default-image

Οι κρητικές ρίζες του Απόστολου Τζιτζικώστα

Κρήτη
Οι κρητικές ρίζες του Απόστολου Τζιτζικώστα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βαθιές ρίζες στην Κρήτη από την πλευρά της μητέρας του Ευφροσύνης Τρακάκη έχει ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. και σημερινός περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Μάλιστα, οι οικογενειακοί κλάδοι της μητέρας του, η οποία γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα της χρόνια στον Άγιο Μύρωνα Μαλεβιζίου, έχουν και μεγάλη παράδοση στους αγώνες των Κρητών για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού και την ένωση με την υπόλοιπη Ελλάδα, καταγράφοντας και αντισυστημικές καταβολές την περίοδο εκείνη, τόσο με το Κίνημα του Βενιζέλου στο Θέρισο, όσο και αργότερα στα 1928 στο γνήσια λαϊκό κίνημα κατά της βαριάς φορολογίας της κυβέρνησης Ζαΐμη, που ξεκίνησε από τα χωριά του Μαλεβιζίου.  

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Τζιτζικώστας έχει από σήμερα τη διήμερη παρουσία του στην Κρήτη, στο πλαίσιο των περιοδειών του, καθώς μπαίνουμε στην τελευταία εβδομάδα των εσωκομματικών εκλογών.

Ο 38χρονος πολιτικός, έχοντας ακολουθήσει μια "door to door campaign", έχει επισκεφτεί το σύνολο σχεδόν της ελληνικής επικράτειας, υποστηρίζοντας πως «μόνο το άνοιγμα στην κοινωνία θα δώσει προοπτική νίκης και ενότητας στην παράταξη», ενώ παράλληλα καλεί σε μαζική συμμετοχή, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι «μικρή συμμετοχή σημαίνει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και ήττα της παράταξης και της χώρας».

Η διήμερη περιοδεία του ξεκινάει σήμερα το πρωί από τα Χανιά, θα συνεχιστεί στο Ρέθυμνο και από το απόγευμα της ίδιας μέρας θα βρίσκεται στο Ηράκλειο, όπου και θα απευθύνει την κεντρική του ομιλία στο ξενοδοχείο "Atlantis". Το πρωί της Τρίτης θα βρεθεί στον Άγιο Νικόλαο και επιστρέφοντας θα κάνει μια πολύ σημαντική για τον ίδιο και τις οικογενειακές του ρίζες στάση στον Άγιο Μύρωνα!

Το άλλο του "μισό" η Κρήτη

Ο πατέρας του Απόστολου Τζιτζικώστα, Γεώργιος Τζιτζικώστας, υπήρξε για χρόνια βουλευτής Θεσσαλονίκης και υπουργός της Ν.Δ. από τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια. Η οικογένεια Τζιτζικώστα έχει καταγωγή από τα Τρίκαλα (από το χωριό Στεφάνι), αργότερα όμως εγκαταστάθηκε στη Βραχιά Θεσσαλονίκης. Υπήρξε προσωπικός φίλος του τέως μονάρχη Κωνσταντίνου και εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής στις εκλογές του 1974 με τη Ν.Δ. στο Υπόλοιπο Θεσσαλονίκης. Επανεκλέχθηκε το 1977, 1981, 1985, 1989 (Ιούνιο και Νοέμβριο), 1990 και 1993 στη Β' Θεσσαλονίκης. Εσωκομματικά θεωρούνταν «σκληρός λαϊκός ριζοσπάστης» και άνθρωπος του Ευάγγελου Αβέρωφ.

Από το Νοέμβριο του 1974 μέχρι τον Οκτώβριο του 1977 χρημάτισε υφυπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Στην κυβέρνηση του Γεωργίου Ράλλη διετέλεσε υφυπουργός Συντονισμού από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο του 1981.

