default-image

Εργασίες αποκατάστασης του Νερόμυλου του Κρουσώνα

Κρήτη
Εργασίες αποκατάστασης του Νερόμυλου του Κρουσώνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τις εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του παραδοσιακού νερόμυλου του Κρουσώνα και της δημιουργίας μιας νέας πλατείας στον οικισμό, προϋπολογισμού 120.000 ευρώ, επιθεώρησε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης.

Πιο αναλυτικά: «Με τις συγκεκριμένες εργασίες ο νερόμυλος που χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα, με τον πύργο υδατόπτωσης να είναι ακόμα παλαιότερος, θα αποκατασταθεί και θα αποτελέσει ξανά αξιοθέατο της περιοχής. Ταυτόχρονα, με τη διαμόρφωση του αύλειου χώρου του νερόμυλου, δημιουργείται μια νέα πλατεία με παιδική χαρά, βοτανικό κήπο, αμφιθέατρο, παγκάκια, φωτισμό, κ.α.

Στα οφέλη του έργου συγκαταλέγεται η ενίσχυση της επισκεψιμότητας της ενδοχώρας του Δήμου, η τόνωση της τοπικής οικονομίας, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση ενός μεγάλου χώρου που παρέμενε ανεκμετάλλευτος, ενώ παράλληλα ενισχύονται οι συνθήκες πολιτικής προστασίας και αναδεικνύεται ένα ακόμα μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς του Μαλεβιζίου, που μαρτυρά συνήθειες μιας άλλης εποχής, άγνωστες στους νέους του σήμερα.

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης σε δηλώσεις του τόνισε: «Με αυτά τα έργα, ενισχύουμε ακόμα περισσότερο τον βασικό πυλώνα πάνω στον οποίο στηρίζουμε την ανάπτυξη του τόπου μας, τον πυλώνα της ιστορίας μας και του πολιτισμού του Μαλεβιζίου. Όλα τα έργα ανάδειξης των παραδοσιακών στοιχείων των οικισμών μας, όπως είναι και τα συγκεκριμένα, αποτελούσαν και εξακολουθούν να αποτελούν βασική προτεραιότητα της Δημοτικής μας Αρχής. Η παρέμβασή μας μάλιστα επεκτείνεται και στην ευρύτερη περιοχή του μνημείου, καθώς εξαγοράσαμε τρία γειτονικά παλαιά κτίσματα, τα οποία περιλαμβάνουν ελεύθερους χώρους όμορους στο νερόμυλο, που θα πολλαπλασιάσουν τον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου, ο οποίος ενοποιείται έτσι με την αυλή της ιστορικής εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου και με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνεται μια νέα πλατεία, περίπου ενός στρέμματος η οποία θα δώσει ανάσα σε μια από τις πλέον πυκνοδομημένες συνοικίες του Κρουσώνα.

Θα ήθελα για μια ακόμα φορά να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη για την πολύτιμη βοήθειά του, καθώς και τα μέλη όλων των οικογενειών που δώρισαν τον νερόμυλο στο Δήμο Μαλεβιζίου, τον Πρόεδρο, τα μέλη και όλα τα στελέχη της Α.Κ.Ο.Μ.Μ. Ψηλορείτης Αναπτυξιακή Α.Ε.Ο.Τ.Α. για την άριστη συνεργασία μας, τους πρώην αντιδημάρχους Κρουσώνα Κ. Φασουλάκη  και Γ. Μακριδάκη και τον νυν αντιδήμαρχο Γ. Βαλτζάκη για την συμβολή τους στο έργο, καθώς και όλα τα στελέχη των υπηρεσιών του δήμου μας για το θετικό αποτέλεσμα που κατάφεραν».

Η χρηματοδότηση του έργου γίνεται από το πρόγραμμα Leader.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News