default-image

Ελεύθερος ο Κρητικός αγρότης – επιστρέφουν οι "καταδρομείς"

Ελεύθερος ο Κρητικός αγρότης – επιστρέφουν οι "καταδρομείς"

Από το Σύνταγμα αποχώρησαν αργά το απόγευμα της Τετάρτης οι αγρότες που προειδοποίησαν ότι όσοι βουλευτές ψηφίσουν τις αλλαγές στα προαπαιτούμενα που τους αφορούν θα είναι ανεπιθύμητοι, ενώ ζήτησαν να δουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου τα διαστήματα ηρεμίας εναλλάσσονταν με επεισόδια. Η αστυνομία προχώρησε σε μία προσαγωγή, ωστόσο, ο προσαχθείς αφέθηκε ελεύθερος λίγο αργότερα.

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης των αγροτών σημειώθηκε ένταση και τα ΜΑΤ έριξαν χημικά στους συγκεντρωμένους αγρότες! Μάλιστα στην ένταση που ακολούθησε έγινε και σύλληψη τριών αγροτών, ένας εκ των οποίων είναι ο αδελφός του προέδρου του αγροτικού συλλογου Ιεράπετρας!

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι οι χιλιάδες αγρότες που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Συντάγματος από νωρίς το πρωί, επιχείρησαν να σπάσουν από τα πλάγια τον αστυνομικό κλοιό, προκειμένου να φτάσουν στον Άγνωστο Στρατιώτη, μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων, δέχτηκαν όμως την επίθεση των ΜΑΤ που άρχισαν να ρίχνουν δακρυγόνα στα πρόσωπα των διαδηλωτών, για να υποχωρήσουν.

Οι αγρότες απάντησαν πετώντας προς τα ΜΑΤ μπουκάλια νερού, πορτοκάλια και μανταρίνια, ενώ έγιναν μάχες σώμα με σώμα προκειμένου να αποτραπεί με κάθε μέσο να φτάσουν οι διαδηλωτές στη Βουλή και στον περιβάλλοντα χώρο.

Οι αγρότες κατήγγειλαν ότι τα ΜΑΤ από νωρίς έψαχναν ευκαιρία να ξεκινήσουν τη ρίψη δακρυγόνων, καθώς έβλεπαν ότι συνέρρεαν συνεχώς περισσότεροι αγρότες από κάθε γωνιά της Ελλάδας στην πλατεία Συντάγματος. Σε κάποια στιγμή απειλήθηκε γενική σύρραξη. Κατά διαστήματα και κυρίως από τις άκρες της συγκέντρωσης, γίνονται προσπάθειες να κινηθούν οι αγρότες προς τη Βουλή, δεχόμενοι δακρυγόνα από τους άντρες των ΜΑΤ που βρίσκονται με τα "ψικαστήρια" στα χέρια.

Ο όγκος των διαδηλωτών είχε περικυκλωθεί από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, που με το παραμικρό, απαντούσαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Σε μια αψιμαχία τρεις αγρότες ο ένας εκ των οποίων ήταν ο αδερφός του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Μιχάλη Μαλλιωτάκη, επειδή αμύνθηκαν στην επίθεση των ΜΑΤ με τις μπαστούνες που κρατούσαν στα χέρια τους, συνελήφθησαν. Αντιπροσωπεία αγροτοσυνδικαλιστών προσπάθησε να μιλήσει με τον επικεφαλής των δυνάμεων της Αστυνομίας για να αφεθούν ελεύθεροι οι αγρότες που συνελήφθησαν.

Ο Ιεραπετρίτης αγρότης αφέθηκε τελικά ελεύθερος, μετά από παρέμβαση των προέδρων των αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων.

Η κινητοποίηση

Εντυπωσιακή αποδεικνύεται η συμμετοχή της Κρήτης, η οποία εκπροσωπείται από χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφους που έχουν καταφτάσει και από τους τέσσερις νομούς.

Πάνω από 3.100 υπολογίζονται οι διαδηλωτές της Κρήτης, με το περισσότερο κόσμο από το νομό Ηρακλείου και Λασιθίου αλλά, η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη και από τη Δυτική Κρήτη.

Στο μεταξύ, όπως είπαν στο neakriti.gr συνδικαλιστές από την Λάρισα, σαράντα λεωφορεία έφτασαν στην Πλατεία Συντάγματος μεταφέροντας πάνω από 3.000 αγροτοκτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής.

Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή και από την υπόλοιπη Ελλάδα και συγκεκριμένα από τη Μακεδονία, αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Στο Σύνταγμα έφτασαν ακόμη και πολλοί αγρότες και από νησιά Ιονίου και Αιγαίου.

«Επιμένουμε ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι αλλαγή πλεύσης. Επιμένουμε και εμμένουμε ότι πρέπει να σταματήσουν να μας κοροϊδεύουν», είπε μιλώντας στο Ράδιο 9,84 ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ Γιώργος Τζωρτζάκης.

Χριστόφορος Παπαδάκης, Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News