default-image

"Η εργοδοσία πετάει στα "σκουπίδια" τους εργαζόμενους"

Κρήτη
"Η εργοδοσία πετάει στα "σκουπίδια" τους εργαζόμενους"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευθύνη σε φορείς που επιτρέπουν σε μία ιδιωτική εταιρεία «με πρωτοφανή ασέβεια στον λαό του Ηρακλείου και τους θεσμούς που τον εκπροσωπούν, να επηρεάζει τη λειτουργία του Δήμου, της Περιφέρειας και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας», επιρρίπτει η Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων στο εργοστάσιο Ανακύκλωσης της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, τονίζοντας πως «εδώ και τώρα ο Δήμος Ηρακλείου πρέπει να απαιτήσει την υλοποίηση της απόφασης που πάρθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό του Συμβούλιο».

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν: «Το εργοστάσιο της Ανακύκλωσης Ηρακλείου δεν λειτουργεί το τελευταίο διάστημα.

Η εργοδοσία πετάει στα "σκουπίδια" τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους και ανακυκλώνει ανέργους.

Την 1η Νοεμβρίου 2015 άλλαξε ο εργολάβος στο εργοστάσιο της Ανακύκλωσης. Νέος εργολάβος στην θέση της CRETA ECO, η εταιρεία WASTE SOLUTIONS.

Από τις 21 Οκτωβρίου 2015, προκειμένου να προλάβουμε τις τωρινές καταστάσεις, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Διοίκησης της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και της Σωματειακής Επιτροπής Εργαζομένων της Ανακύκλωσης στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, με στελέχη της εταιρείας WASTE SOLUTIONS και συγκεκριμένα με τον εμπορικό διευθυντή κ. Γεωργακόπουλο, τον οικονομικό διευθυντή κ. Πάφο Θανάση και τον τεχνικό προϊστάμενο κ. Λάππα.

Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκε και έγινε σαφές από την ΕΙΥΗ και του εργαζομένους, ότι το μόνο αίτημα που θέτουν είναι η επαναπρόσληψη όλων των συναδέλφων με τις ίδιες εργασιακές σχέσεις (ΕΣΣΕ/751ευρω χωρίς την μείωση της ΠΥΣ) όπως άλλωστε συνέβαινε με όλους τους προηγούμενους εργολάβους.

Η απάντηση ήταν ότι όσοι εργαζόμενοι επιθυμούν να δουλέψουν στον νέο εργολάβο θα γίνουν δεκτοί, χωρίς αλλαγές στις εργασιακές τους σχέσεις.

Στο διάστημα που ακολούθησε μέχρι την 1η Νοέμβρη, στις επαφές της διοίκησης της ΕΙΥΗ με τα στελέχη της εταιρίας για το πότε θα ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για το τι μέλλει γενέσθαι (υπογραφή νέας σύμβασης, βάρδιες κ.α.), το κάθε στέλεχος της εταιρίας δήλωνε πως δεν γνώριζε τίποτα και παρέπεμπε σε άλλο.

Την 1η Νοεμβρίου έγινε παρέμβαση της ΕΙΥΗ και των εργαζομένων της ανακύκλωσης στο ξενοδοχείο «Σοφία», όπου δίνονταν συνεντεύξεις νέων υποψήφιων εργαζόμενων για πρόσληψη τους στο εργοστάσιο, χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση από πλευράς της εταιρίας για αυτές τις κινήσεις. Εκείνο το απόγευμα, μερικές ώρες πριν ανοίξει το εργοστάσιο με τον νέο εργολάβο, είχε ήδη καλέσει 16 από τους 40 παλιούς εργαζόμενους για συνέντευξη.

Στην παρέμβαση αποκαλύφθηκε το σχέδιο της WASTE SOLUTIONS για το νέο καθεστώς στο εργοστάσιο της Ανακύκλωσης.

Παρά τη δέσμευση για επαναπρόσληψη όλων των εργαζόμενων χωρίς καμία αλλαγή στις εργασιακές τους σχέσεις, την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, λίγες ώρες πριν ανοίξει το εργοστάσιο, ενημέρωσε ότι δε θα τους προσλάβει όλους και όσοι προσληφθούν θα έχουν 600ευρω μισθό με 15θήμερη σύμβαση και ένσημο απλό και όχι ανθυγιεινής εργασίας!

