default-image

Δεν αποκλείει νέες κατολισθήσεις στη Λευκάδα το ΙΓΜΕ

Ελλάδα
Δεν αποκλείει νέες κατολισθήσεις στη Λευκάδα το ΙΓΜΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιθανό θεωρεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες κατολισθήσεις, εφόσον σημειωθούν μετασεισμοί στη Λευκάδα, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), ύστερα από αυτοψία κλιμακίου επιστημόνων, το οποίο αξιολόγησε την κατάσταση των πετρωμάτων στις περιοχές που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Όπως αναφέρει το ΙΓΜΕ, η κατολίσθηση η οποία κόστισε τη ζωή μιας γυναίκας δεν ήταν δυνατόν να έχει προβλεφθεί, καθώς προκλήθηκε εξαιτίας του ακραίου φυσικού φαινομένου.

Στο νησί μετέβη κλιμάκιο επιστημόνων από την περιφερειακή Μονάδα Πρεβέζης του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), μετά από την άμεση ενεργοποίηση της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης του ΙΓΜΕ.

Όπως έγινε γνωστό, από τα μέχρι τώρα επί τόπου στοιχεία που διερευνήθηκαν, προκύπτει ότι οι κυριότερες επιπτώσεις εντοπίζονται στο οδικό δίκτυο του νότιου και δυτικού τμήματος του νησιού και προέρχονται από καταπτώσεις βράχων και υποχωρήσεις εδαφικών μαζών.

Σκοπός της μετάβασης είναι η συλλογή μακροσεισμικών στοιχείων, η καταγραφή κατολισθητικών φαινομένων και η εκτίμηση της επικινδυνότητας τους, καθώς η συνεργασία με τις τοπικές αρχές για την υποβοήθησή τους στο έργο της διαχείρισης των επιπτώσεων του σεισμού.

Δύο γυναίκες νεκρές - πέντε τραυματίες

Από τη δόνηση των 6,1 Ρίχτερ έχασαν τη ζωή τους δύο γυναίκες, μία 64χρονη στην Πόντη Βασιλικής και μία 74χρονη στο Αθάνι.

Και οι δύο καταπλακώθηκαν από συντρίμμια. Η 64χρονη βρισκόταν στο σπίτι της όταν αποκολλήθηκε βράχος από το βουνό και με δύναμη προσέκρουσε σε τοίχο, τον διαπέρασε και την τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι.

Στο νοσοκομείο Λευκάδας έχουν μεταφερθεί πέντε τραυματίες, ένας άνδρας που είχε εγκλωβιστεί σε συντρίμμια αλλά διασώθηκε, μια γυναίκα 88 ετών από το Πινακοχώρι, ένα αγόρι 10 ετών από την περιοχή της Λυγιάς, ένας άνδρας 45 ετών από τη Λευκάδα και ένα αγόρι 12 ετών από τη Βασιλική. Όλοι τους είναι ελαφρά τραυματισμένοι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News