Ειδήσεις

Υπό κατάληψη το Λύκειο Τυμπακίου για δεύτερη βδομάδα

Στη δεύτερη εβδομάδα κατάληψης βρίσκεται το Λύκειο Τυμπακίου, οι μαθητές του οποίου στερούνται τη διδασκαλία ακόμα και μαθημάτων κατεύθυνσης εξαιτίας των κενών. Για το θέμα έγινε την Παρασκευή παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, όπου δόθηκε δέσμευση ότι εντός της εβδομάδας τα κενά θα καλυφθούν με τις νέες πιστώσεις που θα δοθούν για την πρόσληψη αναπληρωτών.

Το να μην έχουν οι μαθητές εκπαιδευτικούς, δύο μήνες μετά την έναρξη του διδακτικού έτους, είναι ούτως ή άλλως ένα σοβαρό θέμα. Το να μην έχουν, όμως, καθηγητές στα μαθήματα κατεύθυνσης, δηλαδή στα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων, είναι ακόμα πιο σοβαρό θέμα. Εγείρει ζητήματα ισότητας μεταξύ των υποψηφίων και κατοχυρώνει το ρόλο της παραπαιδείας.

Ένας μαθητής του Λυκείου Τυμπακίου που θα δώσει πανελλαδικές εξετάσεις θα βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με ένα μαθητή λυκείου του Ηρακλείου που θα διδάσκεται κανονικά από την αρχή της χρονιάς όλα τα μαθήματα κατεύθυνσης. Το δίμηνο που έχει χαθεί ο όποιος αναπληρωτής αναλάβει θα κληθεί να το αναπληρώσει. Θα κληθεί, δηλαδή, να "τρέξει" την ύλη, άσχετα με το αν οι μαθητές μπορούν να ακολουθήσουν ή όχι. Άσχετα με το αν μπορούν να αφομοιώσουν την ύλη ή όχι...

Καταργείται, λοιπόν, έτσι και τυπικά (ουσιαστικά έχει καταργηθεί προ πολλού) η "δημόσια, δωρεάν παιδεία", αφού αναγκαστικά όποιος μαθητής προετοιμάζεται σοβαρά για τις πανελλαδικές αναγκάζεται να παρακολουθήσει φροντιστήριο.

Στη Βουλή

Για το θέμα έκανε ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο οποίος σημειώνει ότι «η δημιουργία μαθητών δύο και τριών ταχυτήτων πρέπει να εξαλειφθεί». Όπως επισημαίνει, είναι αδιανόητο να λείπει το 37% του εκπαιδευτικού προσωπικού από το Λύκειο Τυμπακίου και κινδυνεύει η τελική απόδοση των τελειόφοιτων, οι οποίοι θα κληθούν να εξεταστούν σε πανελλαδικό επίπεδο στο τέλος του έτους...

Τα είπαν με τον περιφερειακό

Όλα τα παραπάνω συζητήθηκαν την Παρασκευή στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης. Οι μαθητές πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας, συνοδευόμενοι από αντιπροσωπία των Συλλόγων Γονέων και Διδασκόντων του Σχολείου. Το "παρών" έδωσαν η ΕΛΜΕ Ηρακλείου και οι αιρετοί εκπρόσωποι των καθηγητών.

Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης άκουσε με προσοχή τους διαμαρτυρόμενους και δεσμεύτηκε ότι μέσα στην εβδομάδα που έρχεται το πρόβλημα θα λυθεί. Και αυτό γιατί θα πάνε κατά προτεραιότητα στο Τυμπάκι εκπαιδευτικοί από τη νέα φουρνιά των αναπληρωτών που αναμένεται να προσληφθούν.

Ελένη Σταυρουλάκη

Σχόλια