Ειδήσεις

Κινητοποίηση σπουδαστών ΙΕΚ, υπ. Τουρισμού στο Κοκκίνη Χάνι

Σπουδαστές του Δημόσιου ΙΕΚ του υπουργείου Τουρισμού στο Κοκκίνη Χάνι πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης για τα εκρηκτικά προβλήματα που υπάρχουν στην σχολή τους.

Συγκεκριμένα η σχολή παραμένει κλειστή μέσα Νοέμβρη λόγω της έλλειψης διδακτικού προσωπικού με την αιτιολόγηση ότι δεν έχουν βρεθεί ακόμα κονδύλια.

Οι σπουδαστές απαίτησαν από το αρμόδιο υπουργείο άμεσα να γίνει πρόσληψη των καθηγητών και να ανοίξει η σχολή και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή αναπλήρωση όλων των διδακτικών ωρών.

Αναλυτικά παρακάτω η ανακοίνωση:

«Σπουδαστές του Δημόσιων ΙΕΚ του υπουργείου Τουρισμού

Για ακόμα μία χρονιά εκρηκτικά παραμένουν τα προβλήματα των σπουδαστών σε όλες τις σχολές των ΙΕΚ, των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ και των ΕΠΑΛ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ότι παραμένουν μέσα Νοέμβρη κλειστές οι σχολές των Δημοσίων ΙΕΚ και των ΙΕΚ του υπουργείου Τουρισμού. Δεν μας έφταναν τα υπόλοιπα προβλήματα όπως η υποχρηματόδοτηση των σχολών, η έλλειψη υλικών και υποδομών, το ετοιμόρροπο κτίριο, η απουσία σίτισης και στέγασης και ότι η πρακτική μας είναι στην ουσία σκλαβοπάζαρο για τους μεγαλοξενοδόχους με μισθούς των 300 ευρώ, εξαντλητικά ωράρια και ότι γινόμαστε τα παιδιά για όλες τις δουλειές. Δεν μας έφταναν όλα αυτά, έχουμε φτάσει τέλη Νοέμβρη και το υπουργείο δεν έχει προσλάβει ακόμα καθηγητές, με την αιτιολόγηση ότι δεν έχει κονδύλια, με αποτέλεσμα να σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες σπουδαστές που περιμένουμε να ξεκινήσουμε τα μαθήματα στα δημόσια ΙΕΚ, που υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων τα οποία παραμένουν κλειστά.

Επιπλέον, με βάση τον κανονισμό, που προβλέπει ότι δε χάνεται ούτε μια ώρα κατάρτισης, οι σπουδαστές θα αντιμετωπίσουμε μεγάλο πρόβλημα, με δεδομένο ότι όλες αυτές οι ώρες πρέπει να αναπληρωθούν ή διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο και η χρονιά.

Αυτό σημαίνει πρακτικά για τους σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς, ότι μπορεί να κάνουμε μαθήματα σε εξαντλητικά ωράρια (15.00-22.00 ωράριο πλήρους λειτουργίας, πενθήμερο και Σάββατο αν είναι αναγκαίο, όπως επίσης και σε διακοπές Χριστουγέννων). Υπάρχει δε ενδεχόμενο να επεκταθεί το ωράριο και πριν τις 15.00. Η κατάσταση αυτή θα αναγκάσει τους σπουδαστές, αρκετοί από τους οποίους δουλεύουν τα πρωινά, να επιλέξουν ανάμεσα στη δουλειά και τη σχολή τους.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση χαρίζει δισσεκατομύρια στους τραπεζίτες με την ανακεφαλαιοποίηση, δίνει κονδύλια και φοροαπαλλαγές στους ξενοδόχους για να επεκτείνουν τα ξενοδοχεία τους, τους απαλλάσσει ακόμα και από την ασφάλιση και τον μισθό των σπουδαστών με την πρόσφατη υπουργική απόφαση, εμείς δεν έχουμε καθηγητές να κάνουμε μάθημα. Γνωρίζουμε ότι οι ανάγκες μας, δεν χωράνε στα μέτρα και τα μνημόνια τους. Θέλουν υποβαθμισμένες δημόσιες επαγγελματικές σχολές όπου θα μαθαίνουμε ελάχιστα και θα παγαίνουμε με σκυφτό κεφάλι στον εργοδότη για ένα κομμάτι ψωμί.

Οι σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ του υπουργείου Τουρισμού, δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια διεκδικούμε τώρα από την κυβέρνηση και το υπουργείο:

?      Να προσληφθεί άμεσα το απαραίτητο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και να ανοίξουν οι σχολές.

?      Να πάρει η κυβέρνηση τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αναπληρωθούν οι χαμένες ώρες με τρόπο, που δε θα βάζει επιπλέον εμπόδια στους σπουδαστές, στις σπουδές, την εργασία μας, τη ζωή μας και χωρίς εξαντλητικά ωράρια για εκπαιδευτικούς και σπουδαστές.

?      Πλήρη χρηματοδότηση των σχολών για κάλυψη όλων των υποδομών και των απαραίτητων υλικών για την εκπαίδευση των σπουδαστών.

?      Δωρεάν σίτιση και στέγαση των σπουδαστών και πάσο το οποίο θα διασφαλίζει 50% έκπτωση σε όλα τα μέσα.

?      Πρακτική άσκηση, η οποία να είναι οργανικά ενταγμένη στη μάθηση και με κατοχυρωμένα για όλη τη διάρκειά της όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, πληρωμή με βάση την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, πενθήμερο, επτάωρο για όλους τους πρακτικάριους».

Σχόλια