default-image

Αντίστροφη μέτρηση για τη δίκη του φονικού στον Πρ. Ηλία

Κρήτη
Αντίστροφη μέτρηση για τη δίκη του φονικού στον Πρ. Ηλία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης του διπλού φονικού που είχε σημειωθεί τον Ιούνιο του 2012, στον Προφήτη Ηλία, με θύματα τον 34χρονο Πρίαμο Ξυδάκη και τον 64χρονο Μανόλη Σταυρουλάκη.

Ο εισαγγελέας Εφετών Ανατολικής Κρήτης προσδιόρισε την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, την πολύκροτη δίκη για τις 13 του ερχόμενου Απρίλη, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο, στο Ηράκλειο.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων, είχαν προχωρήσει σε αίτημα διεξαγωγής της δίκης εκτός Κρήτης, για την αποφυγή επεισοδίων, φοβούμενοι για την σωματική ακεραιότητα των εντολέων τους. Το εν λόγω αίτημα, ωστόσο, δεν έγινε δεκτό.

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης θα καθίσουν δύο άτομα. Πρόκειται για τον 55χρονο σήμερα κρεοπώλη, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης συν 8 έτη για το θάνατο των δυο συγχωριανών του, καθώς και τον αδερφό του, ο οποίος έχει καταδικαστεί -μεταξύ άλλων- για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του πατέρα του Πρίαμου, Γιάννη Ξυδάκη σε ποινή κάθειρξης συνολικά 14 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος είναι ελεύθερος, καθώς τον Ιανουάριο του 2014, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λασιθίου, στη Νεάπολη είχε κρίνει ότι η έφεσή του πρέπει να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αναφορικά με τη δολοφονία Σταυρουλάκη, ο 55χρονος κάθισε στο εδώλιο του πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου για να δικαστεί για την πράξη της ανθρωποκτονίας "με ενδεχόμενο δόλο". Ωστόσο, το Δικαστήριο -μειοψηφούντος του προέδρου- τον έκρινε τελικά ένοχο για ανθρωποκτονία από "ενσυνείδητη αμέλεια".

Αυτός είναι κι ο λόγος για τον οποίο η ποινή κάθειρξης που του επιβλήθηκε, ήταν 8 χρόνια κι όχι μεγαλύτερη. Ωστόσο, έπειτα από την έφεση που άσκησε εναντίον της πρωτόδικης απόφασης η πλευρά του Σταυρουλάκη, ο κρεοπώλης θα δικαστεί τον ερχόμενο Απρίλιο για ανθρωποκτονία "με ενδεχόμενο δόλο".

Νέα αναβολή στη δίκη του γιου του κρεοπώλη

Στην πολύκροτη υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται κι ο 20χρονος σήμερα γιος του κρεοπώλη, ο οποίος βαρύνεται με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας στην ανθρωποκτονία του Πρίαμου Ξυδάκη.

Επειδή όταν συνέβη το τραγικό περιστατικό, ο νεαρός ήταν ανήλικος (17 ετών), η υπόθεσή του διαχωρίστηκε από τους υπόλοιπους κατηγορούμενους και επρόκειτο να δικαστεί από Δικαστήριο Ανηλίκων. Η δίκη επρόκειτο να ξεκινήσει την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, στο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Ηρακλείου, ωστόσο αναβλήθηκε - για μια ακόμη φορά - για τις 5 του ερχόμενου Φλεβάρη.

Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News