default-image

Η διάβρωση υπονομεύει Κούλε και παραλιακό μέτωπο

Κρήτη
Η διάβρωση υπονομεύει Κούλε και παραλιακό μέτωπο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Σήμα κινδύνου" εκπέμπει το ενετικό φρούριο Κούλε αλλά και όλη η παραλιακή ακτογραμμή μέχρι τον κόλπο του Δερματά, λόγω της εκτεταμένης διάβρωσης.

Την επικινδυνότητα λόγω διάβρωσης  κατέγραψε με σύγχρονα μέσα το εργαστήριο παράκτιας έρευνας του ΙΤΕ με επικεφαλής το Νίκο Καμπάνη, στο πλαίσιο προγραμματικής συμφωνίας με τη Λότζια.

Τα σχετικά στοιχεία τα επεξεργάζονται οι επιστήμονες οι οποίοι θα προτείνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τη προστασία τόσο του Κούλε όπου εντοπίστηκαν δύο μικρές υποσκαφές  - σπηλαιώσεις (αν θέλεις καλύτερα) όσο και του παραθαλάσσιου τείχους.

Από τη γεωμορφολογική αποτύπωση, προκύπτουν σημαντικές πληροφορίες σε σχέση με τις σπηλαιώσεις στον Κούλε καθώς και για τον κόλπο του Δερματά, όπου η δημοτική αρχή στοχεύει να αποτελέσει στο άμεσο μέλλον παραλία για τους λουόμενους όπως συνέβαινε πριν αρκετές δεκαετίες.

Τραγικές εικόνες που είχε καταγράψει και ο τηλεοπτικός φακός της Κρήτη ΤΒ με το πολιτιστικό μας θησαυρό να εκπέμπει σήμα κινδύνου από τις εκτεταμένες υποσκαφές και τις φθορές χρόνων.

Έρευνα που έγινε στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας του ΙΤΕ με τη Λότζια, με στόχο τη δημιουργία μιας ασπίδας προστασίας του παραλιακού τείχους από την ισχυρή διάβρωση που δέχεται από την θάλασσα.

Σε λίγους μήνες  η Λότζια θα έχει στα χέρια της, τα αποτελέσματα της ακτομηχανικής μελέτης, από τον Κούλε μέχρι το Παγκρήτιο Στάδιο ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια στις αναγκαίες παρεμβάσεις για τη προστασία του μνημείου και της ευρύτερης περιοχής.

Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News