Βάση των εξελίξεων οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση και αποφάσισαν να βρεθούν την επόμενη μέρα έξω από το εργοστάσιο της Ανακύκλωσης ζητώντας την τήρηση της συμφωνίας.

Το πρωί της 2ης Νοεμβρίου βρήκε τους εργαζόμενους έξω από την πύλη του εργοστασίου να υποδέχονται τους νέους εργαζόμενους -12 στον αριθμό, στην πλειοψηφία τους μακροχρόνια άνεργοι- στους οποίους είχε τάξει η WASTE SOLUTIONS δουλειά. Οι νέοι συνάδελφοι, παρουσία της αστυνομίας που είχε καλέσει στον χώρο η εργοδοσία, ενημερώθηκαν για την όλη κατάσταση και προς τιμήν τους, αποχώρησαν από τον χώρο, αρνούμενοι να μπουν στο παιχνίδι της εργοδοσίας και να στραφούν ενάντια στους συναδέλφους τους.

Ακολούθησε μήνυση από τον νέο εργολάβο, με σκοπό την τρομοκράτηση των εργαζομένων που έπεσε στο κενό, ξεχνώντας ότι είναι οι ίδιοι που έδωσαν πριν 3 χρόνια, νικηφόρο απεργιακό αγώνα 4 μηνών έξω από την ίδια πύλη.

Την 3η Νοέμβρη, στο ίδιο έργο θεατές, 6 νέοι εργαζόμενοι, παρουσία και πάλι της αστυνομίας, μίλησαν με τους παλιούς εργαζομένους και παρά τις παραινέσεις της εργοδοσίας, αρνήθηκαν να έρθουν αντιμέτωποι με τους συνάδελφους τους. Ενδεικτικό της αλληλεγγύης όχι μόνο από τους νέους εργαζόμενους στους παλιούς, αλλά και αντίστροφα, ήταν η συλλογή χρημάτων από τους παλιούς σε έναν νέο εργαζόμενο που ήταν σε δυσχερή οικονομική θέση.

Την ίδια ημέρα με πρωτοβουλία της ΕΙΥΗ ζητήθηκε συνάντηση με αντιπρόσωπους της WASTE SOLUTIONS για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα και αυτή ορίστηκε για την επόμενη ημέρα στις 08.30, με την κα Γκίνη.

Την επόμενη ημέρα, 4 Νοέμβρη, όχι μόνο δεν εμφανίστηκαν  τα στελέχη της εταιρίας στην συμφωνημένη συνάντηση με την ΕΙΥΗ και τους εργαζομένους, αλλά  στέλεχος της εταιρίας και συγκεκριμένα ο κος Λάππας, οδηγούσε προς το εργοστάσιο βαν με 7 νέους εργαζόμενους,  συνοδεία ομάδας ΔΙΑΣ και ενός περιπολικού. Σκοπός και πάλι να φέρουν «απέναντι» εργαζόμενο σε εργαζόμενο, τον φτωχό απέναντι στον φτωχότερο, την δημιουργία έντασης με απώτερο σκοπό την παρέμβαση της αστυνομίας.

Το σχέδιο έπεσε στο κενό, γιατί στον τίμιο αγώνα που δίνουν οι ανακυκλωτές για δουλειά για όλους με δικαιώματα, είχαν μαζί τους τους εργαζόμενους της καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου, που πραγματοποιούσαν στάση εργασίας εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.

Ο αριθμός των νέων εργαζόμενων δεν αναφέρεται τυχαία. Το εργατικό δυναμικό του εργοστασίου πριν την αλλαγή του εργολάβου ήταν 46 άτομα, που δεν έφταναν για τον όγκο των ανακυκλώσιμων υλικών. Ήταν προφανές πως πρώτος στόχος της νέας εργοδοσίας δεν ήταν η επάνδρωση του εργοστασίου, αλλά να ξεμπερδεύει με τους παλιούς εργαζόμενους, προκαλώντας ένταση και παρέμβαση της αστυνομίας. Ούτε φυσικά υπήρχε καμιά διάθεση συνεννόησης με την ΕΙΥΗ και τους εργαζόμενους αθετώντας υποσχέσεις και συμφωνίες.

