default-image

Δεσμεύσεις για την καταβολή επιδοτήσεων ενόψει ξεσηκωμού

Κρήτη
Δεσμεύσεις για την καταβολή επιδοτήσεων ενόψει ξεσηκωμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε νέες κατηγορηματικές δεσμεύσεις πως οι αγροτικές επιδοτήσεις θα δοθούν στα τέλη του μηνός, με την πρώτη δόση μάλιστα να ξεπερνά το 70% του ποσού, προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την ώρα που οι αγρότες και εδώ στην Κρήτη, όπως και σε όλη τη χώρα ετοιμάζουν βαλίτσες για την πανελλαδική διαδήλωση που θα γίνει στην Αθήνα την ερχόμενη Τετάρτη.

Ενόψει της πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης, για την οποία ο πήχης από πλευράς κρητικής παρουσίας μπαίνει ψηλά από τους τοπικούς αγροτοσυνδικαλιστές, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σε μια προσπάθεια να πέσουν και οι αγωνιστικοί τόνοι του αγροτικού κόσμου, εμφανίστηκε απόλυτα καθησυχαστικός ως προς τις επιδοτήσεις.

Κατά τη συζήτηση επερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Βαγγέλης Αποστόλου έδωσε ρητή δέσμευση πως η ενιαία ενίσχυση που ο αγροτικός κόσμος περιμένει από τον Οκτώβριο θα δοθεί στα τέλη Νοεμβρίου. Και πως η πρώτη δόση της ενίσχυσης προς κάθε δικαιούχο θα ξεπεράσει το 70%. Πρόκειται για μια ρητή δέσμευση από τα χείλη του υπουργού που - δεδομένης και της χρονικής συγκυρίας, με την πανελλαδική κινητοποίηση να απέχει λίγα μόλις 24ωρα - έγινε υποδεχτή με ιδιαίτερο σκεπτικισμό και επιφύλαξη από τους αγροτικούς φορείς της Κρήτης. Άλλωστε «πάτημα» για το σκεπτικισμό και τις έντονες επιφυλάξεις από πλευράς αγροτικού κόσμου της Κρήτης απέναντι στις κυβερνητικές ανακοινώσεις έχει δώσει η ίδια η ηγεσία του υπουργείου, με τις αντιφατικές διαρροές-ανακοινώσεις που πότε όριζαν ως χρόνο καταβολής των επιδοτήσεων τα τέλη Νοεμβρίου και πότε το Δεκέμβριο!

Αυτή τη φορά, ο ίδιος ο υπουργός διαμήνυσε κατηγορηματικά πως ισχύει στο ακέραιο η δέσμευση για καταβολή των χρημάτων στα τέλη του Νοεμβρίου. Ο κ. Αποστόλου μάλιστα έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως οι πληρωμές δε συνδέονται με τα ολοκληρωμένα σχέδια βόσκησης, όπως λανθασμένα έχει δημιουργηθεί η εντύπωση με ευθύνη της αντιπολίτευσης!

«Όσον αφορά στην ενιαία ενίσχυση, εμείς έχουμε δεσμευτεί και ισχύει η δέσμευσή μας ότι τέλος Νοεμβρίου θα δοθεί η ενιαία ενίσχυση, η οποία μάλιστα θα ξεπεράσει το 70%. Εξάλλου το ξέρετε κι εσείς, και εμείς θα το επικοινωνήσουμε, πως είναι μειωμένη κατά 10-15% η νέα ΚΑΠ. Εσείς την ψηφίσατε, εμείς όταν έρθει η ώρα της αναθεώρησης το 2017 θα καταθέσουμε τις δικές μας προτάσεις», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Κανένας κανονισμός δε λέει ότι τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης είναι απαραίτητα για να κατοχυρωθούν οι πληρωμές», είπε ο Βαγγέλης Αποστόλου, ερωτηθείς από το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ για το πότε θα υπάρχουν ολοκληρωμένα σχέδια βόσκησης.

«Ψεύδεστε και θα σας πω το γιατί, κύριε Κεγκέρογλου. Από πού βγαίνει ότι τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης είναι απαραίτητα σήμερα για να κατοχυρωθούν οι πληρωμές; Από πού το βγάλατε αυτό; Δεν υπάρχει κανένας κανονισμός που να λέει κάτι τέτοιο, καμία ελληνική νομοθεσία».

«Πότε θα εκδώσετε τα προσωρινά δικαιώματα; Πότε θα επιστραφούν τα χρήματα στον τόπο τους για να πιάσουν τόπο τα λεφτά που ήταν αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της προηγούμενης κυβέρνησης; Πότε θα ολοκληρώσετε τα σχέδια για τη βόσκηση; Τα υπόλοιπα στο συλλαλητήριο διότι βγάλατε και τρελούς τους αγρότες! Ενώ 3 χρόνια δεν έκαναν κινητοποιήσεις, στις 18 του μήνα έχουν πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα; Αφού λέτε πως τα λύσατε όλα πώς κάνουν κινητοποιήσεις; Οι άνθρωποι είναι παράλογοι, έτσι λέτε!», υπογράμμισε από τη δική του πλευρά ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

«Όσον αφορά στα δικαιώματα, να είστε σίγουρος πως ήδη η συγκεκριμένη διαδικασία έχει ολοκληρωθεί. Εμείς δεν κάνουμε πρόχειρες προσεγγίσεις», απάντησε στο βουλευτή Ηρακλείου ο κ. Αποστόλου.

