default-image

Τα smartphones και τα tablets κάνουν κακό στον ύπνο

Επιστήμη
Τα smartphones και τα tablets κάνουν κακό στον ύπνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επιστήμονες από όλο τον κόσμο, και οι ειδικοί σχετικά με τον ύπνο, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ότι οι νέες φορητές συσκευές με τις μεγάλες οθόνες και το «μπλε» χρώμα που εκπέμπουν λειτουργούν ανασταλτικά στην έλευση του ύπνου στον άνθρωπο.

Μάλιστα, καλούν τις εταιρίες που κατασκευάζουν αυτές τις συσκευές να υιοθετήσουν μία λειτουργία «κρεβατιού» η οποία θα καταβάζει την φωτεινότητα και κυρίως θα μειώνει την μπλε απόχρωση της κάθε οθόνης.

Σύμφωνα με νέες έρευνες, όλες αυτές οι νέες μεγάλες συσκευές, επιδρούν αρνητικά στην δυνατότητα του σώματος να παράγει τις ορμόνες που χρειάζονται στο σώμα για να κοιμηθεί. Παλαιότερες έρευνες είχαν εντοπίσει επίσης την επίδρασητ του μπλε χρώματος στο βιολογικό ρολόι του ανθρώπου για την φάση του ύπνουν.

Όμως νέες μελέτες, δείχνουν ότι με το μέγεθος των συσκευών να γίνεται όλο και πιο μεγάλο, αντίστοιχα μεγαλώνει και το πρόβλημα των χρηστών να έχουν έναν καλό ύπνο. Οι οθόνης παράγουν ένα δυνατό φως το οποίο εμποδίζει το σώμα να παράγει την μελατονίνη, την ορμόνη του ύπνου, η οποία παράγεται φυσικά από το ανθρώπινο σώμα καθώς προχωρά η νύχτα.

Όμως το μπλε και το πράσινο φως επηρρεάζουν αρνητικά την παραγωγή μελατονίνης, και δημιουργούν μία ένταση σε ανθρώπους οι οποίοι θα έπρεπε εκείνη την στιγμή να νιώθουν πιο έντονο το αίσθημα της νύστας.

Η αγγλική έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, παρατήρησε ότι οι νέες συσκευές τηλεφώνων και tablets έχουν μια τάση να έχουν πιο μπλε οθόνες, ανάμεσά τους και οι δημοφιλέστατες δημιουργίες της Apple. O υπεύθυνος της έρευνας υποστήριξε ότι θα πρέπει οι συσκευές αυτές να μπορούν να μετατρέπουν την ημερήσια λειτουργία τους με μπλε και πράσινο φως από τις οθόνες σε ένα πιο μαλακό φως που θα βασίζεται στο κίτρινο και το κόκκινο.

Προς το παρόν υπάρχουν κάποιες εφαρμογές που δίνουν την δυνατότητα αυτή στον χρήστη, όμως οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υιοθετηθούν από τους κατασκευαστές των ίδιων των συσκευών, έτσι ώστε να επικρατήσει παντού στην βιομηχανία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News