default-image

Υπ' ατμόν οι αγρότες του Λασιθίου για το συλλαλητήριο

Κρήτη
Υπ' ατμόν οι αγρότες του Λασιθίου για το συλλαλητήριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την απόβαση των αγροτών και από το Λασίθι στον Πειραιά. Οι Λασιθιώτες αγρότες θα ταξιδέψουν με τα πλοία που θα αποπλεύσουν αργά το βράδυ της Τρίτης από το λιμάνι του Ηρακλείου, προκειμένου να βρίσκονται στο μεγάλο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο την Τετάρτη, μαζί με τους συναδέλφους τους αγρότες από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Από την Ιεράπετρα, τη Σητεία, το Οροπέδιο και το Μεραμπέλλο, οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι, στην Αθήνα θα ταξιδέψουν για να πάρουν μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο γύρω στους 500 αγρότες, ενώ σε αυτούς θα προστεθούν οι παραγωγοί πωλητές Λαϊκών Αγορών που βρίσκονται ήδη στην Αθήνα, δοθέντος ότι, την Τετάρτη θα είναι κλειστές όλες οι Λαϊκές Αγορές.

Ο Αγροτικός Δήμος Ιεράπετρας στηρίζει το πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών καθώς στην πρώτη γραμμή του αγώνα θα βρίσκονται ο αντιδήμαρχος Αγροτικών κ Ανδρέας Παπαδοπετράκης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικών Θεμάτων του Δήμου Ιεράπετρας κ Μανόλης Βρυγιωνάκης.

Απευθύνουν μάλιστα ανοικτό κάλεσμα για συμμετοχή στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο, καθώς από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στη Βουλή των Ελλήνων για τα φορολογικά και τα ασφαλιστικά θέματα των αγροτών, δε θα κριθεί μόνο το μέλλον των επαγγελματιών αγροτών, αλλά και το μέλλον της ίδιας της τοπικής αγροτικής οικονομίας πάνω στην οποία στηρίζεται κυρίως ο μεγαλύτερος Δήμος του Νομού Λσιθίου.

«Ενόψει του συλλαλητηρίου, ο Δήμος Ιεράπετρας, θα διαθέσει και λεωφορεία την Τρίτη 17 Νοεμβρίου για την μεταφορά όσων πολιτών επιθυμούν στο λιμάνι του Ηρακλείου. Τα λεωφορεία θα αναχωρήσουν από την πλατεία Δημαρχείου στις 6:00 το απόγευμα.

Παράλληλα, ως ένδειξη στήριξης των αγροτών, οι Υπηρεσίες του Δήμου θα παραμείνουν κλειστές την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου ημέρα διεξαγωγής του πανελλαδικού συλλαλητηρίου», δηλώνει ο αντιδήμαρχος Αγροτικών κ. Ανδρέας Παπαδοπετράκης.

«Η κινητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερου κόσμου στη μαζική αντίδραση ενάντια στα μέτρα που αποτελούν ταφόπλακα για τον πρωτογενή τομέα και ειδικά για τους αγροτικούς δήμους, όπως η Στηρίζουμε το πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών και θα είμαστε στην πρώτη γραμμή», συμπληρώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικών Θεμάτων του Δήμου Ιεράπετρας κ. Μανόλης Βρυγιωνάκης.

«Κάναμε ότι μπορούσαμε, ενημερώσαμε όσο περισσότερους αγρότες προλάβαμε και ελπίζουμε ότι η συμμετοχή των συναδέλφων μας την τελευταία στιγμή θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που ήταν μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής. Οι λίστες με τους αγρότες που ήθελαν να είναι μαζί μας στην Αθήνα συμπληρώνονται ακόμη και πιστεύω ότι η παρουσία μας θα είναι τελικά αξιοπρεπής», μας είπε ο υπεύθυνος κινητοποιήσεων του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Νίκος Χανιωτάκης.

« Πάμε πάρα πολύ καλά αναφορικά με τις δηλώσεις συμμετοχής που έχουμε συγκεντρώσει από το Δήμο Σητείας. Ο κόσμος ανταποκρίνεται στο κάλεσμα μας. Πιστεύω ότι στην Αθήνα τελικά θα πάμε περισσότεροι από εκείνους που ήταν μαζί μας στο τελευταίο συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου», μας είπε ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ. Γιώργος Τσιφετάκης.

Ύποπττα "παιχνίδια" με ανυπόστατες φήμες

Τις τελευταίες μέρες οργανωμένα συμφέροντα, με ανυπόστατες φήμες, επιχειρούν να δυσφημίσουν σκόπιμα την κρητική παραγωγή εξαγώγιμου αγγουριού, διαρρέοντας σε γεωπονικά καταστήματα και δημοπρατήρια την πληροφορία, ότι δήθεν βρέθηκαν στις Ευρωπαϊκές αγορές φορτία κρητικών αγγουριών, στα οποία δήθεν ανιχνεύτηκαν υπολλείμματα φυτοφαρμάκων.

Η φήμη αυτή είναι κακόβουλη, και διαψεύδεται πάρα πολύ εύκολα με μια απλή ανάγνωση των ύποπτων περιστατικών που έχει δημοσιεύσει το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων και των ζωοτροφών, στο οποίο υπάρχει μόνο ένα πρόσφατο τέτοιο περιστατικό , που όμως αναφέρεται σε ένα ακόμη προβληματικό φορτίο Τούρκικων αγγουριών, που εντοπίστηκαν στην αγορά της Αυστρίας.

Οι αυστριακές Αρχές είχαν ανιχνεύσει στις αγορές τους, Τουρκικά αγγούρια με υπερβολικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων, όπως αναφέρει το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF).

Στα Τουρκικά αγγούρια βρέθηκαν ίχνη του φυτοφαρμάκου Formetanate σε ποσοστό 0'153 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό, όταν τα ανώτατα όρια υπολλειμματικότητας έχουν οριστεί σε 0,01 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά κιλό.

Η ανίχνευση αυτών των προβληματικών αγγουριών, έγινε μετά από έναν έλεγχο ρουτίνας στις Αυστριακές αγορές, στις 15 Οκτωβρίου, ενώ η ενημέρωση του RASFF από τις Αρχές της Αυστρίας, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 13 Νοεμβρίου.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News