default-image

Ιεράπετρα: Θετική η αποτίμηση της απόβασης στο Σύνταγμα

Κρήτη
Ιεράπετρα: Θετική η αποτίμηση της απόβασης στο Σύνταγμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φρικτά παράπονα για τη στάση των δυνάμεων καταστολής, εξέφρασε αμέσως μετά την επιστροφή των 200 Ιεραπετριτών διαδηλωτών στην έδρα τους, ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής κ. Μιχάλης Μαλλιωτάκης, αποτιμώντας θετικά την απόβαση των χιλιάδων Κρητών αγροτών και κτηνοτρόφων στην πλατεία Συντάγματος.

«Η κυβέρνηση έχει προβληματιστεί από τον όγκο των αγροτών και των κτηνοτρόφων από όλη την Ελλάδα, που διαδηλώσαμε στην πλατεία Συντάγματος το πρωί της Τετάρτης. Εκτιμούμε ότι η προσπάθεια μας θα έχει τελικά ένα καλό αποτέλεσμα και αυτό φάνηκε όταν μετά τα επεισόδια, μας κάλεσε ένας αξιωματικός της Αστυνομίας για να οδηγήσει αντιπροσωπεία του Πανελλαδικού Συντονιστικού μας οργάνου, στον υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να παραδώσουμε το ψήφισμα μας.

Δε θέλαμε να συναντηθούμε μαζί του, μετά από το ξύλο και τα δακρυγόνα που φάγαμε, ενώ πήγαμε πολιτισμένα να διαμαρτυρηθούμε μπροστά στη Βουλή των Ελλήνων, και δε δεχτήκαμε ούτε την πρόσκληση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης που ακολούθησε, για να υποχρεωθεί ο κ Αποστόλου, να πει στους δημοσιογράφους ότι, θα μας συναντήσει τις επόμενες μέρες, προκειμένου να διαμορφώσουμε μετά από διάλογο, την τελική πρόταση και τα ισοδύναμα της, ώστε να κατατεθεί στη βουλή τις επόμενες 5 έως 10 μέρες, η πρόταση Νόμου για το φορολογικό και το ασφαλιστικό των αγροτών», μας είπε ο κ. Μιχάλης Μαλλιωτάκης.

«Η διαδήλωση μας ξεκίνησε αμέσως μετά την αποβίβαση μας στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς όλοι μαζί συντεταγμένα μαζί με αγρότες διαδηλωτές από τη Μακεδονία φτάσαμε γύρω στις 800 το πρωί στην πλατεία  Συντάγματος όπου αποδώσαμε φόρο τιμής στον άγνωστο στρατιώτη. Από τις 800 μέχρι τις 1000 περιμέναμε να δούμε τη φρουρά των Ευζώνων να εκτελεί το γνωστό τελετουργικό που μας ανατριχιάζει όλους τους Έλληνες, αλλά απογοητευτήκαμε γιατί κάποιοι αξιωματικοί που μας πέρασαν για αναρχικούς η τρομοκράτες, ενώ εμείς είμαστε αγρότες, αποφάσισαν να αποσύρουν τη φρουρά μπροστά από τη Βουλή», προσθέτει με παράπονο ο πρόεδρος των αγροτών της Ιεράπετρας.

Μετά τις 1100 και αφού είχε μαζευτεί ο μεγαλύτερος όγκος των διαδηλωτών στην πλατεία Συντάγματος και είχαν στηθεί οι μικροφωνικές εγκαταστάσεις, ξεκίνησαν οι ομιλίες από τους εκπροσώπους των αγροτών της Μακεδονίας της Πελοπονήσου και της Κρήτης.

«Αμέσως μετά άρχισαν να ανεβαίνουν στο μικρόφωνο ορισμένοι που προσπαθούσαν να παίξουν τα μικροπολιτικά τους παιχνίδια . Τότε υποχρεώθηκα να κόψω το καλώδιο του μικροφώνου για να σταματήσουν κάποιοι να εκμεταλλεύονται τον αγώνα μας. Ενώ ξεκινούσαμε μετά τις ομιλίες την κύρια διαδήλωση μας, φωνάζοντας τα συνθήματα μας, εμφανίστηκε στην πλατεία ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος αποδοκιμάστηκε και φυγαδεύτηκε προς τη Βουλή, για να μην έχουμε φαινόμενα όπως εκείνα του Κουμουτσάκου, καθώς υπήρχε στο χώρο μεγάλη ένταση.