Τέλος, διετέλεσε υπουργός Μακεδονίας-Θράκης από τον Απρίλιο του 1990 μέχρι τον Αύγουστο του 1991, στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Επανεκλέχθηκε βουλευτής το 1996. Ο Γιώργος Τζιτζικώστας απεβίωσε από καρκίνο τον Ιούνιο του 2000. Η ταφή του έγινε στα Βραχιά Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερη πατρίδα της οικογένειάς του.

«Αισθάνομαι και Κρητικός»

Η πορεία όμως του οικογενειακού κλάδου της μητέρας του Απόστολου Τζιτζικώστα και πολιτικά υπήρξε εντελώς διαφορετική, κυρίως όμως οι οικογένειες τόσο του παππού του Μανώλη Τρακάκη από την επαρχία Σελίνου Χανίων, όσο και της γιαγιάς του Αικατερίνης Χατζάκη από τον Άγιο Μύρωνα Μαλεβιζίου, είναι συνδεδεμένες με την παράδοση των αγώνων της Κρήτης για απελευθέρωση και ένωση με την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και με πορεία δίπλα στον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο νεότερος υποψήφιος από τους τέσσερις "έλκει" την καταγωγή του και από το νησί μας, από την πλευρά της μητέρας του, η οποία είναι κόρη του Μανώλη Τρακάκη και της Αικατερίνης Χατζάκη.

Στον Άγιο Μύρωνα, λοιπόν, γεννήθηκε και μεγάλωσε η μητέρα του Ευφροσύνη και ως εκ τούτου ο Απόστολος Τζιτζικώστας τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για το νησί, αλλά και ειδικά για την περιοχή.

Ο ίδιος "επέβαλε" στον προγραμματισμό του επιτελείου του να περάσει από τον Άγιο Μύρωνα, καθώς θεωρεί πολύ τιμητικό, όπως λέει, να κατάγεται από την Κρήτη. «Αισθάνομαι και Κρητικός και είμαι υπερήφανος γι' αυτό», λέει συχνά σε φίλους και συνεργάτες του, ενώ το ίδιο μας δήλωσε και σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Ράδιο 98,4 με αφορμή την κάθοδό του στην Κρήτη.

Παππούς του ο Μανώλης Τρακάκης, αρχικά συμβολαιογράφος και με καθήκοντα ταχυδρομικού, ένας δραστήριος και πανέξυπνος Κρητικός με ρίζες από την επαρχία Σελίνου, μετέπειτα εφοπλιστής με έδρα την Τεργέστη, παντρεύεται την Κατερίνα, αδερφή του γνωστού οπλαρχηγού του Μαλεβιζίου στις περισσότερες από το 1866 κρητικές εξεγέρσεις από τον Άγιο Μύρωνα, καπετάν Μιχάλη Χατζάκη. Ο ίδιος δεν έλειψε ούτε από τη γνήσια λαϊκή εξέγερση με επίκεντρο το Μαλεβίζι, που για μέρες κυριάρχησε σε όλο το νησί, στα 1928, κατά της βαριάς φορολογίας των αγροτών της κυβέρνησης Ζαΐμη, πράξη που επίσπευσε κατά πολλούς ιστορικούς την παραίτηση της κυβέρνησης μετά τη διαφοροποίηση και παραίτηση αρχικά του τότε υπουργού Γεωργίας Αλέξανδρου Παπαναστασίου. Κόρη του Μανώλη Τρακάκη και της Κατερίνας Χατζάκη, η μητέρα του Απόστολου Τζιτζικώστα, που ζει τα πρώτα της χρόνια στον Άγιο Μύρωνα, πριν η οικογένεια εγκατασταθεί και μεγαλουργήσει οικονομικά στην Τεργέστη.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η οικογενειακή ρίζα του παππού του Μανώλη, καθώς ο πατέρας του και προπάππους του Απόστολου Τζιτζικώστα είναι ο Ιωάννης Τρακάκης, εκ των Κρητών οπλαρχηγών και προκρίτων στο Σέλινο, με συμμετοχή σε όλες τις επαναστάσεις από το 1866 μέχρι και το Κίνημα στο Θέρισο κατά του "διαδόχου" πρίγκιπα Γεωργίου, που είχε ορισθεί ως Ύπατος Αρμοστής στην Κρήτη, και με τον οποίο ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήρθε σε ευθεία ρήξη. Ο Ιωάννης Τρακάκης υπήρξε ο εξ απορρήτων γραμματέας του Βενιζέλου στο Κίνημα του Θερίσου και της τότε επαναστατικής κυβέρνησής του.

