default-image

Ενισχύει τους ελέγχους στα εξωτερικά της σύνορα η Ε.Ε.

Κόσμος
Ενισχύει τους ελέγχους στα εξωτερικά της σύνορα η Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ενίσχυση των ελέγχων -και σε Ευρωπαίους πολίτες - στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ συμφώνησαν την Παρασκευή οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των 28 κρατών-μελών της Ένωσης, ενώ παράλληλα ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει έως το τέλος του έτους μία αναθεώρηση της Συνθήκης Σένγκεν.

Οι χώρες της Ε.Ε. συμφώνησαν στη δημιουργία ενιαίου μητρώου ονομάτων για τους επιβάτες αεροπορικών πτήσεων, αυστηρότερα μέτρα για το λαθρεμπόριο όπλων και λεπτομερείς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης.

Μιλώντας από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζενέβ, όπου συμμετείχε σε σύνοδο με τους 27 ομολόγους του των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε., ο κ. Καζενέβ σημείωσε ότι η Γαλλία κέρδισε υποστήριξη και για τις τρεις αυτές προτάσεις, τις οποίες το Παρίσι υποστήριξε ένθερμα.

Ο Γάλλος υπουργός σημείωσε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα θα φέρουν αποτελέσματα πριν από το τέλος του 2015.

«Λάβαμε ισχυρές, επιχειρησιακές αποφάσεις με αποτελέσματα που πρέπει να έχουν επιτευχθεί μέχρι τα τέλη του έτους» είπε ο Καζνέβ μιλώντας σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο. «Πρέπει να είμαστε αδυσώπητοι στην αποφασιστικότητά μας, πρέπει να επιταχύνουμε τη δράση μας, αλλιώς η Ευρώπη θα χάσει τον δρόμο της», είχε πει νωρίτερα ο Μπερνάρ Καζνέβ.

«Πρέπει να δράσουμε έντονα, να δράσουμε γρήγορα και με ισχύ» είπε ο Καζνέβ, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Το προσχέδιο της συμφωνίας περιελάμβανε άμεση εφαρμογή «των απαραίτητων συστηματικών και συντονισμένων ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, ανάμεσά τους σε άτομα που απολαμβάνουν το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης».

Οι πολίτες των 26 χωρών που ανήκουν στην ζώνη Σένγκεν υποβάλλονται σε οπτικό έλεγχο των στοιχείων ταυτότητας όταν εισέρχονται ή φεύγουν από την ζώνη Σένγκεν. Εκτιμάται ότι με τη νέα πρόταση, οι έλεγοι θα αυξηθούν έτσι ώστε τα έγγραφα να αντιπαραβάλλονται με στοιχεία της αστυνομίας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Λουξεμβούργου, είπε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν «να ενισχύσουν σημαντικά» τα μέσα καταπολέμησης του βίαιου εξτρεμισμού. Ο Ετιέν Σνάιντερ, ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίασης, είπε ότι η άμεση και ενισχυμένη δράση «δεν είναι επιλογή, αλλά υποχρέωση».

Τόνισε ότι τα κράτη μέλη ζήτησαν από την Κομισιόν να εξετάζει αλλαγές στο σύστημα της ζώνης Σένγκεν, προκειμένου να κλείσουν τυχόν «παραθυράκια».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News