Ειδήσεις

Ι.Σηφάκης: Ο φόβος των κοινωνιών, δώρο για τους τρομοκράτες

Το κλίμα που επικρατεί στο Παρίσι και όλη την Γαλλία, είναι μεν φόβου και αγωνίας για την ασφάλεια των πολιτών στη καθημερινότητα τους, αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι κανονικοί ρυθμοί ιδίως στο Παρίσι δεν επιστρέφουν σταδιακά.

Έτσι περιγράφει την κατάσταση μιλώντας στο Ράδιο 9.84 και στο Γιώργο Σαχίνη, ο διεθνούς φήμης Ηρακλειώτης στη καταγωγή, καθηγητής-ερευνητής πληροφορικής Ιωσήφ Σηφάκης (Joseph Sifakis) που έχει τιμηθεί με το βραβείο Τούρινγκ (αντίστοιχο του Νόμπελ).

Είναι προφανές είπε ο κ. Σηφάκης ότι η Ευρώπη πρέπει να επανεξετάσει την στάση της σε μία ενιαία εξωτερική πολιτική και σε καμία περίπτωση χώρες όπως η Ελλάδα δεν μπορούν να αφήνονται μόνες για να αντιμετωπίσουν μεγάλα ζητήματα όπως το προσφυγικό.

Σημείωσε με νόημα, ότι το Γαλλικό κράτος περίμενε αιματηρά χτυπήματα όπως αυτό προ 5 ημερών , αλλά όπως είπε ότι σύγχρονη τεχνολογία και αν αναπτύξεις , το ανθρώπινο μυαλό πάντα βρίσκει τρόπους να την παρακάμψει άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά όπως στη περίπτωση του τρομοκρατικού χτυπήματος.

Αποκάλυψε ότι επειδή έχει βραβευτεί, βρίσκεται  σε ιδιαίτερο καθεστώς ασφάλειας.

«Με είχαν προειδοποιήσει να μην παίρνω μετρό, να μην ταξιδεύω με ορισμένες αεροπορικές εταιρείες.

Το περίμενα, αλλά είναι αδύνατον να ελεγχθεί σε μία χώρα, όπως η Γαλλία, η κατάσταση. Δηλαδή, δεν περίμενα ότι θα γίνουν επιθέσεις αυτής της εκτάσεως και αυτής της εμβέλειας, αλλά ήταν αναμενόμενο ότι θα γινόταν».  

Το κρίσιμο πάντως είπε ο κ. Σηφάκης, είναι πως στον τρόμο δεν απαντάς με πανικό ή με περίκλειστες κοινωνίες, τότε έχεις κάνει το χατίρι στον κάθε ISIS, αλλά απαντάς με ενδυνάμωση της Δημοκρατίας και τις αντιμετώπισης όλων των ζητημάτων που δημιουργούν κρίσεις, πολέμους και γίνονται «εύφορο χώμα» για ακραίες απόψεις ενάντια στο ελεύθερο τρόπο ζωής .  

Σχόλια