Μερικά χρόνια νωρίτερα, στα 1897, υπήρξε από τους πρωτεργάτες στην επαρχία Σελίνου της υπογραφής του περίφημου κειμένου των 1.550 επιφανών Κρητών κατά της Ευρώπης, που και τότε για μια φορά ακόμη δεν άφηνε τον πόθο για ελευθερία και ένωση με την Ελλάδα των Κρητών να ολοκληρωθεί.

Μια λεπτομέρεια από τις κρητικές ρίζες του Απόστολου Τζιτζικώστα, που ενδεχομένως και ο ίδιος να αγνοεί, είναι και το ότι ο παππούς του Μανώλης Τρακάκης κληροδότησε απευθείας στο γιο δεύτερου εξαδέλφου της συζύγου του Κατερίνας Χατζάκη την οικογενειακή οικία στον Άγιο Μύρωνα, που αύριο θα επισκεφτεί, που αυτός δεν είναι άλλος από το σημερινό σύζυγο της αδερφής του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, Αλίκης, κάτι που μάλλον και ο ίδιος ο ευρωβουλευτής αγνοεί.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Στην Κρήτη, λοιπόν, από σήμερα ο υποψήφιος για την προεδρία της Ν.Δ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος στις 11:15 θα καταθέσει στεφάνι στους τάφους των Βενιζέλων στα Χανιά. Στις 12 το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με φίλους και υποστηρικτές της υποψηφιότητας στο ενετικό λιμάνι Χανίων (καφέ Remezzo), ενώ θα ακολουθήσει στη 1 συνάντηση με παραγωγικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς στο Επιμελητήριο Χανίων.

Στη συνέχεια, στις 2 το μεσημέρι, θα επισκεφτεί τη ΝΟΔΕ Χανίων και μετά αναχωρεί για το Δήμο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, όπου θα επισκεφθεί το Δημαρχείο στις 3 το μεσημέρι. Μισή ώρα αργότερα θα έχει συνάντηση με φίλους και υποστηρικτές της υποψηφιότητάς του στο Ρέθυμνο (καφέ Cul De Sac - πλατεία Τίτου Πετυχάκη), ενώ ακολουθεί συνάντηση με τα μέλη της ΝΟΔΕ Ρεθύμνου.

Στις 5 το απόγευμα το πρόγραμμα προβλέπει επίσκεψη στο Δημαρχείο Μυλοποτάμου και στις 6:10 συνάντηση με τα μέλη της ΝΟΔΕ Ηρακλείου. Στις 7 θα πραγματοποιηθεί η κεντρική ομιλία του στο ξενοδοχείο "Atlantis". Η περιοδεία του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Κρήτη θα συνεχιστεί αύριο στα Μάλια, στις 11 το πρωί, και στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο στις 11:30. Στις 12 το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με φίλους και υποστηρικτές της υποψηφιότητάς του στον Άγιο Νικόλαο (καφέ "Πιάτσα" - πρώην καφενείο "Ελλάς").

Στη συνέχεια επιστρέφει στους νομούς Ηρακλείου και Ρεθύμνου, όπου επισκέπτεται στις 2 το μεσημέρι τον Άγιο Μύρωνα, στις 3 τα Ανώγεια και στις 3:30 τα Ζωνιανά.

Γιώργος Σαχίνης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News