Ειδήσεις

Στο Γοργοπόταμο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στο Γοργοπόταμο θα μεταβεί την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος προκειμένου να τιμήσει την ιστορική επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του ποταμού από τις δυνάμεις του Άρη Βελουχιώτη και του Ναπολέοντα Ζέρβα, σε συνεργασία με ομάδα άγγλων σαμποτέρ.«Θα τιμήσω την ενωμένη εθνική αντίσταση. Όταν οι Έλληνες είναι ενωμένοι μπορούν να πετύχουν πράγματα που μοιάζουν απραγματοποίητα. Όταν όμως ξεκινά ο εθνικός διχασμός γίνονται όσα έγιναν μετά εθνική αντίσταση, με τον αιματηρό αδελφοκτόνο εμφύλιο» φέρεται να ενημέρωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος τους συνεργάτες του, ανακοινώνοντας την απόφασή του να συμμετάσχει στον εορτασμό της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου.Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει στον εορτασμό της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1942, και θεωρείται η κορυφαία πράξη της ελληνικής αντίστασης εναντίον των δυνάμεων του άξονα.


Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, ακριβώς επειδή έγινε σε συνεργασία των δυνάμεων του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, εορτάζεται ως η ημέρα της ενωμένης εθνικής αντίστασης κατά των δυνάμεων κατοχής.


Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος 86 αντάρτες του ΕΛΑΣ, 52 του ΕΔΕΣ και 14 Άγγλοι κομάντος, ενώ την γέφυρα υπερασπιζόταν μία φρουρά αποτελούμενη από εκατό Ιταλούς στρατιώτες και πέντε Γερμανούς, οι οποίοι διέθεταν βαρύ οπλισμό. Η επιχείρηση της γέφυρας του Γοργοποτάμου αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πράξεις αντίστασης στην κατεχόμενη Ευρώπη την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου

Σχόλια