Μερικοί ακολούθησαν τον Παναγιώτη Λαφαζάνη λέγοντας του διάφορα και αυτή ήταν η αφορμή που έψαχναν τα ΜΑΤ για να μας χτυπήσουν αλύπητα. Από εκείνη τη στιγμή και για τρείς ολόκληρες ώρες μας έριχναν στα μούτρα δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης, και μας έδερναν ασταμάτητα με τα γκλόμπς.

Τα δακρυγόνα που μας έριχναν ήταν άλλο πράμα. Μας κοβόταν η αναπνοή, πέφταμε κάτω παράλυτοι, δεν μπορούσαμε, να δούμε, να ακούσουμε, να κινηθούμε και μόλις μας έβλεπαν τα ΜΑΤ ακίνητους στο έδαφος, έπεφταν πάνω μας μπουλούκι και μας χτυπούσαν με τα γκλόμπς. Δεν τους ένοιαζε αν αυτός που ήταν κάτω, ήταν ηλικιωμένος η αν είχε προβλήματα υγείας, αυτοί χτυπούσαν αδιακρίτως στο ψαχνό. Μας είχαν κυκλώσει από παντού και μας έριχναν δακρυγόνα. Δεν ήθελαν να διαλύσουν τη διαδήλωση, αλλά να την… εξαφανίσουν», μας εξηγεί ο κ Μιχάλης Μαλλιωτάκης, ο οποίος έχει ξαναβρεθεί ως διαδηλωτής απέναντι στα ΜΑΤ αλλά δεν θυμάται άλλη φορά να έχει αγανακτήσει τόσο πολύ με την συμπεριφορά τους

Οι προσαγωγές

Ενώ οι υπερήφανοι κρητικοί αγρότες, έβλεπαν ότι δεχόντουσαν απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση από τα ΜΑΤ, αντιστάθηκαν απαντώντας στα χτυπήματα με ότι είχαν στα χέρια τους . με πορτοκάλια, μανταρίνια, μπουκάλια με νερό, αλλά και με τις κατσούνες που κρατούσαν μερικοί από αυτούς.

Τότε ξεκίνησαν και οι μάχες σώμα με σώμα, που κατέληξαν στην προσαγωγή τριών διαδηλωτών στη ΓΑΔΑ, ο ένας εκ των οποίων ήταν ο αδερφός του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μιχάλη Μαλλιωτάκη.

«Πράγματι σε κάποια στιγμή όταν αρχίσαμε να απαντάμε στις επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής, έκαναν αυτό που συνηθίζουν. Σε μια στιγμή τα ΜΑΤ όρμησαν και έπιασαν τρεις αγρότες, ο ένας εκ των οποίων ήταν ο αδερφός μου και συναγωνιστής Γιάννης Μαλλιωτάκης, που αντιστάθηκε παλικαρίσια, όταν είδε να έχουν ρίξει στο έδαφος έναν ηλικιωμένο ψαρά και ενώ τον χτυπούσαν ανελέητα όλοι μαζί, τη στιγμή που ο άνθρωπος αυτός ήταν ακίνητος.

Πήγα στην ΓΑΔΑ όπου κρατούσαν τον αδερφό μου και τους ζήτησα να τον αφήσουν ελεύθερο. Εκεί οι αξιωματικοί ήταν μορφωμένοι άνθρωποι και πάρα πολύ ευγενικοί. Μετά από λίγο τον άφησαν και επιστρέψαμε μαζί στη διαδήλωση», προσθέτει ο κ. Μιχάλης Μαλλιωτάκης.

Οι αγρότες της Ιεράπετρας δεν μετάνιωσαν που πήγαν σε αυτό το μεγάλο Πανελλαδικό συλλαλητήριο.

Γύρισαν στην έδρα τους αποφασισμένοι να συνεχίσουν τους αγώνες, διεκδικώντας ένα δίκαιο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα που θα τους αφήνει το περιθώριο να ζήσουν με αξιοπρέπεια, αυτοί και οι οικογένειες τους.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News