Βαριές αιχμές

Η αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ του Βασίλη Κεγκέρογλου και του Βαγγέλη Αποστόλου δεν περιορίστηκε μονάχα στο φλέγον για τον αγροτικό κόσμο θέμα των επιδοτήσεων. Οι τόνοι ανέβηκαν επίσης για τα καλά όταν ο βουλευτής Ηρακλείου ρώτησε τον υπουργό πότε θα επιστραφούν στους αγρότες τα 259 εκατ. που αφορούσαν χρήματα προκαταβολών του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης.

«Θέλετε να καταθέσω τα σχετικά ΦΕΚ, με την υπογραφή του κ. Λαφαζάνη, αλλά και τα άτυπα σημειώματα με την υπογραφή τη δική σας, προς τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠ», είπε απευθυνόμενος στον υπουργό ο Ηρακλειώτης βουλευτής, με τον Βαγγέλη Αποστόλου να απαντά:

«Το παραλήρημά σας πραγματικά θα έλεγα ότι με εκπλήσσει. Επειδή γνωριζόμαστε, δεν περίμενα να εκφραστείτε με αυτό τον τρόπο σήμερα. Το έχω πει 100 φορές στην αίθουσα αυτή πως τα χρήματα αυτά που αφορούσαν στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης θα επιστραφούν όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα».

Δεν πείστηκαν

Μπορεί από τα έδρανα της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να διαβεβαίωνε κατηγορηματικά πως τα λεφτά των επιδοτήσεων θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται στα τέλη του μήνα, ο αγροτικός αναβρασμός πάντως στην Κρήτη καλά κρατεί.

Οι προετοιμασίες για την κρητική απόβαση στην Αθήνα, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης που έχει οριστεί την ερχόμενη Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου, συνεχίζονται σε φουλ ρυθμούς, με τους αγροτοσυνδικαλιστές να κρατούν μικρό καλάθι απέναντι στις υπουργικές διαβεβαιώσεις.

«Οι επιδοτήσεις θα έπρεπε να είχαν δοθεί από τις 17 Οκτωβρίου. Όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Όπως γίνεται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το θέμα που καίει τον αγροτικό κόσμο έχει πάει πολύ πίσω και υπάρχει μια γενικότερη σύγχυση και αγωνία. Οι παραγωγοί δε γνωρίζουν όχι μόνο πότε θα πάρουν τα χρήματά τους, αλλά και, εξίσου βασικό, τι χρήματα τελικά θα πάρουν!

Μακάρι αυτή τη φορά τουλάχιστον ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να βγει αληθινός στις δεσμεύσεις του γιατί δυστυχώς έχει διαψευστεί πολλάκις ως τώρα. Ο κόσμος στενάζει, υποφέρει, με άδειες τσέπες», ανέφερε χαρακτηριστικά στη «Ν.Κ.» το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Κρήτης των αγροτών Γιώργος Τζουλιαδάκης.

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Μαζική κρητική απόβαση

Αναφορικά με την επικείμενη μεγάλη κινητοποίηση, ο κ. Τζουλιαδάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος για μια πολύ θεαματική παρουσία της Κρήτης. Χιλιάδες αγροτών, όπως δείχνει το ως τώρα αγωνιστικό κλίμα, πρόκειται να επιβιβαστούν το βράδυ της επετείου του Πολυτεχνείου στα πλοία της γραμμής για τον Πειραιά.

«Υπάρχει έντονος αναβρασμός. Καταγράφεται μια μεγάλη δυναμική για την απόβαση στην Αθήνα στις 18 του μήνα. Υπάρχουν πολλές κρατήσεις και εκτιμούμε πως στο Ηράκλειο ειδικά θα γεμίσουν ασφυκτικά και τα 2 πλοία της γραμμής για τον Πειραιά. Ανάλογη αγωνιστική διάθεση και δυναμική εισπράττουμε από τους αγροτοσυνδικαλιστές και στην υπόλοιπη χώρα. Φαίνεται πως επιτέλους οι αγρότες άρχισαν να ξυπνάνε... Όλα δείχνουν πως θα έχουμε μια ηχηρή πανελλαδική κινητοποίηση την Τετάρτη», σημείωσε ο κ. Τζουλιαδάκης, για να προσθέσει:

«Θα ήθελα να θυμίσω στον αγροτικό κόσμο εδώ πως καλό θα ήταν να σπεύσουν να δηλώσουν συμμετοχή και να κάνουν κράτηση, είτε προς την ΟΑΣΝΗ, είτε προς τους αγροτικούς συνεταιρισμούς ως τη Δευτέρα. Το εισιτήριο από και προς το Ηράκλειο θα είναι φτηνό. Στα 20 ευρώ, ενώ η έκπτωση στις καμπίνες θα είναι 50%, χάρη στην καλή συνεργασία και στην προσφορά που πήραμε και από τις 2 ναυτιλιακές εταιρείες που εξυπηρετούν την Κρήτη».

Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News