default-image

Σε συναγερμό η Ελλάδα για το "εισαγόμενο" βακτήριο φονιά

Ελλάδα
Σε συναγερμό η Ελλάδα για το "εισαγόμενο" βακτήριο φονιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το φονικό βακτήριο xilela fastidiosa που τρομοκρατεί παραγωγούς όλου του Ευρωπαϊκού νότου πρόκειται να καταφτάσει και στην Ελλάδα. Το καταστροφικό βακτήριο που ξεκίνησε από την Αμερική και κατευθύνθηκε προς την Ευρώπη, καραδοκεί, απειλώντας να αλλάξει το τοπίο της ελαιοκαλλιέργειας στη χώρα μας.

Χρόνο προσπαθούν να κερδίσουν επιστήμονες και ερευνητές από μία σίγουρη επέλαση, όπως εξηγούν, με την Ελλάδα να έχει τεθεί σε συναγερμό, προσπαθώντας να κερδίσει μία άνιση μάχη.

Από τη στιγμή που προσβάλει ένα φυτό, το καταστρέφει, όπως εξηγούν επιστήμονες. Η καταστροφή σε περίπτωση που προσβληθούν ελληνικοί ελαιώνες θα είναι ολοκληρωτική.

Πρόκειται για το πιο καταστροφικό φυτοπαθογόνο βακτήριο του κόσμου. Το Χ. fastidiosa μεταδίδεται από μολυσμένα έντομα και φυτά. Εγκαθίσταται στα αγγεία του φυτού και τα αποφράσσει, προκαλώντας ξηρασία και απονεκρώνοντας σταδιακά το φυτό.

Τρομοκρατημένος και σε απόγνωση αγροτικός και παραγωγικός κόσμος μπροστά στην επιδημία του X. Fastidiosa. Η Ιταλία από την επέλαση του βακτηρίου και μετά να έχει μετατραπεί σε κρανίου τόπος. Το τοπίο της ελαιοκαλλιέργειας στην Ελλάδα αναμένεται να αλλάξει ολοκληρωτικά.

Μπροστά στις καταστροφικές συνέπειες από την επέλαση του φονικού βακτηρίου, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει επτά εκατομμύρια ευρώ σε έρευνες για το διαβόητο Xylella fastidiosa.

Η ανακοίνωση της απόφασης έγινε στις Βρυξέλλες έπειτα από συνάντηση που οργάνωσε για το θέμα η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA). Μάλιστα μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να υπογραφεί σύμβαση για τη χρηματοδότηση ενός συστήματος επιτήρησης.

Φωτεινή Μαυροματάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News