Δήμου να μπουν λιγότερα χρήματα», δηλώνει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου κ. Γιώργος Προϊστάκης.

«Τόσο τα κοιμητήρια, όσο και η καθαριότητα και ο ηλεκτροφωτισμός είναι τομείς της καθημερινότητας που για να υποστηριχθούν σωστά, απαιτούν μεγάλες παρεμβάσεις και συντονισμένες ενέργειες βελτίωσης. Προς την κατεύθυνση αυτή η ήπια αναπροσαρμογή τελών είναι μια ουσιαστική προσπάθεια στον αγώνα για βελτίωση σημαντικών τομέων και δομών», απαντά ο αντιδήμαρχος κ. Μανόλης Φραγκούλης.

Αυξήσεις "φωτιά"

«Με την οριζόντια αύξηση των τελών, η Δημοτική Αρχή επιδιώκει να τονώσει την εισπραξημότητα που βρίσκετε σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα.

Πρότεινε και ψήφισε αυξήσεις "φωτιά", τόσο στα τέλη κοιμητηριών όσο και στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Συμφωνούμε στην αναγκαιότητα εξορθολογισμού της κατάστασης και στον προγραμματισμό νέων και δίκαια κατανεμημένων βαρών στους πολίτες ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα, όμως η επιλογή της οριζόντιας και ψυχρής λογιστικής προσέγγισης, δεν μας βρίσκει καθόλου σύμφωνους.

Όπως τονίσαμε, η επιλογή αυτή, είναι ακριβώς το ίδιο λάθος που κάνει και η κεντρική εξουσία, που όσο αυξάνει τους φόρους για να ενισχύσει τη ρευστότητα, τόσο μικρότερα έσοδα επιτυγχάνει.

Στα κοιμητήρια, οι αυξήσεις των τελών αγγίζουν ακόμα και το 2000%, αφού τα τέλη ταφής και εκταφής στην Ιεράπετρα, από τα 53 ευρώ έφτασαν τα 300, ομοίως και στα Τοπικά Διαμερίσματα που ήταν 11 έως 14 ευρώ, ενώ το τέλος παράτασης εκταφής από 50 ευρώ το χρόνο, έγινε 15 ευρώ το μήνα και όλα αυτά οριζόντια, χωρίς καμία πρόβλεψη για τις ευπαθείς ομάδες.

Οριζόντιες αυξήσεις 10% αποφασίστηκαν για τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού χωρίς καμιά εξαίρεση, παρά μόνο μία έκπτωση 25% για άπορους, ΑμεΑ και πολύτεκνους.

Αλήθεια οι άποροι είναι σε θέση να ανταποκριθούν ή ο στόχος είναι να σωρεύονται περισσότεροι ανείσπρακτοι λογαριασμοί;

Είναι βέβαια οξύμωρο αφού παρά τις όποιες προσπάθειες, η καθαριότητα παραμένει ζητούμενο για όλο το Δήμο και ο δημοτικός φωτισμός σε πολλά σημεία της πόλης και σε κάποια Τοπικά Διαμερίσματα είναι ανύπαρκτος.

Πιστεύουμε ότι η απαλλαγή των απόρων όπως προβλέπεται από την νομοθεσία και η κατηγοριοποίηση των τελών ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα αλλά και το ποσοστό επιβάρυνσης του Δήμου από κάθε δημότη και επιχείρηση, είναι η μοναδική και δίκαιη λύση που μπορεί να τονώσει την εισπραξημότητα και να βελτιώσει τη ρευστότητα», τονίζει ο επικεφαλής της Κίνησης Ενεργών Δημοτών κ. Μανόλης Γερακιανάκης.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News