Ειδήσεις

"Η κυβέρνηση καταστρέφει την ελληνική οινοπαραγωγή;"

«Η ανικανότητα της κυβέρνησης να βρει τόσους μήνες τώρα, αξιόπιστα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, μέσα στον πανικό της τελευταίας στιγμής, την οδηγεί από αφέλεια, άγνοια ή ακόμη χειρότερα "καθ' υπόδειξη", στην επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί, ανοίγοντας την κερκόπορτα που για χρόνια το λόμπι των σκληρών αλκοολούχων ποτών προσπαθούσε να ανοίξει σε ολόκληρη την Ευρώπη», εκτιμά ο βουλευτής Ηρακλείου με το "Ποτάμι" κ. Σπύρος Δανέλλης.

Στη γραπτή του δήλωση διευκρινίζει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη από τις χώρες παραγωγούς που επιβάλει το φόρο αυτό, ενώ όπως τονίζει «αποτελεί απόλυτο παραλογισμό η επιβολή ΕΦΚ σε ένα ελληνικό τοπικό γεωργικό προϊόν, που κάθε άλλο παρά προϊόν πολυτελείας ή επικίνδυνο για την υγεία είναι», είπε.

«Ένας κλάδος με ιδιαίτερη δυναμική, με αλματώδη ποιοτική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια που ανοίγει την διεθνή αγορά, παρά τον ισχυρότατο διεθνή ανταγωνισμό, την απαγόρευση νέων φυτεύσεων, τη συνεχή απομείωση της έκτασης του ελληνικού αμπελώνα, αλλά και την επιβάρυνσή του με τον υψηλότερο ευρωπαϊκά συντελεστή ΦΠΑ (23%), πλέον οδηγείται στην καταστροφή από μια άφρονα επιλογή», αναφέρει.

«Η επιβάρυνση του ελληνικού οίνου με 0,40 ευρώ ανά λίτρο, όταν χύμα Ιταλικό ή Ισπανικό κρασί εισάγεται με 0,40 ευρώ ανά λίτρο είναι βέβαιο ότι θα σημάνει τον απόλυτο μαρασμό του κλάδου», εκτιμά και συνεχίζει: «Επιπλέον η φαεινή ιδέα της μεταφοράς των παθογενειών της εγχώριας παραγωγής αποσταγμάτων (τσίπουρο/ ρακή/ τσικουδιά) ωθεί και την οινοπαραγωγή στις χύμα/ παράνομες πωλήσεις, οδηγώντας στην υποβάθμιση του προϊόντος, στην ένταση του αθέμιτου ανταγωνισμού και στην αποδιάρθρωση του κλάδου. Άραγε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνώριζε και συναίνεσε στη λήψη του εν λόγω μέτρου;».

Σχόλια