Ειδήσεις

Ανάσα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

"Ανάσα" έρχεται για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, πολλοί εκ των οποίων και στην Κρήτη, οι οποίοι βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της φορολόγησης από το κράτος για ενοίκια τα οποία δεν έχουν εισπράξει ποτέ.

Το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης που κατατέθηκε στη Βουλή περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων - νέα ρύθμιση για τη μη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων που για το 2015 εκχωρούνται στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες.

Ειδικότερα, με τη νέα ρύθμιση ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να αποφύγει τη φορολόγηση για μισθώματα που δεν έλαβε ποτέ, θα πρέπει ωστόσο πρώτα να έχει ακολουθήσει συγκεκριμένες διαδικασίες, προκειμένου να αποδείξει ότι τα ενοίκια όντως δεν μπήκαν ποτέ στις τσέπες του.

Πιο συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης φόρου εισοδήματος μέσα στο 2016 να έχουν προχωρήσει σε διαταγή πληρωμής των οφειλών ή σε διαταγή απόδοσης της χρήσης των επίμαχων ακινήτων. Οι άλλες δύο εναλλακτικές προϋποθέσεις για να γλιτώσουν το βραχνά της φορολόγησης ενοικίων που δεν εισέπραξαν ποτέ είναι να έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση έξωσης ή να έχουν καταθέσει αγωγή εναντίον του κακοπληρωτή ενοικιαστή.

Ηράκλειο: Φέσι 40%

Σε επίπεδο Ηρακλείου, πάντως, η μη καταβολή μισθωμάτων στους ιδιοκτήτες ακινήτων ξεπερνά το 40%. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, καθώς δεν είναι λίγοι οι ενοικιαστές οι οποίοι εγκαταλείπουν τα ακίνητα, αφήνοντας χρέη που έχουν να κάνουν όχι μόνο με το ενοίκιο, αλλά και με λογαριασμούς ΔΕΚΟ, οι οποίοι είναι φυσικά στο όνομα των ιδιοκτητών.  

Όπως ανέφερε μιλώντας στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος της Ένωσης ιδιοκτητών ακινήτων του νομού Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου, αναφορικά με τη νέα ρύθμιση, «είχαμε να κάνουμε με έναν παραλογισμό του φορολογικού συστήματος, προκειμένου να έχει το κράτος τη δυνατότητα να εισπράττει περισσότερα χρήματα φορολογώντας τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, ακόμη και για ενοίκια που δεν έχουν λάβει ποτέ».

Ράνια Μωραϊτη - Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια