default-image

Ζωντανεύουν ξανά οι μνήμες από το άγριο φονικό

Κρήτη
Ζωντανεύουν ξανά οι μνήμες από το άγριο φονικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης του διπλού φονικού που είχε σημειωθεί τον Ιούνιο του 2012 στον Προφήτη Ηλία, με θύματα τον 34χρονο Πρίαμο Ξυδάκη και τον 64χρονο Μανόλη Σταυρουλάκη.

Ο εισαγγελέας Εφετών Ανατολικής Κρήτης προσδιόρισε χθες την πολύκροτη δίκη για τις 13 του ερχόμενου Απρίλη, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο, στο Ηράκλειο. Υπενθυμίζεται ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων είχαν προχωρήσει σε αίτημα διεξαγωγής της δίκης εκτός Κρήτης, για την αποφυγή επεισοδίων, φοβούμενοι για τη σωματική ακεραιότητα των εντολέων τους. Το εν λόγω αίτημα, ωστόσο, δεν έγινε δεκτό, με την εκδίκαση της υπόθεσης να προσδιορίζεται στο Εφετείο του Ηρακλείου, στο εδώλιο του οποίου θα καθίσουν για να δικαστούν δύο άτομα.

Πρόκειται για τον 55χρονο σήμερα κρεοπώλη, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης συν 8 έτη για το θάνατο των δύο συγχωριανών του, καθώς και τον αδερφό του, ο οποίος έχει καταδικαστεί - μεταξύ άλλων - για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του πατέρα του Πρίαμου, Γιάννη Ξυδάκη, με ποινή κάθειρξης συνολικά 14 ετών. Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος είναι ελεύθερος, καθώς τον Ιανουάριο του 2014 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λασιθίου, στη Νεάπολη - όπου είχε εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό η υπόθεση - είχε κρίνει ότι η έφεσή του πρέπει να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Το χρονικό

Το μακελειό, που είχε συγκλονίσει την τοπική κοινωνία της Κρήτης, είχε σημειωθεί το βράδυ της 24ης Ιουνίου του 2012, ανήμερα του Κλήδονα. Σύμφωνα με τα όσα είχαν λεχθεί κατά την ακροαματική διαδικασία στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, το μοιραίο βράδυ ο Πρίαμος Ξυδάκης έκανε παρατήρηση στο 17χρονο τότε γιο του κρεοπώλη, ο οποίος φέρεται να πυροβόλησε στον αέρα κατά τη διάρκεια γλεντιού που εκτυλισσόταν εκείνη την ώρα στον Προφήτη Ηλία. Το γεγονός αυτό εξόργισε τον πατέρα του νεαρού, ο οποίος πήρε τηλέφωνο τον Πρίαμο και του είπε να περάσει από το κρεοπωλείο του. Έτσι κι έγινε.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, στο κρεοπωλείο βρισκόταν εκείνη την ώρα τόσο ο 55χρονος, όσο και ο γιος του. Το κλίμα ήταν ήδη τεταμένο, με τον κρεοπώλη να βγαίνει από το μαγαζί με σκοπό να πάρει την καραμπίνα από το αυτοκίνητό του. Ο Πρίαμος εκτόξευσε εναντίον του ένα λοστό, χωρίς ωστόσο να πετύχει το στόχο του. Στη συνέχεια ο 17χρονος απείλησε τον Ξυδάκη με πιστόλι, με τον τελευταίο να προσπαθεί να αρπάξει το όπλο από το νεαρό.  

Σύμφωνα πάντα με το σκεπτικό του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Λασιθίου, ακολούθησε πάλη, με αποτέλεσμα το δάκτυλο κάποιου εκ των δύο να πατήσει τη σκανδάλη και να τραυματιστεί στα πόδια ο κρεοπώλης και στην τραχηλική χώρα ο νεαρός. Τελικά ο 54χρονος, που στο μεταξύ είχε πάρει την καραμπίνα από το αυτοκίνητό του, πυροβόλησε τον Πρίαμο, ο οποίος λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ξεψύχησε. Ωστόσο, κάποια από τα σκάγια έπληξαν και τον Μανόλη Σταυρουλάκη, ο οποίος καθόταν αμέριμνος με την παρέα του σε καφενείο απέναντι από το κρεοπωλείο. Παρά το ότι μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, λίγες ώρες αργότερα άφηνε κι αυτός την τελευταία του πνοή.

Ο 20χρονος

Στην πολύκροτη υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται κι ο 20χρονος σήμερα γιος του κρεοπώλη, ο οποίος βαρύνεται με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας στην ανθρωποκτονία του Πρίαμου Ξυδάκη. Επειδή όταν συνέβη το τραγικό περιστατικό ο νεαρός ήταν ανήλικος (17 ετών), η υπόθεσή του διαχωρίστηκε από τους υπόλοιπους κατηγορούμενους και επρόκειτο να δικαστεί από Δικαστήριο Ανηλίκων. Η δίκη επρόκειτο να ξεκινήσει χθες στο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Ηρακλείου, ωστόσο αναβλήθηκε - για μια ακόμη φορά - για τις 5 του ερχόμενου Φλεβάρη.

Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News