default-image

Λαϊκή Συσπείρωση: που είναι τα αντιπλημμυρικά;

Κρήτη
Λαϊκή Συσπείρωση: που είναι τα αντιπλημμυρικά;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ηράκλειο παραμένει ανοχύρωτη πόλη μπροστά σε μια σοβαρή νεροποντή και τα έργα αντιπλυμμηρικής προστασίας δεν γίνονται, επισημαίνει η δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση, με ανακοίνωση της που αναφέρεται στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  Ηρακλείου  

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Αρκούσε μια επίσκεψη του «φορέα» της ΒΙΠΕ στο Δήμαρχο, για να ακυρώσει η Δημοτική Αρχή τη συζήτηση  για την αύξηση των δημοτικών τελών από την ημερήσια διάταξη της χθεσινής συνεδρίασης του  Δημοτικού Συμβουλίου.  Μήπως την έπιασε ο πόνος για τις αυξήσεις που θέλει να επιβάλλει στα οικιακά τιμολόγια; Όχι βέβαια! Εκεί είναι αποφασισμένη να προχωρήσει. Η όλη ιστορία έγινε γιατί περιμένει τη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει η «δεύτερη φορά» «αριστερή» κυβέρνηση με την οποία θα απαλλάσσει το μεγάλο κεφάλαιο από τα δημοτικά τέλη! Πραγματικά  φάνηκε ξεκάθαρα ποιανού τα συμφέροντα υπηρετεί η «ανεξάρτητη» Δημοτική Αρχή.

Στον αντίποδα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο θέμα για τη λήψη μέτρων αντιπλημμυρικής θωράκισης για το δήμο Ηρακλείου, που είναι ανοχύρωτη πόλη σε μια απλή νεροποντή. Τα σοβαρά προβλήματα, τα οποία επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε έργα υποδομής και αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλά και της μη συντήρησης των όσων υπάρχουν, καθιστούν αναγκαία τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών, από την κυβέρνηση και το Δ. Ηρακλείου.

Προτείναμε στο Δημοτικό Συμβούλιο:

Να εκπονηθεί ειδικό σχέδιο άμεσης επέμβασης στο δήμο με όλα τα αναγκαία έργα υποδομής που απαιτούνται. Να διεκδικήσει τους αναγκαίους πόρους από το κράτος για να προχωρήσουν μελέτες και έργα.

Να γίνει σχεδιασμός που να περιλαμβάνει μέτρα σε βάθος χρόνου για απαγορεύσεις - όπου συνιστάται - επεκτάσεων πόλεων, ορθολογικές χρήσεις γης, απελευθέρωση κρίσιμων παραρρεμάτιων περιοχών και διάνοιξη ρεμάτων, τοπικά έργα διευθέτησης (Γιόφυρο, Δρακουλιάρη, κ.λ.π.) και, όπου είναι απαραίτητο, εκτροπή της ροής προς ασφαλέστερους αποδέκτες.

Να υπάρξει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα κατασκευής των αντίστοιχων έργων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιεράρχησή τους με επικαιροποιημένα υδρολογικά στοιχεία (προϋπόθεση καθοριστικής σημασίας για το Ηράκλειο και της δραματικής επιδείνωσης των χρήσεων γης).

Η οριοθέτηση του Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙΟΠΑ) που θα πληρεί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές αντιπλημμυρικής προστασίας και γενικότερα προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός να αποτελέσει ουσιαστική συνιστώσα στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Άμεσα μέτρα, έργα, παρεμβάσεις υπέρ των πληγέντων που θα περιορίζουν, αν δεν εξαλείφουν, τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των όποιων πλημμυρικών φαινομένων, ειδικά στην περιοχή του Δρακουλιάρη μέχρι τις Τρεις Βαγιές.

Δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα, κόντρα στις προβλέψεις του "Καλλικράτη", που θα έχει την ευθύνη για τη λήψη, την υλοποίηση και τον έλεγχο τήρησης των επιβαλλόμενων μέτρων.

Να αυξηθούν οι ΚΑΠ και η ΣΑΤΑ που αφορά έργα μικρής εμβέλειας, μεταξύ αυτών και αντιπλημμυρικής προστασίας.

Χρηματοδότηση με επαρκείς πόρους για αντιπλημμυρικά έργα, για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και για τεχνικό εξοπλισμό που θα καλύπτει τις ανάγκες, κόντρα στην αποδυνάμωση των Δήμων και των Περιφερειών που επιβάλει ο «Καλλικράτης».

Ωστόσο, για μια ακόμα φορά, αν και ζητήσαμε το θέμα να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη, ώστε να παρθεί απόφαση, η συζήτηση που έγινε έμεινε σε επίπεδο ευχολογίων και έργων-μπαλωμάτων.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση», το ΚΚΕ, καλεί τα λαϊκά στρώματα να οργανώσουν την πάλη τους, να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους, απαιτώντας να ληφθούν τώρα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, ιδιαίτερα στις περιοχές με εντοπισμένο πρόβλημα, για να μη θρηνήσουμε άλλους νεκρούς από την κακοκαιρία. Για μέτρα συνολικά για την αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιπυρική προστασία, συγκεντρώνοντας δυνάμεις για την λαϊκή αντεπίθεση και τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα ικανοποιήσει το σύνολο των λαϊκών αναγκών.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News