Ταυτόχρονα, ένα κύμα αλληλεγγύης από σωματεία και φορείς έφτανε καθημερινά στους εργαζόμενους της ανακύκλωσης, που πλαισιώθηκε από τις ομόφωνες αποφάσεις στήριξης του αγώνα τους από τα Δημοτικά Συμβούλια Ηρακλείου, Μαλεβυζίου και του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Στις 13 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας, όπου ο νέος εργολάβος αναρωτήθηκε γιατί δεν τον αφήνουν να προσφέρει στην κοινωνία του Ηρακλείου (δουλειά στα σκουπίδια και τους κινδύνους, με μείωση μισθού και απλό ένσημο) και πως μάλλον του χρωστάμε χάρη που ''δεν κατέβασε ένα καράβι μετανάστες για δουλειά''. Η απόφαση του υπουργείου ήταν να του δοθεί περιθώριο 5 ημερών για να προσλάβει τους παλιούς εργαζόμενους.

Στις 16 Νοεμβρίου στάλθηκε αίτημα από την ΕΙΥΗ για συνάντηση με την WASTE SOLUTIONS, το οποίο αγνοήθηκε και πάλι.

Είναι να αναρωτιέται κανείς που βρίσκει το θράσος ο συγκεκριμένος εργοδότης, που πατάει και γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τις τόσες αποφάσεις στήριξης σε αυτόν τον αγώνα, από θεσμούς και φορείς που αντιπροσωπεύουν τον λαό του Ηρακλείου, την ίδια στιγμή που με δική του ευθύνη είναι κλειστό το εργοστάσιο της Ανακύκλωσης, χρεώνοντας καθημερινά τον Δήμο Ηρακλείου με 2.500 ευρώ, αφού τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια πετιούνται στην χωματερή εδώ και 19 ημέρες. Ενός Δήμου που αποκλείει δεκάδες παιδιά από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς λόγω έλλειψης κονδυλίων και ετοιμάζεται να αυξήσει τα δημοτικά τέλη.

Έχουν ευθύνη οι Φορείς που επιτρέπουν σε μία ιδιωτική εταιρεία με πρωτοφανή ασέβεια στον λαό του Ηρακλείου και τους θεσμούς που τον εκπροσωπούν, να επηρεάζει τη λειτουργία του Δήμου, της Περιφέρειας και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας.

Ο Δήμος Ηρακλείου αποτελεί το ένα από τα τρία μέρη που έχουν να κάνουν με την ανακύκλωση, δίνει δικό του προσωπικό για την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων σκουπιδιών. Εδώ και τώρα ο Δήμος Ηρακλείου πρέπει να απαιτήσει την υλοποίηση της απόφασης που πάρθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό του Συμβούλιο, ειδικά όταν γνωρίζει πως μέσα σε 10 λεπτά από την ώρα που θα πιάσουν δουλειά οι παλιοί, έμπειροι εργαζόμενοι, μπορούν να κάνουν το εργοστάσιο να παράγει.

Οι εργαζόμενοι της Ανακύκλωσης, αυτοί που τόσα χρόνια με τον «δυσβάστακτο» για τον νέο εργολάβο μισθό των 751ευρω, έκαναν την ανακύκλωση στο Ηράκλειο πραγματικότητα, σε μια δουλειά που «βασιλεύει» η ηπατίτιδα, αυτοί που μαζί με την πλαστική σακούλα και το πλαστικό μπουκάλι έβρισκαν ταυτόχρονα ανθρώπινα οστά, ιατρικές σύριγγες, πτώματα ζώων, μέχρι και όλμους, δηλώνουν αποφασισμένοι να παλέψουν για το αυτονόητο.

Δουλειά για όλους, με πλήρη δικαιώματα. Τίποτα λιγότερο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News